Welke regenjas kies je als wandelaar?
Ben jij een wandelaar? Let dan nu goed op het volgende: ben je ook zo dol op wandelen en laat je je niet tegenhouden door een beetje regen? Yes! Dan ben jij de doelgroep voor dit artikel. Iedere wandelaar moet namelijk een goede regenjas hebben wanneer je waar je maar wilt én in welke weersomstandigheden je maar wilt gaan wandelen. Gelukkig zijn er anno 2019 heel veel kwalitatieve én trendy regenjassen te koop. Op die manier sla je twee vliegen in één klap, want zo'n jas voor wandelen kun je ook prima op een 'gewone' dag aan doen. In dit artikel vertellen we je wat meer over welke regenjas je zou moeten kiezen als wandelaar om lekker comfortabel te kunnen lopen.
Regenjassen die goed ademen
Wat je ook leest of wat er ook beweerd wordt: bij inspanning zoals een wandeling zul je altijd zweten in een regenjas. Condens aan de binnenkant van een regenjas is heel gewoon. Zelfs bij de allerduurste jassen waarvan je de garantie krijgt dat dit niet gebeurt, ontstaat condens. Zweet kan namelijk bij een waterdichte jas niet zó snel naar buiten worden gevoerd, anders zou het geen waterdichte jas zijn. Je kunt er natuurlijk wel opletten om voor een regenjas te gaan die goed ademend is. Sterker nog: tijdens een flinke wandeling is dat een musthave, want niemand zit erop te wachten om drijfnat te worden van het zweet.
Een goede regenjas moet van de binnenkant en van de buitenkant zweet kunnen doorlaten. Zo'n standaard oude PVC okergele regenjas die vissers en werklui altijd dragen, is misschien wel waterdicht maar totaal niet ademend. Een goede regenjas kan op twee manieren ademen: hydrofiel of microporeus. Een hydrofiele laag zorgt ervoor dat een grote laag vloeibare stof, zoals regenwater, niet door de jas heen gaat, maar afzonderlijke moleculen zoals zweetdruppels wel. Een microporeuze laag beschikt over kleine gaatjes waar druppels niet doorheen kunnen, maar waterdamp (zoals zweet) wel. Beide lagen zorgen er dus voor dat je zweet wordt afgevoerd.
Regenjassen met DWR-behandeling
Daarnaast is het goed om te kijken naar regenjassen die een DWR-behandeling hebben gehad. Dit zijn jassen met een speciale laag waardoor regendruppels van je jas af vallen in plaats van dat ze erin trekken. DWR betekent Durable Water Repellent en staat voor het afrollen van de regendruppels. Bij een nieuwe regenjas merk je goed wanneer er zo'n behandeling op de jas is geweest: schud even met je mouw waar druppels op liggen en je zult zien dat deze er binnen no time af vallen.
Naarmate een regenjas slijt, zul je zien dat de druppels minder snel van de jas af gaan. Bij een oudere regenjas zul je dus sneller nat worden tijdens het wandelen dan bij een nieuwere regenjas. Dit soort regenjassen zijn hierdoor niet alleen handig voor wandelen: het zijn ook de juiste regenjassen voor een fietstocht. Daarom is het aan te raden om na de zoveel jaar sowieso een nieuwe regenjas aan te schaffen. Je moet immers wel comfortabel kunnen wandelen. Hierbij is het ook goed om te kijken naar of een regenjas gewatteerd of 'gevuld' is. Gewatteerde regenjassen houden je namelijk lekker warm - iets dat vooral in het najaar wel zo prettig is.
Welke regenjas voor wat voor wandeling?
Natuurlijk zijn er verschillende soorten wandelingen waar je ook weer diverse soorten regenjassen voor kunt aanschaffen. Heb je bijvoorbeeld een regenjas nodig voor het dagelijks uitlaten van de hond of voor een wekelijkse wandeling in het bos? Dan is een betaalbare regenjas met een voordelige coating al prima. Ga je er echter regelmatig op uit en maak je volledige dagtochten met rugzak? Kies in dat geval voor een regenjas met een membraan, het liefst een duurzaam tweelaags membraan. Deze zijn iets duurder dan jassen met een coating, maar bieden wel meer zekerheid dat ze waterdicht zijn voor langere tijd. Voor wandelaars zijn er speciale parkajassen en sportieve jassen beschikbaar met bijvoorbeeld capuchon en zakken.
Wandelaars die dagenlang door de regen verwachten te lopen kunnen het beste kiezen voor een regenjas met een drielaags membraan. Hoewel deze jassen wel een stuk duurder zijn, bieden ze wel de nodige bescherming die tijdens dat soort regenachtige dagen gewenst is. Deze jas is vaak ook een stukje zwaarder. Tot slot zijn er nog talloze lichtgewicht jasjes te koop zoals sportjasjes of softshell jassen die je aan kunt trekken of mee kunt nemen op een warmere dag. Dit soort jasjes bieden te weinig bescherming tijdens een fikse regenbui maar kunnen prima worden meegenomen voor het geval er een kleine bui valt.