Voering repareren in 10 stappen
Heb je een oude winterjas voor je liggen die je dolgraag weer aan wilt? Maar heb je geen idee hoe je het moet aanpakken? We maken het een stuk makkelijker voor je. Iedereen die een beetje handig is met naald en draad, kan in principe de voering weer repareren. Ben je er minder handig in, vraag dan iemand om je te helpen. Je kunt de jas natuurlijk ook naar de reparateur brengen, maar dan mis je wel alle fun van het doe-het-zelven.
Stap 1: De jas beoordelen
Voordat je aan de slag gaat met het repareren van de jas, is het een goed idee nog eens goed te kijken naar de jas. Zie je nog andere schade? Misschien is de voering van de buitenste laag van je jas naar buiten gekomen, of is er wrijving ontstaan tussen twee lagen. Misschien heb je nog ergens een gat gevonden, waar je ook even mee aan de slag moet. Het komt vaak voor dat het stiksel waarmee de voering aan de buitenste schil van de zoom is bevestigd, is losgekomen. In dit artikel gebruiken we dit als het voorbeeld om een jas te repareren.
Stap 2: Ontrafelen
Ontrafel de jas een beetje, zodat je ruimte hebt. Zo kun je goed bij de voering komen en kun je de voering opnieuw inbrengen, zonder dat het met al te veel kracht moet. Het is de bedoeling dat er genoeg ruimte is in de voering, zodat het niet tegen de buitenste laag aan drukt.
Stap 3: Ruwe randen behandelen met een kartelschaar
Na een tijdje komt het vaak voor dat de voering tegen de randen rafelt. Om een mooier resultaat te krijgen bij het repareren, kun je het best met een kartelschaar langs de randen gaan. Zo zie je precies hoeveel stof je nog hebt om mee aan de slag te gaan. Je kunt met een koel strijkijzer ook nog een klein beetje druk op de plooien zetten, zodat ze weer recht worden en je gemakkelijker met de stof kunt werken.
Stap 4: Gat sluiten met zweepsteek
Misschien zit er een gaat in de voering, die de jas lelijk maakt. Om te voorkomen dat het gat groter wordt, kun je een zweepsteek gebruiken. Bij deze steek trek je de stof van twee kanten samen. Gebruik naald en draad om de steek succesvol uit te voeren. Wees wel voorzichtig, en kijk goed aan welke kant van de voering je de zweepsteken inbrengt.
Stap 5: De voering met pinnen vast zetten
Kijk naar de andere helft van de voering, waar de zoom nog in tact is. Dan weet je hoe de rest van de jas er ook uit zou moeten komen te zien. Het komt bij jassen vaak voor dat de voering naar beneden komt en zichzelf dan terugvouwt en plooit. Dat betekent dat de voering weer naar buiten schiet als de jas gedragen wordt. Op die manier raakt de buitenkant ook niet beschadigd. Je ziet ook vaak dat de voering niet helemaal perfect recht is. Goed om daar rekening mee te houden. Als de jas plat voor je hebt liggen, zit de stof wat tegen de buitenste laag van het materiaal. Eigenlijk wil je de voering iets losser hebben. Op die manier heb je meer ruimte om te bewegen als je de jas draagt. Om de juiste hoeveelheid ruimte voor de plooi te behouden, zet je pinnen in een rechte lijn. De pinnen moeten twee lagen van de stof bij elkaar houden.
Stap 6: De voering rijgen
Om ervoor te zorgen dat de voering op de juiste plek blijft, rijg je alvast een draad met losse rijgsteken. Deze draad is maar tijdelijk en maakt het makkelijker om het uiteindelijke resultaat te naaien. Je houdt meestal een ruimte van een centimeter aan. Het is belangrijk dat je feeling hebt met de stof als je gaat rijgen. Je ‘luistert’ naar de stof. Bij jassen geldt vaak dat de vorige rand van de voering gerafeld en beschadigd is. Dan is het belangrijk om het zo goed mogelijk op zijn plaats te laten vallen. Concentreer je niet te veel op het maken van scherpe, nette zoomplooien, maar echt op de voering. Het is belangrijk dat er genoeg naadtoeslag is, zodat je met de handnaaisteken straks nog genoeg ruimte hebt.
