De vier soorten winterjassen voor 2015/2016

Komende winter zien we de vier traditionele winterjassen weer terug. Natuurlijk niet op precies dezelfde manier als in 2014, maar geheel in 2015-stijl: groot, warm en zacht. In welke jas loop je er komend najaar trendy bij?

De vier traditionele jassen

Er zijn vier soorten winterjassen die traditioneel worden gezien als de winterjassen: faux fur, bomberjack, trenchcoat en parka. Ze passen perfect bij het Nederlandse klimaat. Deze jassen beschermen tegen kou en regen en staan erg trendy. Daarnaast draag je de verschillende jassen voor verschillende gelegenheden.

Faux fur

De faux fur-winterjas is perfect voor de stijlvolle dame. Het is een (nep)bontjas, met een wollig en zacht uiterlijk. Het is één van de opvallendste trends van dit jaar. Als de temperatuur buiten onder nul duikt, houdt het faux fur-jasje je lekker warm. Heerlijk om helemaal in weg te kruipen. Komend seizoen zien we ze in het wolwit, zwart en grijs.

We komen allerlei soorten prints tegen op winterjassen, komend najaar, dus ook op de faux fur-jas. Op deze jas van nepbont zien we vaak luipaardprintjes. Je combineert deze jas eenvoudig met jeans voor een stoere look, of met een net jurkje, zodat je stijlvol voor de dag komt. Deze jas komt voor in verschillende stijlen en wordt aangeboden in verschillende prijsklassen.

De altijd populaire trenchcoat

Nederland is een echt trenchcoat-land. Deze jas is al jaren niet weg te denken uit het modebeeld. En waarom zouden we er ook vanaf willen? De trenchcoat is namelijk stijlvol en tijdloos. Je maakt een fashion statement met zo’n jas. We gaan de wollen variant vaak tegenkomen. Iets betaalbaarder zijn de katoenen en polyester varianten.

Een trenchcoat bedekt je hele outfit. Wees dus niet bang dat een stuk vest of trui onder de jas door krult. Je combineert deze jas moeiteloos met een leuke sjaal. Extra warm en het maakt je look helemaal compleet!

Alle trenchcoats bekijken →

Bomberjack

Een bomberjack is geschikt voor zowel dames als heren. Het is een sportieve winterjas, die je lichaam goed warm houdt. In de vorige eeuw gebruikten piloten van de Amerikaanse luchtmacht deze jassen. Vliegtuigen waren toen nog open en steenkoud. Duidelijk dat deze jas onmisbaar is voor op wintersport.

De bomberjack staat bekend om de felle kleuren waarin ze geproduceerd worden. Helemaal goed, want felle kleuren zijn komend najaar helemaal in. Wat de prijs van deze winterjas is, verschilt. Sommige bomberjacks zijn namelijk gemaakt met synthetische vulling, of met dons. Bekende merken van bomberjacks zijn onder andere Gaastra, Adidas, O’Neil en Anerkjendt.

Alle bomberjacks bekijken →

Parka

Wie heeft geen parka op zijn of haar kapstok hangen? Je hoort er niet bij zonder parka! Het is een jas die bestand is tegen extreme weersomstandigheden. Leuk in Nederland, bijzonder nodig op doorreis in Siberië. Vanzelfsprekend draag je deze jas bij een fikse sneeuw- of regenbui. Je blijft er lekker warm in, terwijl je buiten de show steelt.

De parka zien we namelijk regelmatig terug op de catwalks. Iedere designer heeft tenminste één parka in zijn collectie. Onder jongeren scoort de parka heel hoog, omdat de meeste jongen door weer en wind op de fiets naar school moeten. Een parka heeft vaak een capuchon. Dat maakt de jas net een beetje warmer.

Een mooie winterjas is niet alleen praktisch in barre winteromstandigheden, maar is ook een “statement” van jouw persoonlijkheid. Waar de één genoegen neemt met een onopvallende Parka, zal de ander uitsluitend een modieuze, trendy en kleurige winterjas dragen. Wat kunnen we verwachten voor het komende seizoen? Welke jassen zijn, volgens de gerenommeerde modeontwerpers, echt trendy en welke winterjassen kunnen echt niet meer gedragen worden?

