Wintersport checklist
Ben je van plan om op wintersportvakantie te gaan? Heb je wel overal aan gedacht? Het is vervelend om op vakantie erachter te komen dat je iets toch over het hoofd gezien hebt. Daarom heeft Jas.nl een eigen checklist.
Het zou te ver voeren om alle aspecten van het boeken van een winterjas te bespreken. Er zijn talloze zaken die geregeld moeten worden; we kunnen er wel een boek over schrijven! Daarom bespreken we in dit artikel alleen de belangrijkste zaken. Voor alle kleine dingetjes zijn op het internet voldoende checklists te vinden die daar op ingaan.
Voorbereiding van de wintersport
Allereerst moet er natuurlijk een boeking gedaan worden. Waar gaat de reis naartoe? Oostenrijk of toch liever Zwitserland? Zodra je weet waar je naartoe wilt, kun je beginnen met de reis te boeken. Jaarlijks gaan veel Nederlanders met de auto op vakantie naar het wintersportgebied. Maar niet voor niets waarschuwen instanties en verenigingen als de ANWB regelmatig voor ‘zwarte zaterdagen’ en andere drukke dagen. Wie geen zin heeft om uren in de file te staan, kan wellicht beter met het vliegtuig gaan. Let bij het boeken van de wintersportvakantie erop dat je dit doet bij een gerenommeerde organisatie. Kijk naar de skipas, de certificering van de bus of het vliegtuig, en of de organisatie is aangesloten bij de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR).
Reisverzekering
Daarnaast is het nuttig een kortlopende of doorlopende reisverzekering te regelen. Met een reisverzekering kun je voorkomen dat je schade lijdt tijdens je vakantie. Dat kan bijvoorbeeld dat je GoPro van je skihelm gestolen wordt, of doordat je een ander accessoire kwijtraakt. Wintersporten is leuk, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Ieder jaar vertrekken er weer gipsvluchten vanuit wintersportgebieden terug naar Nederland. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en dus kan het verstandig zijn ook een module voor medische kosten af te sluiten. Alleen een zorgverzekering met buitenlanddekking is vaak niet voldoende, omdat de medische kosten per land kunnen verschillen. De Nederlandse zorgverzekering dekt alleen een beperkt bedrag aan kosten, zoals die in Nederland berekend wordt.
Accommodatie
Ook niet onbelangrijk bij het boeken, is de accommodatie. Slapen we in een hotel, of kiezen we toch liever voor een huisje? Ieder jaar laten Nederlanders zich verrassen door vieze hotels, een slechte accommodatie en andere gebreken. Niet voor niets worden er programma’s uitgezonden als ‘Red mijn vakantie’ en ‘Was ik maar thuisgebleven’. Zorg dat dit jou niet overkomt, en zoek altijd van tevoren naar reviews over de accommodatie. Als anderen niet tevreden waren, kun je de accommodatie maar beter mijden.
Kleding
Dan nu terug naar de onderwerpen die wat meer verwant zijn aan onze website: de kleding. Zorg ervoor dat je uiteraard je skispullen zoals ski’s, skischoenen, skistokken of een snowboard bij hebt. Soms kunnen er wel meters sneeuw liggen in de wintersportgebieden, en dan is een setje snowboardlaarzen geen overbodige luxe. Ook een skihelm is in veel gebieden verplicht, en zeker aan te raden voor de eigen veiligheid. Een Zwitsers zakmes kan ook van pas komen. Neem ook een zonnebril mee, maar laat je Ray Ban thuis! Dit soort dure zonnebrillen worden vaak gestolen. Op veel pistes is een skikaart verplicht, dus kan een skikaarthouder handig zijn. Neem altijd je spullen mee in een rugzak. Het beste kun je je rugzak voorwaarts dragen, om zo diefstal tegen te gaan.
RECCO
Het is verstandig je kleding uit te rusten met RECCO. Als je een winterjas of ski-jack kiest om in te wintersporten, kun je het beste kleding nemen die met deze techniek is uitgerust. RECCO is een techniek waarmee personen die onder een lawine zijn bedolven kunnen worden teruggevonden. Het systeem bestaat uit een reflector die op de schoenen of de kleding gedragen kan worden. In deze reflector zit een afgestemde dippoolantenne. Als er iets gebeurt, kunnen hulpdiensten skiërs gemakkelijk terugvinden via een RECCO-detector. In de volksmond wordt dit systeem meestal het ‘dodenopgraaf’-systeem genoemd, omdat reddingsteams pas na een kwartier ter plaatse kunnen zijn. In verschillende kleding zit RECCO al ingebouwd. Toch is het verstandig ook een lawinepiep, sneeuwschep en een sneeuwsonde mee te nemen. Deze accessoires behoren tot de standaarduitrusting tegen lawines.
Lawines
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je bovenstaande technieken ooit nodig zal hebben. Houd daarom de weerberichten in het wintersportgebied nauwlettend in de gaten. Het gebied zal een piste uitzetten waarin er veilig geskied kan worden. Blijf in dat gebied, en ga nooit buiten de piste! Dat is gevaarlijk en bovendien is de kans op een lawine een stuk groter. Houd je dus aan de adviezen die het gebied je geeft.
Comfortabele kleding mee?
Tot slot: kies voor comfortabele kleding voor het skiën of snowboarden. Kies dus niet zomaar een trainingsbroek, maar een skibroek. Deze broeken zijn vaak een stuk beter geïsoleerd. Dat geldt ook voor skijassen of ski-jacks. Pas deze kleding van tevoren aan! Online bestellen is fijn, maar bedenk wel dat je voordat je op wintersport gaat de kleding past. Niets is vervelender dan gevangen in kleding zitten, waardoor je bepaalde manoeuvres moeilijker kan maken. Daarnaast zijn speciale skijassen meestal uitgerust met reflectoren. Niet alleen Recco is belangrijk ,maar een reflecterende groene of gele streep op de jas kan ervoor zorgen dat je gevonden kan worden als je ’s avonds laat nog aan het skiën bent. Als je deze checklist hebt nagelopen, wensen we je veel plezier met de wintersportvakantie!