Zweten in een jas? Informatie over het ontstaan en verwijderen van zweet

De meeste mensen hebben minstens één lievelingsjas in de kast hangen. Jassen zoals colberts, trenchcoats en parka’s zijn vaak zo comfortabel en trendy dat zo’n jas al gauw tot favoriet wordt gebombardeerd. Wanneer je een jas eenmaal vaak draagt, zul je merken dat er geurtjes en soms zelfs vlekken in de jas ontstaan door zweet. Het is namelijk heel menselijk om te zweten, ongeacht het seizoen. Heb jij een jas waarin zweetgeur en/of zweetvlekken in zijn ontstaan en wil je weten hoe je daarmee om moet gaan? In dit artikel op Jas.nl lees je alles over zweten in een jas en wat je er tegen kunt doen.

Hoe ontstaat zweetgeur in je jas?

Alle zoogdieren zweten en uiteraad is de mens ook een zoogdier en beschikt over miljoenen zweetklieren. Vanaf je puberteit gaat je zweet pas stinken - iets wat veel mensen niet weten. Dat komt door de zogeheten apocriene zweetklieren, klieren die pas actief worden wanneer je in de puberteit komt. Bij heftige inspanning, bij stress of wanneer je pittig eet of drinkt kan het zweet letterlijk losbarsten. De typische geur van zweet ontstaat wanneer je zweet een reactie aangaat met bacteriën.

Omdat de apocriene zweetklieren verantwoordelijk zijn voor zweetgeuren kan het dus zijn dat je vanaf je puberteit ineens last krijgt van geurtjes in je kleding en je jassen. Deze geur is bij de één doordringender dan bij de ander. Omdat sommige mensen last hebben van overmatig zweten, ook wel hyperhidrosis genoemd, kan een jas met zweetvlekken bij iedereen verschillend ruiken. Heb je eenmaal flink gezweet in een jas en draag je de jas erna gewoon weer, waarna je weer zweet? De kans is groot dat zweetvlekken en -geuren in dat geval blijvend ontstaan.

Iedere jas kan gaan ruiken naar zweet

Het is dus helemaal niet heel vreemd dat een jas na veel gebruik gaat ruiken naar zweet. De kans dat dit gebeurt in de lente of zomer is nog net iets groter dan wanneer je een jas draagt in de koudste dagen van het jaar. Toch kun je óók in de herfst en de winter te maken met een zweetgeur in je jas waar je maar al te graag vanaf wilt. Het zijn met name de plekken onder de oksels die kunnen gaan ruiken, logischerwijs omdat je onder je oksels veel zweet produceert. Omdat je je oksels vaak gesloten houdt, gaan de geuren daar lekker broeien.

Daardoor ontstaat er een geur die na veelvuldig zweten blijft hangen. De geur van oud zweet is heel penetrant en niet bepaald fris. Hierbij maakt het overigens niet uit over wat voor een soort jas je beschikt. In iedere jas kan er een zweetgeur ontstaan - evenals opvallende zweetvlekken die je er maar moeilijk uit kunt krijgen. Het is wel zo dat bepaalde stoffen en materialen ervoor zorgen dat je sneller zweet, waardoor zo’n geur eerder kan ontstaan. Andere materialen zorgen er weer voor dat de geuren juist langer blijven hangen. Daarom is het aan te raden om goed naar het soort stof te kijken voordat je een jas koopt.

Welke materialen zorgen voor (veel) zweet in je jas?

Om zweten in je jas tegen te gaan, kun je er dus voor kiezen om een jas aan te schaffen die gemaakt is van materiaal waarin je minder snel zweet. Jassen die bijvoorbeeld gemaakt zijn van synthetische stoffen ademen niet goed, waardoor je sneller zweet vasthoudt. Dit soort stofjes lijken heel licht en luchtdoorlatend, maar ademen doen ze zeker niet. Een goed voorbeeld hiervan is een jas gemaakt van nylon. Ook fleece en polyester zijn materialen die je beter kunt vermijden wanneer je op zoek bent naar een ademende jas.

Een groot nadeel van jassen die gemaakt zijn van dit soort synthetische materialen is dat ze kunnen zorgen voor huidirritaties. Dat komt omdat je zweet op geen enkele manier goed weg kan gaan, waardoor het geheel vochtig blijft. Dat vochtige materiaal gaat broeien en zorgt uiteindelijk bij veel mensen voor rode bultjes en/of jeuk. Het wordt dan ook afgeraden om dit soort stoffen te dragen wanneer je meer dan gemiddeld zweet. In dat geval kun je beter voor een jas gaan die van een ander materiaal gemaakt is.