Alle parka's bekijken →

De modeweek van Parijs

Als het gaat om mode, de trends en de nieuwste mode ontwikkelingen, is de modeweek van Parijs natuurlijk toonaangevend. In de week van 4 maart gaven de toonaangevende modeontwerpers weer een kijk op het komende seizoen. Bekende namen zoals Christian Dior, Chanel, Louis Vuitton en Valentino organiseerden modeshows waarin de nieuwste collectie aan het grote publiek gepresenteerd werd. Een belangrijk onderdeel van deze modeshows waren natuurlijk de jassen, Helaas waren er weinig winterjassen te bespeuren omdat deze modeweek voornamelijk om het voorjaar en de zomer draait. In september zal de tweede modeshow van Parijs plaatsvinden waarbij de nadruk op de herfst en de winter zal liggen.

De herfst en wintermode 2015

Tijdens de modeshows werd duidelijk dat de collectie winterjassen weer eens een metamorfose had ontgaan. De meeste modeontwerpers toonden enkele oversluitende lange winterjassen die losjes gedragen werden. Dichtknopen of dichtritsen bleek niet in de mode te zijn: Volgens de modehuizen is “Clutching”, waarbij men de jas losjes dichthoudt met beide armen, helemaal in. De nieuwste trend toont winterjassen in kleurige reliëfstoffen met intense kleuren waarbij men relatief weinig accessoires gebruikt. Vooral ontwerpers zoals Dior en Lanvin maakten veelal gebruik van kleurige stoffen waardoor de jassen vrolijk en vooral behaaglijk toonden. Andere modeontwerpers zoals Chanel en Issey Miyake maakten juist weer gebruik van wollige en sobere stoffen. Waar Chanel zich meer op de “nouveau riche” richt, heeft Issey Miyake juist meer aandacht voor de jonge en modebewuste vrouw.

Het winterjassen assortiment

De ontwikkelingen tijdens de modeweek van Parijs zullen hun invloed hebben op het assortiment winterjassen. Veelal zullen de winterjassen van kleurrijke reliëfstoffen of van warme en dikke sobere stoffen gemaakt worden. Men zal weinig accessoires op de winterjassen aantreffen en zullen de winterjassen ruim vallen zodat “Clutching” mogelijk is. Een andere modetrend (Lanvin) is de Noord-Afrikaanse (Marokko) invloed die de winterjas een fantasierijk en kleurig uiterlijk geeft. Deze jassen zijn voorzien van veel versieringen en bieden de vrouw een trendy en zelfstandig uiterlijk.

De vijf belangrijkste trends

Natuurlijk zijn er ook een aantal trends te bespeuren die bij alle nieuwe modelijnen van de gerenommeerde modeontwerpers terug te vinden waren. Zo worden de winterjassen vooral losjes om het lichaam gedragen waardoor echt een trendy uiterlijk ontstaat. Verder waren de nekwarmers bij de trendy modehuizen veelvuldig terug te vinden. Ook een trend die vaak terugkwam zijn de geaccentueerde en opgestikte zakken die de winterjassen een geheel andere uitstraling gaven. Een andere trend die tijdens de modeshows duidelijk naar voren kwam zijn de superlange mouwen. Genoeg nieuwe trends die hun invloed op het assortiment winterjassen zullen hebben.

Modetrends

Door de vele modeweken (Parijs, Milaan, Londen en New York) hebben de meeste modetrends een levensduur van maximaal 6 maanden. Doordat de trends snel op elkaar geïntroduceerd worden, staat het assortiment winterjassen constant onder druk. Wat vandaag modern en trendy is, zal morgen als ouderwets opgevat worden. De laatste trends van de modeontwerpers zijn, door het internet en vooral de sociale media, direct wereldwijd bekend. Door dit verschijnsel hebben de toonaangevende modehuizen direct inzicht in het nieuwe assortiment van de concurrenten. Hierdoor zijn zij in staat sneller te reageren op nieuwe ontwikkelingen waardoor de modetrends een nog kortere levensduur hebben.

Het winkelend publiek

Voor het winkelend publiek zijn deze ontwikkelingen alleen maar positief. Men heeft een keuze uit een ruim en wisselend assortiment winterjassen. De snelle introductie van nieuw trends heeft weer als nadeel dat de prijzen kunstmatig hoog blijven. Als je op zoek bent naar een trendy winterjas zal je redelijk diep in de buidel moeten tasten.

Vorige

Op je winterjas: ruitjes en hokjes!

28 oktober 2017
Volgende

Op je winterjas: ruitjes en hokjes!

28 oktober 2017

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.