Met een handicap de piste af, kan dat?
Het leven staat niet stil met een handicap. Daarom kunnen mensen met een visuele beperking met een aantal aanpassingen in de uitrusting en omgeving de piste af. Skiën is een voorbeeld van een wintersport die prima met wat hulp kan worden beoefend. Er is zelfs een stichting voor in het leven geroepen die kan helpen bij de begeleiding van visueel beperkten die graag willen skiën: de Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging (NVSV). Ook wanneer men niet visueel beperkt is, maar een andere fysieke aandoening heeft bestaan er verschillende hulpmiddelen om toch te kunnen skiën.
Wel heeft men bij een visuele handicap vaak een instructeur nodig. Zo moet de instructeur weten hoe hij visueel gehandicapten de juiste technieken moet aanleren, omdat deze wat afwijken van instructies die men normaal gesproken aan skiërs geeft. Een ander belangrijk aspect is de uitrusting. Bijvoorbeeld het gebruik van hesjes en posters, maar ook een opvallende winterjas is belangrijk. Er is dan ook een voorkeur voor bryte geel winterjassen. Zo val je extra goed op.
Aanpassingen voor met een visuele handicap skiën
Er is geen reden waarom mensen met een visuele handicap niet kunnen skiën. Volgens de NVSV zijn er steeds meer visueel-gehandicapten die de lange latten onderbinden. De sport kan dus naar hartenlust beoefend worden. Wel moeten er wat aanpassingen gemaakt worden. Zo kan men gebruikmaken van verschillende hulpmiddelen. Daarnaast moet er altijd een begeleider zijn die de skiër wegwijs maakt.
Het is belangrijk als visueel beperkte skiër zichtbaar te zijn voor de omgeving, wanneer men de piste af wil dalen. Daarom wordt er vaak gebruikgemaakt van een skihesje. Het skihesje bestaat uit een gele kleur en is voorzien van drie zwarte stippen. Daarmee wordt duidelijk dat de skiër visueel beperkt is. De meeste skiverenigingen hebben de gele hesjes niet zelf. Daarom kunnen deze gehuurd worden bij de NVSV. Eventueel kan men ook nog een winterjas met felle kleuren aanschaffen, zodat men een stuk beter uitvalt.
In de buurt van de skilift worden vaak posters opgehangen, zodat de omgeving ook begrijpt wat het hesje precies betekent. Felgekleurde winterjassen en het gebruik van een dergelijk hesje zijn dus erg belangrijk. De mensen in de omgeving kunnen zich er dan op aanpassen.
Hulpmiddelen voor skiën met een visuele beperking
Een andere mogelijkheid om te skiën met een handicap, is door aanpassingen te maken in de uitrusting. Bijvoorbeeld door het gebruik van slalomstangen. De begeleider kan de skiër dan begeleiden door de standen voor de borst vast te houden. De skiër kan dan druk op de slalomstang uitoefenen, zodat men ‘naar voren komt’. Grootste voordeel van een dergelijke stang is dat het de kans op vallen aanzienlijk verkleint.
Eventueel kan de instructeur ook naar achteren skiën, zodat men door middel van de stangen met elkaar verbonden is. Daarnaast kan bij meer ervaren skiërs worden gekozen voor radiografisch contact. Dat houdt in dat men volledig zelfstandig de piste af gaat, maar dat men aan de hand van een spraaksysteem op afstand instructies geeft. Zo is de instructeur ‘de ogen’ van de skiër en kan men toch veilig afdalen.
Een goede uitrusting is het halve werk!
Een goede uitrusting is zeker bij visueel beperkten die willen skiën zeer belangrijk. We bespraken eerder al de opvallende winterjas, maar er zijn nog meer zaken waar men bij stil dient te staan. Bijvoorbeeld de keuze voor een zonnebril. Gewone zonnebrillen laten veel licht door. Dat is schadelijk voor de ogen tijdens het skiën, ook wanneer men niet visueel beperkt of gehandicapt is. Belangrijk is dus de keuze voor een zogenaamde ski zonnebril, die strak op de huid zit. Veel visueel beperkten dragen een bril. Men kan ook kiezen voor een skibril die bovenop de gewone bril past. Zo houdt men toch voldoende zicht.
Gebruik daarnaast altijd een helm. Skiën is een steeds populairder wordende wintersport, waardoor het steeds drukker wordt bij de pistes. De kans op ongelukken worden dan groter. Het is raadzaam een helm aan te schaffen en deze te gebruiken. Daarnaast behoren uiteraard goede skischoenen tot de standaarduitrusting. Ze moeten stevig zitten, maar mogen niet knellen. Kies daarnaast voor sokken die ruim boven de skischoenen uitsteken. Zo kunnen drukplekken voorkomen worden.
De juiste winterjas
Wie liever geen geel hesje wil dragen, maar op een andere manier wil opvallen kan ook kiezen voor een opvallende winterjas. Deze winterjassen vallen vaak onder de ski-jassen en zijn bedoeld om warmte te bieden tijdens het skiën. Kies voor felle kleuren, zoals groen, rood of neongeel. Het gele aspect is belangrijk, omdat dit goed de aandacht trekt van de omgeving. Uiteraard kan men er ook voor kiezen de winterjas en een hesje te dragen voor optimale veiligheid. Een winterjas is niet erg prijzig; men heeft al een geschikte winterjas vanaf 50 tot 150 euro, afhankelijk van de voorkeur.
Voor meer informatie, ga naar de site van de NVSV.