Wat waren de modetrends van 1990 tot 2000?

Kijken we naar de jaren 90 dan zien we dat er niet één stijl is die kenmerkend is voor deze jaren. In de mode van de jaren 80 had je de felle prints en kleuren tegenover de punk fashion en in de jaren 70 waren de hippies in de meerderheid. Hoe zit dat eigenlijk met de mode in de jaren 1990 tot 2000? Als we die jaren samen moeten vatten, staat diversiteit centraal. Dat komt onder andere door de verschillende muziekgenres die populair zijn in deze tijd. In dit artikel lees je meer over de mode van de jaren 90.

Grunge kleding vs. urban look in de jaren 90

Als er iets kenmerkend is voor de jaren 90 dan is het wel hoe groot de invloed van muziek is op de kledingstijlen die mensen droegen. Het is natuurlijk niet voor het eerst geweest dat grote sterren of bekende muzikanten een waar fashion icon zijn. Toch valt het op dat het in de periode 1990 - 2000 wel erg sterk naar voren komt. Zo zien we dat veel mensen in deze jaren voor de grunge-stijl gaan: een look waarin bandshirts boven kapotte jeans werden gedragen en waar men maanden tot wel jaren op dezelfde kisten liep. Ook sportieve schoenen zoals de Converse All Stars en de witte sneaker bleven het modebeeld regeren.

Aan de andere kant was er de opkomst van hiphop, waarbij een meer urban stijl ontzettend populair werd. Dat betekende grote baggy broeken, wijde shirts, petjes en sneakers. Vrouwen gingen binnen deze stijl massaal voor strakke shirts of korte topjes boven baggy trainingsbroeken. Wat in de jaren 90 misschien wel het meest opviel was de stijl van de gabbers. Echte gabbers luisterden naar trance, (happy) hardcore en house. Zij droegen volledige trainingspakken met Nike Air Max eronder en gingen het liefst voor een volledig kale kop. Vrouwen droegen strakke staarten en gebruikten gel om hun haren naar achteren te houden.

Wat droegen vrouwen in de jaren 1990 - 2000?

Aan het begin van de jaren 90 werd er veel dezelfde kleding gedragen als aan het eind van de jaren 80. Zo werd er in de eerste jaren veel gebruik gemaakt van neonkleuren, strakke leggings in felle kleuren, beenwarmers en wielrennersbroekjes. Je zag vrouwen gerust in een tijgerprintlegging met een oversized trui in een neonkleur; niets was eigenlijk te gek. Ook abstracte motieven waren helemaal hip, zoals ruitjes, driehoeken en cirkels op gekleurde wijde blousjes en shirts. Hierbij werden kledingstukken vaak over elkaar heen gedragen: flanellen blousjes en spijkerblouses werden over bandshirts en witte shirts gedragen in de grunge-scene.

Het was pas op de helft van de jaren 90 dat fashion voor vrouwen iets netter en stijlvoller werd. Wijde kleding zoals trainingspakken en wijde truien en shirts werden steeds vaker bewaard voor thuis en vrouwen gingen vaker voor een strak shirtje of een strakke trui. Ook zagen we meer skinny jeans, stiletto's en strakke broekpakken. De (strakke) spijkerbroek werd ontzettend populair en kwam een stuk lager op de heupen te liggen dan de bell bottom uit de jaren 70. De pijpen werden aan het eind van de jaren 90 wel weer wat wijder. Daarboven droegen vrouwen strakke tops. haltertops en coltruien. Als accessoires droegen ze grote ronde oorbellen, bandana's en de welbekende navelpiercing.

Wat droegen mannen in de jaren 1990 - 2000?

Ook voor de mannen was er veel keuze op het gebied van mode in de jaren 90. Aan het begin van deze jaren droegen de meeste mannen nog oversized broeken met een hoge taille. Het liefst droegen ze daar een bijpassend spijkerjasje bij zodat ze een complete denim look hadden. Ook droegen mannen boven zo'n spijkerbroek graag een polo of een wit shirt met een leren jack. Even later stond de mannenmode in het teken van grunge; misschien nog wel meer dan bij de vrouwen. Deze stijl had iets heel laidback: een doodnormale spijkerbroek (liefst een beetje baggy) met wat gaten erin en een bandshirt of een zwart shirt was al voldoende. Dit kwam onder andere door de populariteit van bands zoals Nirvana en Pearl Jam.