In deze materialen jassen zweet je het minst

Wist je bijvoorbeeld dat natuurlijke materialen zoals katoen en linnen veel ‘beter’ zijn om zweet tegen te gaan? Deze materialen ademen goed en zijn heerlijk luchtig. Daar ga je minder snel en minder heftig van zweten. Een kanttekening hierbij is dat dit soort materialen zweet niet compleet blokken. Door het ademende karakter voelen dergelijke stoffen echter wel veel fijner aan. Er is alleen wel een reden waarom sporters geen katoen of linnen gebruiken om in te sporten. Bij heftige zweetaanvallen blijft het materiaal namelijk langer nat en voelt het zwaarder aan.

Daarnaast zijn viscose en hennep ook fijne materialen om te dragen wanneer je niet veel wilt zweten. Viscose is een natuurlijk materiaal dat gemaakt is van een mix van bamboepulp en hout. De stof voelt zacht aan aan je huid en is vochtabsorberend zonder direct zwaar te worden. Hennep is ook net zoiets als katoen, maar dan nog vele malen sterker. Een ander groot voordeel van hennep is dat de stof van nature antibacterieel is. Dat betekent dat vervelende geurtjes zoals zweetgeuren niet snel in het materiaal gaan zitten. En dat terwijl de stof wel snel vocht opneemt, goed ademend is en snel droogt.

Handige tips tegen zweetgeur in je jas

Het kan altijd voorkomen dat er een zweetgeur in je jas ontstaat - ook wanneer je voor een jas hebt gekozen die gemaakt is van een natuurlijk materiaal. Om zweetgeur in je jas tegen te gaan, volg je de volgende tips:

  • Speciale kleding sprays: er zijn tegenwoordig heel wat speciale sprays te vinden tegen zweetgeur. Kijken we online naar ervaringen en reviews dan zien we dat de meeste mensen heel blij zijn met sprays zoals Ambi-Pur en Febreze. Keer je jas binnenstebuiten en spray de oksels (en eventueel andere geurplekken) in. Laat je jas een nachtje drogen aan de buitenlucht en de zweetgeur is weg.
  • Kies voor water en azijn: uit divers onderzoek blijkt dat een mengsel van water met azijn helpt tegen zweetgeur. Vul een bak met een behoorlijke hoeveelheid azijn met lauw water en laat je jas weken in de mix. Vervolgens was je de jas op een passend wasprogramma (wanneer dat kan met het materiaal van de jas) met wasmiddel en de jas zal als vanouds ruiken.
  • Ga voor Dettol: vul een bak met tweederde water en eenderde Dettol. Leg de jas in de bak en laat het geheel ongeveer drie uur intrekken. Vervolgens was je de jas volgens het normale wasprogramma en de geuren verdwijnen. Met Dettol moeten zelfs verkleuringen door zweet in de jas verdwijnen.
  • Kun je de jas niet in de wasmachine doen? Pak dan een plantenspray en vul deze met water en azijn. Spray de oksels en eventueel andere plekken in met de spray en laat je jas een nachtje buiten hangen.

Haal zweetvlekken uit je jas met deze tips

Zweetgeur in een jas is vervelend, maar zichtbare zweetplekken zijn dat zonder meer ook. Geen enkel kledingstuk wordt er mooier op wanneer er grote kringen of vlekken van zweet te zien zijn. Wanneer je de geur hebt kunnen verwijderen, kan het zijn dat de zweetvlekken nog zichtbaar zijn in je jas. Met het bovenstaande mengsel van water en azijn haal je direct zichtbare vlekken uit je jas. Ook Dettol is een goede oplossing tegen verkleurde vlekken in diverse stoffen. Daarnaast kun je nog volgende tips opvolgen om zweetvlekken te verwijderen uit je jas.

  • Citroen als vlekverwijderaar: citroensap helpt om op een natuurlijke wijze zweetvlekken uit je jas te halen. Neem het pure sap van een citroen en vul het aan met water. Het liefst is dit mengsel 50% om 50%. Gebruik dit mengsel om de vlekken mee in te wrijven en laat het een uurtje intrekken. Vervolgens was je de jas en de vlekken zijn niet meer zichtbaar.
  • Kies voor ammoniak: iets minder natuurlijk maar wel goed werkend tegen vlekken is ammoniak. Ga het liefst buiten aan de slag met deze vloeistof - de geur van ammoniak is namelijk heel heftig. Gebruik pure ammoniak om de vlekken mee in te deppen. Laat dit een uurtje intrekken en was de jas volgens het programma. Let op: gebruik ammoniak alleen bij witte of lichtgekleurde jassen.
  • Gebruik aspirines als vlekverwijderaar: met twee aspirines kom je ook heel ver. Pak twee aspirines en laat deze oplossen in een bakje met heet water. Wrijf het mengsel op de zweetvlekken en laat dit een halve dag intrekken. Vervolgens was je de jas volgens het standaard wasprogramma.

