Ziekte in de winter voorkomen door een goede winterjas
Hatsjoe! Daar gaan we weer. De ‘r’ zit weer in de maand en dat betekent dat we ons mogen voorbereiden op een flink partijtje snotteren en hoesten. Of misschien toch niet? Want met warme kleding bescherm je jezelf beter tegen virussen. Hoe dat precies zit, leggen we uit in deze blog. Lees je met ons mee?
Verhoogde kans op een infectie
In de winter loop je een verhoogde kans op een infectie met een virus. Dat komt doordat het in de winter koeler is en de slijmvliezen in de neus en in de keel dan gevoeliger worden. Als het lichaam afkoelt, vernauwen de bloedvaten zich. Het bloed krijgt dan minder kans om naar de neus en de keel te stromen. De weerstand daalt dan en het koude lichaam is een aantrekkelijke prooi voor virussen.
Neusbacteriën bevinden zich graag in koude lucht. Zo wordt het afweersysteem uitgeschakeld en worden we ziek. Gelukkig biedt warme kleding ons bescherming.
Vooral kinderen lopen een hoge kans op een infectie in de winter. Dit komt omdat ze op plekken komen waar virussen makkelijk overdraagbaar zijn en wanneer er eenmaal contact is geweest, kan het snel gaan. Een goede kinder winterjas is daarom aan te raden.
Wol: een goede keuze?
Denken we aan warme kleding, zoals een warme winterjas, dan denken we al snel aan wol. Het is ook waar dat wol lekker warm is, maar het kent ook een groot nadeel: het laat water door. Daardoor geniet je niet echt van optimale bescherming tegen ziektekiemen. De jas wordt ook een beetje muf.
Voordeel van een wollen winterjas is dat het de warmte binnenhoudt. Je moet de jas alleen wel af en toe laten reinigen. Dat moet gebeuren met chemicaliën, bij een stomerij. Een wollen jas is lekker warm en bovendien erg stijlvol, maar of het praktisch is voor in het altijd regenachtige Nederland?
Echt warm: dons en veren
Ook lekker warm: een winterjas van dons en veren. Je ziet het materiaal niet aan de buitenkant, omdat fabrikanten vaak een waterafstotende laag toevoegen. Het is een gigantisch warme jas, die je nog geen paar seconden in huis aan kunt hebben. Daarmee weet je zeker dat jouw lichaam bij temperaturen ver onder het vriespunt goed beschermt blijft.
Daarom is een ski-jack ook zo geschikt: het is helemaal gevoerd met dons en veren. Dit zijn ademende materialen. Daarmee wordt bedoeld dat je je er prima in kunt bewegen, omdat het zweet afvoert. Goed voor actievelingen, maar ook voor koukleumen.
Leer: is dat wel warm genoeg?
Vaak wordt ook gekozen voor leer. In de vrieskou heb je daar niet veel aan, maar als je kiest voor gevoerd leer houdt de jas je goed warm. Met gevoerd leer bedoelen we dat de binnenkant is gewatteerd, zodat de warmte van het lichaam binnen de jas blijft.
Je kunt een jas van gevoerd leer nog meer waterdicht maken met olie. Op die manier heb je extra bescherming. Het is geen hele dikke jas, maar wel warm genoeg. Leer is een absolute klassieker bij winterjassen en komt bijna altijd terug in iedere collectie.
Waterdicht katoen
Katoen is ook een relatief warme stof, maar het is niet zo geschikt voor het Nederlandse klimaat. Het stroomt namelijk geen water af. Daardoor word je nat in een katoenen jas. Als je nat wordt, vermindert de weerstand en kun je ziek worden.
Wil je toch per se een katoenen winterjas? Er zijn spuitbussen met spray te koop om de jas eenvoudig waterdicht te maken. Harmisol is er eentje van. Dat was je in de wasmachine met de jas mee.