Zo blijf je warm in de winter
Ben je een echte koukleum? Met jou nog tenminste 15 miljoen andere Nederlanders. Nederlanders zijn over het algemeen namelijk snel koud, of snel warm. We klagen snel, want een zomer is te warm en te droog, een winter te koud en te vochtig. Dus kunnen we ons maar beter warm kleden in te winter. Wat kun je zelf doen om warm te blijven?
Een goede winterjas kopen
We zouden Jas.nl niet zijn als we niet over winterjassen zouden schrijven. Bekijk onze blogs maar eens. Die staan boordevol tips voor een goede winterjas. Even een paar belangrijke zaken op een rijtje:
- Kies voor een goede warmte-isolatie;
- Laat je jas niet te zwaar zijn. Dat is niet comfortabel;
- Waterafstotend, want het regent nogal eens in Nederland;
- Wel waterafstotend, maar niet waterdicht. Liever een goede ventilatie, want anders word je kletsnat van je eigen zweet;
- Genoeg vrijheid om te bewegen;
- Misschien handig: antislip. Mocht je dan vallen in de winter, dan glij je niet door.
Meer handige tips? En welke jas past nu eigenlijk het best bij jou? Je moet op veel zaken letten bij het kopen van een nieuwe winterjas.
Skipak een idee?
Niemand zal je veroordelen als je een skipak wilt dragen. En natuurlijk al helemaal niet als je die voor de wintersport gebruikt. Vraag twee is alleen of je alleen een ski-jack koopt, of een eendelig pak. Het ligt er maar net aan wat je smaak is en wat je lekkerder vindt zitten.
Een eendelig skipak is misschien goedkoper, maar je beweegt je er niet o makkelijk in. Daarom moet je ook goed op de maat letten. Vooral passen en bekijk dan ook of je goed kunt bukken. Kies je voor een los jack met een aparte broek, dan kun je de broek en het jack in een verschillende maat kopen. Is de keuze gevallen op een broek met een hoge taille, dan is het verstandig te kiezen voor een kort jack.
Warm ondergoed
Het is altijd een lacherig onderwerp, maar er zijn zeker mensen die profiteren van warm ondergoed. Thermo-ondergoed bijvoorbeeld. Vaak denken jongeren dat warm ondergoed iets is voor opa en oma, maar eigenlijk is warm ondergoed iets voor alle leeftijden. Katoen, wol, zijde en kunststof zijn daar geschikte materialen voor.
De moderne kunststofmaterialen in ondergoed kunnen nauwelijks vocht opnemen, maar brengen het naar een volgende laag. Daardoor heb je meer draagcomfort en de stoffen kunnen optimaal werken.
Handschoenen en sokken
Het ligt zo voor de hand, maar veel mensen willen er maar niet aan: handschoenen. Koude handen zorgen voor een koud lichaam. Net als koude voeten. Dus: draag warme handschoenen en warme sokken. Leer of kunstleer is het perfecte materiaal voor handschoenen. Zeker als je snel last hebt van koude vingers.
Kinderen kunnen perfect nylon wanten dragen. Die zijn van een goede kwaliteit en ze zijn goedkoop. Zij vallen nogal eens, dus is het goed om te kiezen voor een handschoen die de handen niet alleen warm houdt, maar ook daadwerkelijk beschermt.
Snowboots
Goed schoeisel is net zo belangrijk als een warme winterjas. Je glijdt met snowboots minder snel weg en je voeten blijven lekker warm. Bij veel sneeuw kun je kiezen voor zogenaamde snowsteps. Dan houd je nog beter grip.
Een muts met ‘flapjes aan de zijkant’
Ken je de reclame nog? ‘Zo’n muts met van die flappen aan de zijkant!’ Grappig, maar eigenlijk erg nuttig. Je oren zijn namelijk heel gevoelig en je loopt grote risico’s op oorontsteking als je ze niet goed beschermt. Dus inderdaad, een muts met flappen aan de zijkant is zo’n gek idee nog niet. Een capuchon belemmert namelijk het zicht naar opzij. Dan zie je het verkeer dus niet goed. Ook sluit over het algemeen de capuchon niet goed af als je hem opzet.