Wat kun je zelf nog meer doen om minder te zweten in je jas?

Naast bovenstaande tips kun je ook zelf het één en ander doen om zweten in je jas te voorkomen. Op die manier voorkom je direct dat je uiteindelijk aan de slag moet gaan met azijn of speciale kledingsprays.

  • Gebruik een speciale deodorant om zweten tegen te gaan. Er bestaan vandaag de dag deo’s met een anti-transpirant eigenschap. In deze deodorant zit een bepaalde stof die ervoor zorgt dat je minder zweet onder je oksels.
  • Douche iedere dag om zweetgeuren tegen te gaan. Op die manier voorkom je ook dat oud zweet in een jas gaat zitten, puur omdat je zelf al oud zweet tegengaat.
  • Zweet je veel? Was dan meerdere keren op een dag je oksels om zo stinkende oksels in je jas te voorkomen.
  • Probeer stress te vermijden. Zweet dat ontstaat door stress of angst bestaat uit meer geuren dan ‘gewoon’ zweet. Men noemt dat niet voor niets angstzweet. Angstzweet is meer hardnekkig en moeilijker uit je jas te krijgen.
  • Scheer je oksels wat vaker. Okselhaar houdt zweetgeur namelijk vast.
  • Wees voorzichtig met pittig eten, alcohol en cafeïne wanneer je je jas aan hebt. Deze dingen zorgen ervoor dat je sneller zweet.
  • Kies in de zomer juist voor lange en/of wijde jassen. Veel mensen denken dat je met dit soort model jassen juist gaat zweten. Kijk maar eens naar de kleding van de lokale bevolking van hele warme landen. Daar dragen ze vaak lange gewaden en jassen, juist om zweten tegen te gaan. Daarom kun je in de lente en de zomer juist vaak beter een langere ademende jas dragen dan een kort jasje van zwaar materiaal om zweet tegen te gaan.

Veelgestelde vragen over zweten in een jas

Het kan gebeuren dat je toch nog meer vragen hebt omtrent zweten in een jas. Hieronder hebben we de meestgestelde vragen en antwoorden verzameld. Mocht jouw vraag er niet bij staan schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

🧼 Ik krijg de zweetgeur of -plekken niet uit mijn jas met bovenstaande tips. Wat moet ik doen?

Sommige zweetplekken zijn zo hardnekkig dat je er zelf niks mee kunt. In het ergste geval kun je je jas naar de stomerij brengen. Bij een stomerij weten ze precies wat ze moeten doen om je jas weer als nieuw te maken.

🦨 Wat moet ik doen als ik onderweg merk dat mijn jas naar zweet stinkt?

Wanneer je sneller dan gemiddeld zweet, is het aan te raden om altijd een parfum of deodorant bij je te hebben. Let op: wanneer het zweet eenmaal in de jas zit helpt het niet om de geur weg te halen. Je kunt het geheel echter wel een beetje maskeren door parfum op te doen, al is dat alleen maar een tijdelijke oplossing.

🎨 Welke kleur jas kan ik het beste kopen wanneer ik veel zweet?

Er zijn een aantal kleuren die je beter kunt vermijden wanneer je veel zweet. Neem bijvoorbeeld grijs, beige of rood. In deze kleuren zul je natte zweetvlekken snel gaan zien. Je kunt het beste gaan voor een donkere tint, zoals zwart, donkerblauw of donkergroen. Daarin zijn dit soort plekken minder zichtbaar.

🚴 Welk sportjasje moet ik kiezen wanneer ik wil dat mijn zweet goed wordt afgevoerd?

Kies altijd voor een jasje van een ademende stof. Dat betekent dat je zweet op de juiste manier kan worden afgevoerd waardoor je niet oververhit raakt. Sport je veel buiten? Kies dan voor een waterdicht jasje dat ademend is. Zo gaat je zweet er wel uit, maar komt er geen water in.

🍲 Heeft wat ik eet invloed op of ik zweet?

Jazeker. Sommige maaltijden zorgen ervoor dat je meer gaat zweten dan andere maaltijden. Denk bijvoorbeeld aan pittige maaltijden, hele kruidige maaltijden en ander eten waar je het warm van krijgt. Dit geldt overigens ook voor alcohol en sigaretten. Daar krijg je het over het algemeen ook warmer van, waardoor je sneller gaat zweten.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.