Ook stapten steeds meer jongens over op de gabberstijl. Dat betekende trainingspakken met Nike schoenen. Deze look was vooral een van de subculturen, want er was nog veel meer dan dat. Zo droeg een groot gedeelte van de mannen het liefst urban kleding: baggy broeken met wijde shirts en een ketting aan de broek. In het midden van de jaren 90 ontstond er een meer stijlvolle stijl, die ook wel 'mod' genoemd werd. Binnen deze stijl werd er vooral gekeken naar de stijl van bands uit de Britpop zoals The Verve en Oasis. Hip in deze jaren waren de bootschoenen, shirts met print, korte bruine jacks en stoere zonnebrillen.

Veelgestelde vragen omtrent mode in de jaren 90

Heb je een vraag over de fashion in de jaren 90 of wil je meer weten over een bepaald kledingstuk? Hieronder hebben we de meest gestelde vragen met antwoorden voor je verzameld. Mocht je nog een andere vraag hebben; schroom niet om contact op te nemen met de redactie van Jas.nl.

🌈 Welke kleuren waren hip in de jaren 90?

In de vroege jaren 90 zagen we nog veel kledingstukken in neonkleuren. Dit veranderde al gauw: op de helft van de jaren 90 werden de kleuren meer sober. Denk aan wit, grijs en zwart. De komst van een meer moderne stijl in combinatie met grunge zorgde voor meer basic kleuren.

💍 Droegen vrouwen in de jaren 90 sieraden en zo ja welke?

De jaren 90 staan niet echt bekend om typische accessoires. Vrouwen droegen voornamelijk grote hoepeloorbellen in het goud of zilver met bijpassende kettingen en armbanden. Mannen droegen bij hun urbankleding vaak gouden kettingen.

👞 Welke schoenen werden er gedragen in de jaren 90?

Er werden ontzettend veel verschillende schoenen gedragen in de jaren 90. Wat wil je anders met zoveel subculturen! Zo droegen vrouwen vaak ballerina's, Ked's schoenen, pumps, naaldhakken, loafers en bootschoenen. Aan het begin van de jaren 80 droegen ze hier het liefst beenwarmers of grote afgezakte sokken bij. Ook zagen we Dr. Martens, kisten en Converse schoenen, evenals Nike Air Max bij zowel mannen als vrouwen. Mannen gingen daarnaast ook nog wel eens voor zwarte lakleren schoenen.

🐾 Werd er in de jaren 90 kleding gedragen met print?

In de jaren 90 werd minder geprinte kleding gedragen dan in de jaren ervoor in de jaren 80. Toch zagen we aan het begin van de jaren 80 nog enkele prints in felle kleuren op leggings en blouses. Ook waren panterprint leggings helemaal hip bij vrouwen. Verder zagen we in de jaren 90 wel blouses en sweaters met abstracte motiefjes zoals cirkels en strepen.

🧑‍🦱 Welke kapsels zijn typerend voor de jaren 90?

De jaren 90 kennen een aantal typerende kapsels voor die tijd. Zo werd er veel gebruik gemaakt van het wafelijzer en droegen vrouwen regelmatig een permanentje. Mannen en vooral jonge jongens hadden vaak een bloempotkapsel met of zonder kuif. Over de kuif gesproken: bij vrouwen met zowel lang als kort haar zagen we de kuifpony regelmatig terug! Ook hadden vrouwen vaak een staart, twee vlechten, twee knotjes of twee staarten. Tot slot: de meeste vrouwen droegen knipjes om hun haar uit het gezicht te houden. Ken jij ze nog?

Volgende

Wat waren de modetrends van 2000 tot 2010?

11 februari 2021

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.