Ritsvoetje gebruiken bij het in naaien van een rits

Een ritsvoetje kan worden gebruikt voor het inbrengen van ritsen of voor het maken en inbrengen van paspels of koord. Met een ritsvoet kun je de naald dicht bij een opstaande rand gebruiken, zoals de tanden van een rits of de dikte van het koord. Het is een onmisbaar accessoire voor het naaien.

Ritsvoetje bevestigen

Op de meeste modellen naaimachines kun je de ritsvoet zowel rechts als links bevestigen. Dit doe je op de persvoethouder. Afhankelijk van de soort ritssluiting kun je beide kanten gebruiken. In de handleiding van je naaimachine staat waarschijnlijk meer informatie over de ritsvoet voor jouw machine.

  1. Beginnen met rijgen

    Beginnen met rijgen

    Je kunt een ritsvoetje voor verschillende toepassingen gebruiken: voor een ritssluiting met rits, een ritssluiting aan de voorkant of een gecentreerde ritssluiting. Volg de komende stappen om te zien hoe je een standaard gecentreerde ritssluiting met een ritsvoetje installeert.

    Rijg eerst de naadlijn van de ritsopening. De stoffen goede kanten moeten op elkaar komen. Naai de rest van de naadlijn met een gewone rechte steek. Zorg ervoor dat je aan het begin en het einde van de normale steek een stiksteek maakt.

  2. Pers de naad open

    Pers de naad open

    Druk nu de naad open. Plaats de ritssluiting, gecentreerd op de naadlijn, onder de geregen naad. Rijg nu de rits tot aan de naadtoeslagen met rijglijm of met machinesteken. Rijglijm kan ook worden gebruikt om de ritsband op zijn plaats te houden terwijl je naait. Dat bespaart veel tijd.

  3. De ritssluiting naaien

    De ritssluiting naaien

    Stel je machine in voor het normaal naaien met rechte steken. Nu komt het ritsvoetje van pas. Bevestig deze aan de machine, aan de linkerkant van de voet. Volg de handleiding van de naaimachine voor de aangeraden instellingen voor de ritsvoet. Afhankelijk van het soort naaimachine moet je waarschijnlijk de naaldpositie verplaatsen. De naald naait dan aan de linkerkant van de voet.

  4. Stiksels in de rits maken

    Stiksels in de rits maken

    Leg de rechterkant van de stof naar boven en naai de ritssluiting op een korte afstand van de tanden van de ritssluiting. Begin met de rechterbovenkant. Naai tot aan de onderkant van de ritsopening en draai en naai over de onderkant van de rits. Zorg er wel voor dat je niet in de ritsstop naait.

    Draai nu opnieuw en naai omhoog, in de richting van de bovenkant van de ritsopening. Knip de rijgdraden af en verwijder ze. Je basisritssluiting zit er nu in.

Paspelband of koord inbrengen

Wil je een paspelband of koord inbrengen met behulp van een ritsvoet? Dan kun je deze gebruiken om een bedekte paspel te maken voor verschillende projecten. Dit komt van pas als je bijvoorbeeld kragen gaat naaien.

Om een paspel te maken, moet je eerst rond het koord opmeten. Daarna voeg je bij de berekening naadtoeslagen toe. Je kunt het best een flexibel meetlint gebruiken om stofstroken op te meten. Wikkel het meetlint om het koord, zodat je de maat van het koord kunt bepalen.

Knip een voldoende hoeveelheid biaisstroken af van het koord dat je nodig hebt, plus ongeveer 2,5 centimeter voor iedere naad die nodig is om de stroken samen te voegen. Naai de stroken met de uiteinden tegen elkaar, om een doorlopende lengte te creëren. Druk de naden open. Wikkel daarna de verkeerde kant van de biais rond het koord.

Naaimachine instellen

Stel nu de naaimachine in op rechte steken. Bevestig de ritsvoet aan de linkerkant van de voet en zorg ervoor dat de naald zo is ingesteld, dat deze op de linkerkant van de voet zal naaien. Naai de naadtoeslagen van de stof dicht bij het koord aan elkaar.

Om paspels in een naad te kunnen steken, is het belangrijk de paspel aan de rechterkant van het stof te steken, met de onafgewerkte randen van de paspel op één lijn met de onafgewerkte buitenranden van het stof. Knip op de hoeken de naadtoeslagen van de paspel af. Zo kun je behoorlijk precies werken.

Naai de paspelband aan de stof, waarbij je de uiteinden overlapt en de uiteinden van de paspel buiten de stiklijn laat vallen. Als je deze techniek onder de knie krijgt, kun je het naast jassen en kragen ook voor andere projecten gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan kussens en handtassen. Maar dat valt natuurlijk buiten de producten op Jas.nl. Het geeft je wel een idee van hoe eindeloos de mogelijkheden zijn.

Veelgestelde vragen over ritsvoetjes

Bij Jas.nl krijgen we vaak vragen over ritsvoetjes. De meest gestelde vragen hebben we op een rijtje gezet.

🤔 Wat is een ritsvoetje?

De ritsvoet is een van de belangrijkste hulpmiddelen bij het inzetten van ritsen. Het maakt niet echt uit welke ritssoort je gebruikt, maar het is altijd van belang om vlak naast de rand van de ritstandjes te naaien. Dit kun je doen met een speciale ritsvoet. Deze kun je links of rechts van de naaivoethouder vastklikken.

↔️ Aan welke kant moet een ritsvoetje komen?

Het ritsvoetje kan zowel aan de linker-, als de rechterkant komen, maar doorgaans wordt links aangehouden. Voor veel mensen is het handiger om de ritsvoet aan de linkerkant te plaatsen. Mocht je niet precies weten hoe je deze plaatst, dan kan ook de handleiding van de naaimachine uitkomst bieden.

🧷 Waar gebruik je een ritsvoetje voor?

Een ritsvoetje gebruik je om zo dicht mogelijk langs de ritstanden te kunnen stikken. Deze kan gebruikt worden voor verschillende projecten. Het is het makkelijkst om het te gebruiken voor het aanbrengen van een nieuwe rits op een jas, of om met de kraag van een jas te kunnen werken. Hiervoor worden verschillende technieken gebruikt.

🧵 Hoe gebruik je een ritsvoet?

Na het voorbereiden van de stof (zie de instructies hierboven), klik je de ritsvoet vast aan de naaimachine. Plaats de kant van de ritsvoet dicht langs de tandjes van de rits. Verplaats de naald zo, dat deze ongeveer zes tot tien millimeter van de gecentreerde naadlijn naait. Naai de beide zijkanten en onderkant van de rits met een rechte steek vast en torn daarna de rijgsteken los.

⚙️ Zijn alle ritsvoetjes geschikt voor alle naaimachines?

Nee, niet alle ritsvoetjes zijn geschikt voor alle naaimachines. Een ritsvoet kan per model naaimachine verschillen. Ga daarom online op zoek naar een ritsvoet voor het type naaimachine dat je hebt, of ga langs een specialist. Een specialist kan je helpen aan de juiste ritsvoet voor de juiste machine. Kijk bij het online bestellen goed of het voetje geschikt is voor jouw machine.

Vorige

Afghaanse jassen door de jaren heen

24 november 2020

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.