Shop jij fairtrade?

Fabrieksrampen in Bangladesh, kinderarbeid… Tegenwoordig hoor je zoveel nare dingen over de productie van kleding, dat je je af gaat vragen of alles wat je koopt wel helemaal oké geproduceerd is.

Bij het kopen van een winterjas kun je er rekening mee houden waar een jas vandaan komt en door wie de jas geproduceerd is. Wat je natuurlijk ook kan doen, is bijvoorbeeld de jas uitruilen met iemand anders, zodat je de huidige jassen recyclet. Denk bijvoorbeeld aan je jas aan je broertje of zusje geven of aan een kennis.

Tweedehands

Als je een kritische consument bent, kun je op zoek gaan naar winterjassen die duurzaam geproduceerd zijn. Dat kan door bijvoorbeeld voor een winterjas te kiezen die gemaakt is van biologisch wol. Of een jas te kiezen waar geen verontreiniging in rivieren of hongerlonen heeft plaatsgevonden.

Dat kan door bijvoorbeeld voor een tweede hands winterjas te kiezen. Dat kan bij zaken als het Leger des Heils en Restore of Switch. Er bestaan ook kleine zaakjes die een winterjas voor een prikkie te koop hebben.

Sommige zaken repareren de oude jas zelfs, door er een nieuwe knoop of broche aan toe te voegen. Een tweedehands jas heeft geen nieuwe productie ondergaan, waardoor je niet onnodig de natuur schaadt.

Kleding ruilen

Als je winterjas niet meer past, is er natuurlijk altijd een kans dat je er iemand anders mee blij kan maken. Vrouwen zijn vaak wel in voor een feestje om kleding te ruilen. Geloof het of niet, ook steeds meer mannen doen aan dit soort feestjes mee. En mocht je je er toch niet zo thuis voelen, dan kun je je jas natuurlijk altijd nog op een tweedehandswebsite zetten.

Door kleding te ruilen kun je een nieuwe winterjas bij elkaar ruilen. Daarnaast leer je er ook nog eens nieuwe mensen mee kennen.

Kledingcheckers

Er zijn ook kledingcheckers zoals Van Goede Waar. Dit soort checkers brengen in kaart waar een winterjas precies geproduceerd is, en hoe duurzaam de fabriek bezig is. Hoofdvragen zijn natuurlijk zaken als hoe lang een winterjas meegaat en hoe de arbeidsomstandigheden in de fabrieken zijn.

Zo is algemeen bekend dat de arbeidsomstandigheden in bijvoorbeeld India (Bangladesh) niet erg goed zijn. Daarom kun je dit soort locaties beter maken.

Zelf een jas maken

Je kan natuurlijk – als je een beetje creatief bent aangelegd – ook zelf een jas in elkaar zetten. Neem wat onderdelen van oude jassen en naai zelf een creatie in elkaar. Dan besef je ook meteen dat een jas maken moeilijker is dan het lijkt en krijg je wat meer respect voor de mensen die in fabrieken moeten werken. En bovendien heb je nog een uniek ontwerp ook!

Vorige

Winterjas kwijt: verzekerd?

28 oktober 2017
Volgende

Biologisch wol in je winterjas

28 oktober 2017

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.