Softshell winterjas, wat is dat eigenlijk?

De softshell winterjas wordt met het jaar populairder en wij begrijpen dat heel goed. Veel consumenten weten niet wat softshell is en waarvoor het gebruikt wordt. Vooral als iedere producent van winterjassen het heeft over ‘softshell’ en daarbij steeds een ander materiaal noemt, is de term verwarrend.

Daarom heeft Jas.nl uitgezocht wat softshell nou precies is en waarom de term zo geliefd is bij producenten van winterjassen.

Een stukje geschiedenis over softshell

Ten eerste kijken we naar de geschiedenis van de softshell. Softshell is vooral geliefd bij outdoor activiteiten. Dat heeft een belangrijke reden: bij de productie van een winterjas is alleen een basislaag vaak te koud aan bij bijvoorbeeld het wintersporten. Je kunt dan kiezen voor een dichte winterjas, maar in veel gevallen is zo’n jas net te warm om aan te hebben, waardoor je veel gaat zweten.

Daarom hebben producenten de softshell winterjas bedacht. Dat is in principe een middelste van een koude baselayer en een te warme winterjas. Oorspronkelijk bestond een softshell jas uit fleece en een winddichte stof. Die stof noemt men ‘shelled micropile’. Softshell is winddicht en waterafstotend en daarmee beter dan fleece. Waarom dan geen hardshell? Hardshell ademt minder goed, waardoor je sneller gaat zweten. Bovendien kun je in een hardshell winterjas minder goed bewegen.

De moderne winterjas

Tegenwoordig kiezen steeds meer winterjassenfabrikanten voor softshell winterjassen. Het is dus niet gek dat we die term bij steeds meer verschillende jassen tegenkomen. Dat terwijl niet iedere fabrikant hetzelfde verstaat onder wat softshell precies is. Dat is verwarrend voor consumenten.

De oorsprong van dit probleem ligt in de veranderende functie en benaming van softshell. Moderne softshell materialen hebben nog steeds de twee belangrijkste eigenschappen: winddicht en waterafstotend. Maar de softshell winterjassen zijn de laatste jaren steeds minder isolerend geworden. Dat is niet meteen een slecht teken, want de technische vooruitgang heeft ervoor gezorgd dat je je beter in een dergelijke jas kunt bewegen. Dat komt vooral doordat er gebruik wordt gemaakt van stretch. Dergelijke bewegingsvrijheid vind je een stuk minder bij een hardshell winterjas.

De jas die ademt

Softshell winterjassen hebben over het algemeen een membraan. Daardoor zijn de jassen iets dunner, maar blijft de waterdichtheid wel erg hoog. Doordat de jassen zo waterdicht zijn, is het ademend vermogen minder. De kans is daardoor groter dat je gaat zweten. Toch hebben fabrikanten daar een oplossing voor bedacht: ze plaatsen vaak ritsen bij de oksels, waardoor je meer ventilatie in de jas krijgt.

Niet alle softshell jassen zijn hetzelfde. Er zijn ook jassen die we ‘softshell’ noemen, terwijl deze bestaat uit een nauw geweven stof. Het nadeel is dat deze minder wind- en waterdicht zijn. Het voordeel is dat deze jassen veel beter ademen, waardoor je meer comfort hebt bij het uitoefenen van intensieve inspanningen.

Hoe fijn is een softshell winterjas?

Welke softshell winterjas moet je hebben voor het beste comfort? Klättermussen kwam daarvoor met het MFR-systeem op de proppen. Het is bedoeld om luchtdoorlatendheid in bepaalde waardes uit te drukken: hoe hoger de MFR-waarde, hoe meer winddicht en waterafstotend de jas is.

De schaal loopt van 1 tot 8. Bij een 8 is de jas volledig winddicht. Die scores vind je vooral bij katoenen winterjassen en werken goed in zeer koude omstandigheden. De meeste mensen willen een winterjas voor alle omstandigheden. Kies dan voor een softshell met een matige score. Rond de waarde 5 is de beste keus. Dat is ideaal als je het snel koud hebt, maar het niet te warm wilt hebben. Als je van jezelf al erg warm bent, kies dan voor een winterjas met een MFR-waarde van 2.

Vorige

Gadgets voor echte koukleumen

29 oktober 2017
Volgende

Winterjassen voor iedere gelegenheid

29 oktober 2017

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.