Zo blijft jouw kindje ook buiten warm
In de zomer is het kleden van jouw kindje vrij simpel. Maar in de winter schieten veel jonge ouders in de stress: wat moet de baby aan? Kleding mag niet te warm, maar vooral niet te koud zijn. Hoe weet je of je baby het warm of koud heeft? Jas.nl ging op zoek naar advies van jonge moeders en deskundigen. Lees dus gauw verder.
Moeite met warmhouden
Pasgeboren kindjes hebben vaak moeite om zichzelf warm te houden. Ze zijn een omgeving met een constante temperatuur gewend, waardoor de overgang naar de temperatuur buiten soms best groot is. Laat het kindje sowieso lange mouwtjes, een broekje en een vestje en een jasje dragen.
In de eerste paar weken naar de geboorte moet het kindje echt warm aangekleden worden. Na een paar weken leert het kindje de temperatuur zelf wat meer te reguleren en dan kun je hem of haar volgens de normale richtlijnen aankleden.
Laagjes
In de zomer heeft een kindje al snel genoeg kleding aan, maar in de winter is veel en warmere kleding nodig. Daarom is het handig om het kindje in laagjes te kleden. Het handige van het laagjessysteem is dat je zo een laag kunt uittrekken.
In de praktijk bestaat dat extra laagje uit bijvoorbeeld een rompertje. Je baseert het extra laagje op wat jij zelf draagt. Draag jij zelf een shirt met lange mouwen en een vest, dan trek je je zoon of dochter ook een shirt met lange mouwen en een vest aan, maar in combinatie met een romper.
Natuurlijk is het maar een richtlijn. Sommige kindjes hebben het al snel te warm, terwijl bij anderen de temperatuur snel zakt. Er is een manier om te checken of een kind het koud heeft: in de nek. Daar komen we verderop in dit artikel op terug.
Een goede winterjas beschermt
Een goede winterjas is een absolute must. Deze beschermt bovendien tegen kou en vocht. Ook voor pasgeborenen en kleine kinderen zijn goede, mooie winterjassen te vinden. Op Jas.nl hebben we daar een hele pagina voor ingericht: de pagina met kinder winterjassen.
Veel ouders denken dat een dekentje en een voetenzak wel volstaat. Toch raden deskundigen dat niet aan. Voor volwassenen is het al te koud om zonder extra beschermende laag (de winterjas) buiten te lopen, dus dat is helemaal te koud voor een kind dat veel wordt blootgesteld aan de buitenlucht. Denk ook aan een leuk mutsje die de oren afsluit; daarmee voorkom je oorontstekingen.
Voor in de kinderwagen: een wikkeldoek
In de kinderwagen is een wikkeldoek ook erg handig te hebben. Hetzelfde geldt voor een voetenzak. Het voordeel van zo’n doek is dat je de doek makkelijk weg kan nemen als je zoon of dochter het te warm krijgt.
Deze doeken zijn vaak in verschillende uitvoeringen te krijgen: van warme teddy tot luchtigere stoffen. Daardoor kun je zo’n doek het hele jaar door gebruiken. Een perfecte aanvulling op de winterjas!
De nek als graadmeter
Hoe weet je nu of je kindje het warm of koud heeft? Blosjes op de wangen zeggen niet zoveel. De nek is dé plek om het antwoord op deze vraag te vinden. Als het nekje warm aanvoelt, is de temperatuur goed. Als het nekje koud aanvoelt, is het kindje te koud aangekleed.
Blijkt dat het kindje te koud is aangekleed, dan kun je het best een extra laagje aan het lagensysteem toevoegen. Een heet, vochtig nekje is ook niet goed. Dan heeft het kindje het te warm en is het raadzaam een laagje kleding uit te trekken.