Type stoffen bij jassen

De juiste stof voor een jas kiezen: dat is nog best lastig. Kies je voor warmte of voor een ademende jas? En vind je het belangrijk dat je jas tien jaar meegaat, of kies je voor een bepaalde uitstraling? Iedere stof heeft zijn eigen voor- en nadelen. Bij iedere stof staan we ook even stil bij de invloed op het milieu. Op die manier maak je niet alleen een voordelige, maar ook een verantwoorde keuze.

Welke stoffen zijn er?

Katoen, linnen, synthetische stoffen of toch bamboe? De keuze is zó groot, dat je bijna niet meer weet waar je moet beginnen. Even alles weer op een rijtje zetten: waarvan is elke stof gemaakt en wanneer kun je het beste voor deze stof kiezen?

  • Katoen

    jas van katoen

    Bijna 40 procent van al het textiel bestaat uit katoen. Het wordt gemaakt van de katoenplant. Een plukmachine of een boer haalt het textiel binnen, waarna de katoenbollen naar een fabriek gaan om er een jas van te maken. Katoen is kreukvrij, vlekwerend, waterafstotend en bovendien krimpvrij. Daarnaast kun je het dragen in zowel de zomer als de winter. Het is dus een duurzame stof.

    Meer informatie:
  • Linnen

    jas van linnen

    Linnen is een goede keus als je op zoek bent naar een jasje waarin je het niet snel te warm krijgt. Jassen van linnen worden van plantaardig materiaal gemaakt, waardoor het heel luchtig en licht is. Daarnaast is het erg sterk; een linnen jas gaat echt jaren mee. Als je kiest voor biologisch linnen, kies je voor een jasje die zonder gebruik van pesticiden is gemaakt. Goed voor jou, goed voor het milieu.

    Meer informatie over linnen:
  • Synthetische stoffen

    synthetische stoffen info

    Synthetisch: dat betekent ‘kunstmatig’. Dat is toch heel slecht? Dat denken veel mensen, maar het grote voordeel is dat het heel sterk is. Het duurt heel lang voordat een synthetische jas slijt. Het is gemakkelijk te reinigen en erg gebruiksvriendelijk. Voorbeelden van synthetische stoffen zijn bijvoorbeeld polyester of nylon. Ook fleece of microvezel kom je regelmatig tegen. Is een jas van synthetische stof een goed idee voor jou?

    Lees alles over synthetische stoffen →

  • Bamboe

    bamboe is milieuvriendelijk

    Denk je aan bamboe, dan denk je aan Azië, natuurgebieden en pandaberen. Toch is bamboe erg in opkomst als het om de productie van kleding gaat. Dat is voordelig, want bamboe is het snelst groeiende gras op aarde. Elke dag groeit dit gras wel een meter. Het is een heel duurzaam, natuurlijk gewas. Je zou denken dat het oncomfortabel voelt, maar in een jas van deze stof kun je je heel goed bewegen. Het voelt fris en de temperatuur wordt er goed in geregeld. Zo krijg je het niet erg warm of erg koud. In een jas van bamboe zul je dan ook niet snel zweten.

    Lees alles over bamboe →

  • Polyester

    wat is polyester

    Polyester is een kunstmatige vezel. Vaak wordt het gemengd met katoen. Het wordt gemaakt van aardolie en aardgas. Veel mensen hebben met polyester nog associaties uit de jaren ‘90, toen polyester jassen nog glanzend en zweterig waren. Tegenwoordig is polyester stijlvol, stevig en toch licht. Daarnaast ademt de stof en is het kleurvast. Op polyester komt een kleur echt tot zijn recht. En eerlijk is eerlijk: wie houdt nu niet van een opvallende kleur? Polyester blijft, mits je een kwalitatief goede jas koopt, lang mooi. Kortom: je kunt er jaren van genieten.

    Lees alles over polyester →

  • Dons

    info over dons

    Vogels krijgen het niet zo snel koud. Dat hebben ze te danken aan hun warme, isolerende laag: hun dons. Die dons gebruiken we tegenwoordig ook vaak in jassen. Het eerlijke verhaal is dat je over dons veel slechte verhalen hoort. Gelukkig zijn er tegenwoordig labels, certificaten en standaarden om ervoor te zorgen dat je donsjas op een verantwoorde manier vervaardigd wordt. Goede dons is veerkrachtig, heeft vulkracht en is best makkelijk te onderhouden. Met een goede donsjas kun je misschien wel tien jaar doen.

    Meer informatie over dons:
  • Denim

    wat is demim

    Denim: een fantastische stof voor een stoere look. Al populair sinds de goudkoorts van 1853 in Amerika. Levi Strauss is de geestelijk vader ervan. Hij opende in San Francisco een winkel met duurzame broeken: de spijkerbroek. De stof die hij gebruikte, komt nu ook terug in jasjes. Zo’n denim jasje geeft je een echte 90’s look en is een tijdloze klassieker. De herkenbare kleur indigo is wat voor veel mensen een denim jasje zo mooi maakt. Je vindt overigens ook jassen in een donkere kleur blauw, bijna tot zwart aan toe. Waar combineer jij je denim jas mee?