Stap 7: Bereid je voor op de zoomsteek
Misschien ligt er een jas voor je waarbij de voering eerder met een naaimachine langs de zoom in de zakken is geduwd. Omdat het stiksel de vorige keer meer spanning veroorzaakte, kun je beter niet meer elektrisch naaien, maar handmatig. Dat is meer elastisch. Een stiksteek is een goede keuze, omdat deze op zichzelf heen en weer werkt. Dat houdt in dat de volgende keer dat je de zoom van je jas vasthouden, er meer steken in de rij steken, waardoor de voering minder snel scheurt. Voordat je met de losse steken begint, wil je eerst het andere uiteinde van de voering vastmaken. Daar zal de nieuwe lijn met de hand aan genaaid worden. Je krijgt gemakkelijker toegang tot dat gebied, omdat de voering nog niet is dichtgenaaid. Om dit te doen, kun je een paar kleine stiksteken op elkaar maken, over het einde van de oude machinestiksels heen.
Stap 8: Zet de zoom vast met een losse steek
Nu is het zaak om de plooi van de voering tegen te houden met je linkerduim. Vouw de voering terug langs de rijgsteken. De draad die je gebruikt om de zoom te naaien, gebruik je later met een paar kleiner stiksteken in de zoomtoeslag van de buitenste stof. Als je rechtshandig bent, is het handig aan de linkerkant te beginnen voor een losse steek. Je werkt dan van links naar rechts over de zoom. Om de steek te maken, neem je een kleine steek in de zoomtoeslag van de buitenstof. Je maakt dan de ene steek na de andere. De draden komen eruit te zien alsof ze kriskras over elkaar lopen. Bij dit gebruik van de vangsteek worden de gekruiste steken relatief plat. Ze vormen samen bijna een rechte lijn terwijl ze de voeringstof aan de stof van de buitenlaag vasthouden. Heb je langs het open deel van de zoom genaaid? Dan zet je de draad vast in de zoomtoeslag van de buitenste laagstof met een paar kleine stiksteken.
Stap 9: Voering indrukken en rijgen verwijderen
Als de permanente vangsteken stevig p hun plaats zitten, kun je de voering lichtjes aandrukken met een koel strijkijzer. Op die manier strijk je de voering glad. Daarna kun je de rijgsteken die je eerder hebt aangebracht, verwijderen.
Stap 10: Reparatie voltooid!
De reparatie van de voering van de jas is nu voltooid. Misschien ben je nog niet helemaal tevreden over het eindresultaat. Dan kun je de voering nog een lichte druk geven om de vouw veroorzaakt door het rijgen te verwijderen. Als je de voering vrij kunt bewegen, heb je het correct genaaid. Dan is de reparatie geslaagd en kun je de jas weer met plezier dragen!
Veelgestelde vragen over de voering van jassen
Bij Jas.nl krijgen we vaak vragen binnen over de voering van jassen. Dit zijn de meest gestelde vragen en onze antwoorden.
🧥 Welke soorten voeringen zijn er?
Doorgaans zien we vier soorten voeringen vaak terug in (winter) jassen. Allereerst natuurlijke de heerlijk warme donzen jas. Perfect voor de winter. Daarnaast hebben we ook nog de veren voering. Daarbij worden veren en dons gemengd. Zo brengt de jas toch de benodigde warmte. Ook hebben we wollen jassen, dat wat goedkoper is, maar er wel voor zorgt dat de warmte behouden blijven. Tot slot hebben we nog de verzamelcategorie ‘synthetische jassen’. Dat zijn jassen van bijvoorbeeld nylon, acryl en polyester.
🧵 Hoe naai je een voering?
Bij het naaien van een voering wordt de dunne voering meestal even groot gemaakt als de stof aan de buitenzijde. Ook moet er rekening worden gehouden met wat stofverlies vanwege de omslagen van de stof. De nadelen van de voering zitten aan de kant van de buitenstof. Meestal werk je met een dunnere naald.
⚙️ Kan ik machinaal te werk gaan?
In principe kun je met een naaimachine de voering van een jas repareren, als je een dunnere naald gebruikt. Toch heeft dit niet de voorkeur. Met een handnaald werk je exacter en doe je de jas ‘minder geweld’ aan. Het is bovendien fijner om bepaalde steken meteen zelf te kunnen verrichten.
👴 Wat kost een reparatie bij een reparateur?
Als je er niets voor voelt om de jas zelf te repareren, kun je dit ook laten doen bij een reparateur. We hebben meerdere prijslijsten vergeleken en gemiddeld was de prijs zo rond de 50 euro...
📦 Zit er garantie op een winterjas?
In principe geldt een reparatieregel van een half jaar. Als een jas binnen een half jaar na aankoopt kapot gaat, kun je ervan uitgaan dat er iets mis mee was. Dan kun je er het best mee teruggaan naar de winkel waar je de jas hebt gekocht. Dan moet je uiteraard niet zelf aan reparatie zijn begonnen. Na een half jaar is het aannemelijker dat de schade door eigen toedoen is ontstaan. Dan kan het zijn dat je moet betalen voor de reparatie.