Ziek worden van zonder jas naar buiten: feit of fabel?
Yess, de lente is officieel begonnen! Voor veel mensen is de lente het favoriete seizoen. De bomen staan weer in bloei, de zon laat zich vaker zien en we kunnen weer zonder jas naar buiten. Hoewel maart erom bekend staat dat het een hele afwisselende maand kan zijn wat betreft het weer is het wel prettig om te weten wanneer je zonder jas naar buiten kunt. Het antwoord hierop is simpel: wanneer jij dat prettig vindt. "Word je daar dan niet ziek van, zo zonder jas naar buiten gaan?". Een groot deel van de mensen denkt dat het niet goed is om op frisse dagen zonder jas naar buiten te gaan. Dat ze zich zorgen maken om vrijwel niks blijkt uit dit artikel.
"Vergeet je je jas niet aan te doen?" - Iedere moeder ooit
Misschien herken je het wel van vroeger of wellicht hoor je het nog steeds wel eens: iemand die in het begin van de lente aan je vraagt "of het wel zo verstandig is dat je zonder jas naar buiten gaat". Gelukkig zijn deze zorgen voor niks: uit onderzoek is namelijk gebleken dat je helemaal geen warme winterjas, mooie tussenjas of een zomerjas zoals een smart parka aan hoeft te hebben om wel of niet ziek te worden. Kou heeft namelijk in eerste instantie niets te maken met het feit dat je ziek wordt. Een verkoudheid of een bacteria loop je op wanneer je in contact komt met iemand die over een bepaald virus beschikt.
Het is bijvoorbeeld niet voor niets zo dat er regelmatig een zogeheten griepgolf heerst: een periode waarin veel mensen erg verkouden zijn of griep hebben. Bacterieën en virussen worden binnen no time overgedragen aan een ander, ook al heeft er nauwelijks contact plaats gevonden. Dus wanneer jij op een mooie lentedag die achteraf toch iets frisser bleek dan je dacht naar buiten gaat, is de kans erg klein dat je ziek wordt. Tenzij je natuurlijk iemand tegenkomt die flink verkouden is en even in je gezicht niest. Daar kan geen dikke parkajas of waterdichte outdoorjas tegenop!
Waar komt dit verhaal vandaan?
Toch is het grappig dat de kans groot is dat iemand dit ooit tegen je heeft gezegd. Deze fabel moet dus ergens vandaan komen. Grote kans dat het misverstand ooit is ontstaan in de koude seizoenen, omdat veel mensen in de herfst, winter of zelfs nog lente ziek worden. Logisch dat we ziek zijn koppelen aan de temperturen buiten: is het dus koud, dan word je ziek, want in de koude maanden zijn er veel mensen ziek. Dat is natuurlijk wel erg gemakkelijk gedacht, maar in de praktijk zien we wel dat dit zo gaat. Het is dus ook niet zo vreemd dat iemand denkt dat je ziek of verkouden wordt op een frisse lentedag zonder jas.
De reden dat je vaker ziek bent in de koude maanden is het feit dat we veel meer binnen zitten. Hierbij zitten we dichter bij elkaar, omdat we met z'n allen de warmte opzoeken. Hoe gezellig dat ook is om samen lekker binnen te zitten, wanneer er iemand ziek is is de kans op die manier wel een stuk groter dat jij ook ziek wordt. Wat je hieraan kunt doen? Heel simpel: trek een comfortabele jas aan zoals een dikke gewatteerde regenjas of een mooi bomberjack en ga er even op uit. Een wandeling in de winter zal menigeen goed doen, omdat je dan voor even ontsnapt aan alle bacterieën binnen.
Wat kun je zelf doen?
Wat wel goed is om te weten, is dat kou wel een béétje bij kan dragen aan de verspreiding van die bacterieën en virussen. Door de kou wordt je huid droger, waarbij de slijmvliezen in je neus vaak uitdrogen. Hierdoor ben je gevoeliger voor een infectie en raak je dus sneller verkouden of ziek als iemand in je omgeving dat is. Jezelf warm aankleden kan dus nooit kwaad. Daarnaast is het goed om andere maatregelen te treffen wat betreft hygiène en rust, zodat je minder snel ziek wordt. Was bijvoorbeeld regelmatig je handen en blijf uit de buurt van mensen die ziek zijn. Hoe vervelend het bijvoorbeeld ook is dat een collega ziek is, denk er liever over na dat hij of zij dan geen anderen kan aansteken.
Daarnaast is het aan te raden om genoeg rust te nemen en goed voor jezelf te zorgen. Investeer in de winter in een goede winterjas, zoals een lange winterjas of een prachtige mantel als winterjas, slaap genoeg, beweeg genoeg, eet genoeg groente en fruit en zorg dat je de nodige vitamine D binnen krijgt. Op die manier stel je je immuunsysteem gerust en zal je minder snel verkouden worden of griep krijgen. Toch ziek geworden? Helaas kan dat altijd gebeuren, welke maatregelen je vooraf ook neemt. Rust lekker uit en laat je vooral goed verzorgen zodat je weer snel beter wordt.