    Meer informatie over denim:
  • Wol

    info over wol

    Denk je aan wol, dan denk je aan een schaap. Wol bestaat dan ook al zolang als er schapen zijn. Waarschijnlijk bestond het al 10.000 jaar voor Christus. Pas vanaf 1500 voor Christus kwam de wolindustrie op gang, en wel in Denemarken. Tegenwoordig wordt er naast schapenwol ook alpacawol, mohair en kasjmier gebruikt. Een groot voordeel van wol is dat het ventileert, licht is en niet snel vies wordt. Bovendien houdt het lang zijn vorm. En mocht je ooit je wollen jas afdanken, dan kan je dat met een gerust hart doen: wol is honderd procent recyclebaar. Maar wij raden aan om je wollen jas lekker lang te houden.

    Meer informatie over wol:
  • Leer

    leren jassen

    De leren jas mag absoluut niet in je garderobe ontbreken. Deze jas geeft je look dat stoere randje. Bovendien kun je het altijd dragen: in de lente als tussenjas, of als de temperatuur daalt. Leer werd populair dankzij acteurs als Marlon Brando en James Dean en rocksterren als Blondie. Nu draagt bijna iedereen zo’n jas, en gelijk hebben ze. Leer zit je als gegoten, als je kiest voor een hoogwaardige afwerking en je aandacht besteedt aan het vinden van het juiste model. We kunnen ons bijna niet voorstellen dat leer ooit uit de mode zal raken, dus het is zeker de moeite waard om je erin te verdiepen.

    Lees alles over leer →

  • Canvas

    alles over canvas jassen

    Kijk eens goed rond in huis: hoeveel canvas heb jij al in huis? Waarschijnlijk heb je al heel wat kleding, accessoires en woonaccessoires van canvas. Of het nu het canvas aan de muur is, de draagtas die je op de markt hebt gekregen, of je schoenen. Daar kan nog prima een canvas jas bij. Eigenlijk was de stof bedoeld om zeilen mee te maken, maar met wat experimenteren bleek er ook prima een jas van te maken. Canvas is een stof die vooral is vervaardigd uit katoen of linnen, vaak in combinatie met pvc. Het is erg sterk en het kan prima tegen water. Ook blijven kleuren lang mooi. Dat maakt een canvas jas een interessante keuze.

    Leer alles over canvas →

Veelgestelde vragen omtrent stoffen

1. Welke stof is de beste keuze?

Welke stof de beste keuze is, is lastig te zeggen. Dat hangt af van je persoonlijke smaak en van wat je belangrijk vindt. Ben je erg milieubewust, dan zul je sneller kiezen voor een bamboe jas dan voor een leren jas. Over het algemeen kunnen we stellen dat wol, dons en synthetische stoffen bij veel mensen thuis op de kapstok hangen. Dat heeft vooral te maken met de prijs en met hoe lang een jas van deze stof meegaat. Als je je wilt onderscheiden, is het zeker een goed idee iedere stof eens apart bekijken en bedenken bij welke look de stof past.

2. Wat is de warmste stof?

Wol is een van de warmste stoffen die er is. Deze stof houdt je in de winter zeker goed warm. Daarnaast zijn ook fleece en dons goede keuzes. Wat belangrijk is, dat je kiest voor een jas die ook goed ademt. Op die manier word je niet alleen lekker warm, maar blijf je ook lekker warm. In een jas waarin je gaat zweten word je immers koud. Kijk niet alleen naar de stof waarvan de jas is gemaakt, maar ook naar de eigenschappen van de jas. Zo vind je een geschikte jas voor een goede prijs.

3. Hoe weet ik of een jas duurzaam is?

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Logisch, want we hebben maar een planeet aarde en daar moeten we zuinig op zijn. Steeds meer fabrikanten sluiten zich aan bij keurmerken en laten zich certificeren. Kijken welke merken een keurmerk hebben is een goede eerste stap om een duurzame jas te vinden. Ook is het goed als je wat research doet naar de fabrikant en naar hoe de stof van jouw jas wordt gemaakt. Door alles tegen elkaar af te wegen kun je dan een duurzame jas vinden.

4. Hoe lang gaat een winterjas mee?

Gemiddeld doen we zo’n drie jaar met een winterjas. Dat hebben we bij Jas.nl eens onderzocht. De meeste mensen danken een jas na drie jaar af omdat ze erop uitgekeken zijn; niet omdat de kwaliteit van de jas slecht is geworden. Doordat de kwaliteit van jassen steeds verder omhoog gaat, kunnen we steeds langer met onze jas doen. Sommige jassen gaan zelfs wel tien jaar mee. Dat is handig voor je portemonnee en bovendien fijn om een kleine garderobe.

5. Zijn er vegan jassen te koop?

Als je vegan bent, let je natuurlijk ook op wat je draagt. Daarom draag je bepaalde stoffen niet. Zo draag je bijvoorbeeld geen wol, leer, suède, zijde, bont, veren en dons en geen vilt. Gelukkig zijn er tegenwoordig behoorlijk wat fabrikanten die zich bezighouden met het maken van jassen die milieuvriendelijk zijn. Denk aan jassen van honderd procent katoen, linnen en lyocell. En heb je al eens naar de bamboe jas gekeken? Dat wordt ongetwijfeld ook een klassieker.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.