Vintage winterjassen

Iets wat heel erg veranderd is de afgelopen jaren, is de stijl van winterjassen. Maar de liefhebber van vintage stijlen kan nog steeds zijn of haar hart ophalen. Winterjassen in de stijl van vroeger zijn namelijk nog altijd te koop. Is zo’n jas in de stijl van vroeger iets voor jou?

Jaren ‘50

Het kenmerk van de jaren ’50: elegante kleding, Of het nu om een jurk of om een winterjas ging, de stijl moest elegant zijn. Een jas bestond uit kleurige knopenrijen, brede omslagen en, voor vrouwen, een strikriem voor de taille. Daardoor kwamen de heupen mooi uit. Tegenwoordig zijn dit soort jassen nog steeds in verschillende kleuren te verkrijgen.

De Trenchcoat is een goed voorbeeld van een elegante winterjas. Daarom werden die in de jaren ’50 ook veel gedragen. Het voordeel van een trenchcoat is dat het de nadruk legt op de vorm van het lichaam en dat er klassieke details zichtbaar zijn. Het is daarmee een typische vrouwenjas.

De winterjas voor de heer was een heel stuk minder elegant. Deze bestond vaak uit een geruit motief en werd gemaakt van wol. Toch is het nog altijd een populaire jas, vanwege de warmte en de heerlijk zachte binnenkant.  De jaren ’50 zijn nog altijd erg geliefd bij zowel mannen als vrouwen.

Jaren ‘60

In de jaren ’60 maakte wol een opmars. Een echte vintage winterjas bestaat dan ook uit wol en bont. Anno nu is er veel discussie over het gebruik van die materialen, dus kun je voor een look-a-like jas gaan. Dan is de jas gemaakt van bijvoorbeeld polyester, maar ziet het er uit als wol.

Zo’n vijftig jaar geleden kon je prima met kleuren en vormen spelen. Je bent met een ‘jaren 60-jas een unieke verschijning en de originaliteit straalt van je af. Je komt uit bij jassen die nooit gaan vervelen. Wie voor een vintage winterjas gaat, kan eindeloos combineren.

Maar wat draag je eigenlijk onder zo’n winterjas? Dat kan ook helemaal in de stijl van de sixties zijn. Denk bijvoorbeeld aan een broek met hoge taille. Die zijn helemaal terug van weggeweest. Je merkt dat tegenwoordig de broeken weer een beetje wijder worden. Daarmee verwijzen kledingfabrikanten naar de late jaren ’60 en de vroege seventies.

Jaren ‘70

Lang leve retro! Zo’n veertig jaar geleden liep echt iedereen in een houwtje touwtje winterjas. Zowel mannen als vrouwen. Je moet daarbij denken aan touwtjes die horizontaal over de jas lopen. De touwtjes kunnen gekruld zijn, waar dan weer een houtje in zit. Er zijn ook jassen waarbij de touwtjes bij elkaar worden gehouden door houtjes aan de zijkanten van het touw.

Later kwam ook het bont weer door. Op één of andere manier ziet een warme jas er aantrekkelijk uit. Waarom zou je dit seizoen niet gaan voor een bontjas tot op de grond? Natuurlijk hoef je geen echt bont te dragen, nepbont ziet er ook fantastisch uit.

Vrouwen dragen in de jaren ’70 van de vorige eeuw vooral jassen met minder brede rokken. De schoudernaden komen weer terug op hun plaats. Daarbij passen bijvoorbeeld grove rijglaarsjes. Dat komt weer helemaal terug dit decennium.

Jaren ‘80

De 1980’s zijn toch wel echt de jaren van het leer. Het laat je er stoer uit zien en de studs en spikes zijn echt onmisbaar. Je jas ziet er dan uit als een motor jack, maar toch is het heel anders. De jaren ’80 bestonden uit spikes en studs. Onder de noemer ‘punk’ kwam je overal de scherpe randjes tegen. Het is zeker uniek. You love it or hate it. Er is geen tussenweg. Maar dat is natuurlijk met alle trends zo.

Het bont verdwijnt maar niet. Wel is er een verschil met de jaren ’70, want de jassen worden steeds korter. Onder de jas dragen vrouwen korte shorts met bijvoorbeeld panty’s. Het geeft een bijzonder speels effect. Helemaal als je een lichtere jas combineert met donkere shorts.

Kinderen hebben ook hun eigen mode. Het ziet er allemaal – op een positieve manier - wat ‘fout’ uit. Je moet daarbij denken aan een zelfgemaakt wollen peutervest. Denk aan motiefjes (zoals kinderen die elkaars hand vasthouden) in rijen. Je kunt het vergelijken met een Noorse jas.

Vergeet natuurlijk ook de ‘Roodkapje’-jas voor kinderen niet. Rood, groen en geel met elkaar combineren. Die jas heeft natuurlijk een rode capuchon, met een andere kleur voering, waarbij je een motiefje ziet.

Jaren ‘90

De tijd van happy hardcore, gabbers en raves. Dat speelt ook door in de winterjassen. Het mag allemaal lekker kleurrijk en speels. Ken je de jassen nog met de gekste vormpjes erop en kleuren die eigenlijk niet bij elkaar passen? Geel, rood, paars, wit en zwart, het maakt allemaal niet uit.

En wie is de tie-dye rage van twintig jaar geleden vergeten? Het is hét kenmerk van de nineties. Je draagt een tie-dye shirt onder je winterjas, of je kiest voor een winterjas geheel in tie-dye stijl. Je maakt het helemaal af met bloemetjes. Hoe fouter, hoe beter! Lekker opvallend!

Suéde is ook helemaal in. Daarbij heb je geen rijen met knoopjes op je jas, maar slechts één of twee. De jas zit niet strak om je lichaam, maar is juist veel te groot. Oversized is de mode van de jaren ’90. Als je het nu draagt, is het een goed protest tegen die steeds strakker wordende kleren van deze eeuw.

Vorige

Mode tips winterjassen 2015

28 oktober 2017

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.