Sportieve winterjassen: dit moet je weten
Zodra de zomervakantie erop zit, is het tijd om je weer te verheugen op de volgende vakantie. Vele Nederlanders trekken er in de kerstvakantie op uit naar luxe skioorden om een mooie wintersportvakantie te beleven. Of misschien ga je juist de bergen in, om lange wandelingen te maken. Dan is het wel van belang een goede, sportieve winterjas mee te nemen. Waar moet zo’n jas eigenlijk aan voldoen? En aan wat voor prijskaartje moet je denken? Dat alles vertellen we in dit artikel aan jou.
Comfort bij sportieve bezigheden
Net als bij alle andere winterjassen, begint het allemaal bij het comfort. Zit de jas lekker en kun je je goed bewegen? Als je van de piste afdaalt, moet je snel handelingen kunnen maken. Dat gaat niet in een winterjas die veel te dicht op de huid zit. Natuurlijk is dat lekker warm, maar het is allerminst praktisch. Kies daarom voor bijvoorbeeld een buitensportjack. Die is gemaakt van licht materiaal, waardoor je niet het gevoel hebt opgesloten te zitten in je eigen jas.
Comfort kent helaas wel een prijs. Een goed buitensportjack komt al snel boven de 100 euro uit en een luxe expeditie-jack kost ongeveer 450 euro. Maar een duurdere jas gaat natuurlijk ook langer mee. Een eenvoudige jack kost ongeveer 70 euro. Een waterdichte, ademende winterjas begint bij ongeveer 135 euro.
Wat ga ik eigenlijk met de jas doen?
Het is goed van tevoren vast te stellen wat je precies met je gas gaat doen. Draag je de jas altijd als je gaat wandelen? Heb je een rugzak mee, waar de jas meestal in zit? Draag je de jas alleen als het echt niet anders kan? Beantwoord die vragen en bepaal je budget. Dan kom je al snel op een aantal goede winterjassen.
Je kunt er voor kiezen een jas met een capuchon te kiezen. Die kan los, vast en oprolbaar zijn. Als je van plan bent veel te wandelen, is het verstandig te kiezen voor een jas met capuchon, die een stevige klep heeft. Die beschermt het best tegen regen en hagel.
De mogelijkheden
De meeste sportieve winterjassen hebben extra slijtvaste stof rond de schouders en ellebogen. Dan kun je met een rugzak wandelen. Kies voor een jas die een flap bij de ritsen en zakken heeft. Die zijn namelijk beschermd tegen inregenen. Bij verticale openingen heb je veel meer kans op inregenen. Daarnaast hebben sommige jacks de mogelijkheid een fleece-vest in te ritsen. Zo blijf je altijd lekker warm. De goede sportieve winterjassen zijn niet alleen wind- en waterdicht, maar ademt ook. Dat wil zeggen dat het is gemaakt van een bepaalde stof waardoor transpiratievocht naar buiten kan. Veel andere jassen hebben namelijk het nadeel dat de jas niet ademt, waardoor de drager ervan kletsnat wordt van zijn eigen zweet. Toch is het goed je te beseffen dat nooit al het zweet kan worden afgevoerd. Daarvoor kun je andere middelen gebruiken, zoals antiperspirant.
Je kunt er ook voor kiezen een winddichte, ademende, maar niet-waterdichte jas te kiezen. Dat is vaak de beste oplossing voor bewolkt weer. Het ademend vermogen is dan veel beter dan van een waterdichte jas. Bij dit soort jassen kun je denken aan winddichte fleecejassen en soft-shells, maar ook aan jassen met microvezels.
Winddicht, ademend en waterdicht
De perfecte combinatie. Je jas is winddicht, beschermt tegen water en ademt. De stof Gore-Tex is al jarenlang een bekende producent van dit materiaal. Door de jaren heen zijn er aardig wat concurrenten bijgekomen die werken met coating. Dat is een extra laagje op je jas, die water tegenhouden en waterdamp doorlaten. Dat klinkt heel goed, maar er zijn wel een paar nadelen. Zo voert de jas bijvoorbeeld niet al het zweet af. Dus je wordt ook nat als het niet regent.
Als het buiten vochtig en klam is, of de winterjas van buiten nat is, ademt de jas minder goed. En het prijskaartje is ook iets wat veel consumenten afschrikt. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een jas die helemaal dicht is en niet ademt, maar dat noemen we in de volksmond ‘regenkleding’. Dat draag je echt alleen maar tijdens een bui.
Houd je jas netjes
Als je eenmaal een goede winterjas koopt, wil je deze graag netjes houden. Verwijder daarom vuil en modder zo snel mogelijk. Dan droogt het niet in. Besluit je de jas te wassen, gebruik dan een mild fijnwasmiddel en spoel de jas vervolgens goed uit. In de wasmachine kun je dan een extra spoelbeurt geven.
De belangrijkste tip: gebruik geen wasverzachter en wring de kleding niet uit! Anders kun je maar kort van je jas genieten. Je kunt je jas het best behandelen volgens de voorschriften op de waslabels. Is je jas weer schoon? Rits hem dan weer dicht en draai de winterjas binnenstebuiten.