Linnen jassen: een rijke geschiedenis
Ieder jas is van een bepaald materiaal gemaakt. Eerder schreven we al over de geschiedenis van wol en de geschiedenis van katoen; allebei hele fijne stoffen die vaak worden gebruikt om een jas mee te maken. Kijken we echter naar hoe oud diverse materialen zijn dan komen we al gauw uit bij linnen. Linnen is namelijk een van de oudste stoffen ter wereld! De geschiedenis van het materiaal begint al in de prehistorie. De rijke geschiedenis van linnen is zonder meer interessant te noemen - in dit artikel lees je er daarom meer over.
Oorsprong van linnen
In Georgië is een overblijfsel van linnen gevonden dat minstens 34.000 jaar oud is. 34.000 jaar! Dat kun je je bijna niet voorstellen. Dat moet wel een van de beginselen zijn van deze bijzondere stof. In Georgië werden geverfde vlasvezels gevonden wat een bewijs is dat men toen al natuurlijk vlas gebruikte om te weven tot linnen. Ook in Zwitserland zijn fragmenten van linnen gevonden die waarschijnlijk uit 8000 voor Christus komen; vanaf dan zien we steeds vaker het gebruik van linnen als (wikkel)doek, kleding en voor andere toepassingen.
Zo werd linnen in het oude Egypte gebruikt als een soort wikkeldoek voor mummificatie. Ook droeg men daar wit linnen om zichzelf te beschermen tegen de hitte. Zij droegen bijvoorbeeld de bekende Tarkhan jurk, een meer dan 5000 jaar oude linnen jurk dat het oudste kledingstuk is gemaakt van geweven materiaal. Hoe bijzonder is dat? Het was pas in de middeleeuwen toen er daadwerkelijk een handel in linnen kwam: in de 9e eeuw voornamelijk in Duitsland en vanaf de 11e eeuw ook in Vlaanderen en Nederland (Brabant). Nadat linnenproductie een succes bleek te zijn spreidde de handel zich uit naar Ierland en Zuid-Engeland.
Moderne geschiedenis van linnen
Het duurde nog even voordat linnen algemeen werd geaccepteerd en gewaardeerd als materiaal om kleding mee te maken. Vanaf de 16e eeuw ging het rap; er is zelfs nog een linnen pet van keizer Karel V bewaard gebleven van uit die tijd. In die eeuw ontwikkelde de linnenproductie in Ierland zich enorm. Dat kwam door de komst van de hugenoten uit Frankrijk die het land waren ontvlucht en nieuwe technieken mee brachten naar Ierland. Het duurde niet lang voordat Belfast de meest belangrijke locatie werd voor de linnenproductie uit de moderne geschiedenis.
In de 18e en 19e eeuw werd handwerk grotendeels vervangen door machinale linnenproductie. Er zijn nog steeds landen én bedrijven die met de hand linnen verwerken, omdat het een delicaat proces is en blijft. Met linnen kun je een heleboel producten maken, denk aan: jassen, kleding, tassen, kleden, beddengoed en meer. In de laatste 30 jaar is het gebruik van linnen wel enorm veranderd. Waar men eerder voornamelijk linnen gebruikte om onder andere kleden van te maken, wordt 70% van de linnenproductie nu gebruikt voor kleding.
Voordelen van linnen
Linnen is een natuurlijke stof dat heel duurzaam is. Je kunt het wat dat betreft wel een beetje vergelijken met katoen. Toch is het proces van linnenproductie veel delicater dan het proces om katoen te maken. Daarom is linnen kleding ook vaak wat duurder dan katoenen kleding. Voor die prijs krijg je wel heel wat kwaliteit terug; er is een groot aantal voordelen van linnen te vinden. Wat dacht je van de volgende voordelen?:
- Linnen producten zijn kwaliteitsproducten waar je jaren van kunt genieten.
- Linnen producten zijn duurzame producten; iets wat helemaal past binnen deze moderne samenleving.
- Linnen is koel en luchtig om te dragen. Daarom dragen veel mensen in warme landen of in hete zomers linnen kleding.
- Linnen werkt goed isolerend.
- Bij warm weer neemt linnen je zweet op zonder dat de stof vervolgens nattig voelt. Linnen blijft luchtig.
- Linnen producten zijn mooi en stijlvol.
Er zijn weinig nadelen van linnen te vinden. Een van de punten waar je wel op moet letten, is dat linnen snel kreukt. Hoewel de meeste mensen dat juist de charme van het materiaal vinden, moet je daar dus wel mee om kunnen gaan. Sommigen vinden het namelijk verschrikkelijk wanneer hun kleding snel kreukels heeft. Houd daar dus rekening mee wanneer je een linnen kledingstuk, zoals een linnen jas, aanschaft.
Linnen jas kopen voor hem en haar
Wat ook fijn is aan linnen jassen is dat er een groot aanbod te vinden is voor hem en haar. De meeste mensen dragen linnen jassen in de lente of de zomer. Toch kun je zo'n jas door het isolerende karakter ook zeker dragen in een warmer najaar. Combineer de jas met een dikke wollen trui en een sjaal en je zult zien dat je het totaal niet koud hebt. Die extra linnen laag kan veel bieden voor wat extra warmte. De meeste linnen jassen hebben een natuurlijke kleur, zoals beige of roomwit. Die kleur staat heel goed in een herfstige of juist zomerse look.
Aan wat voor soort jassen moet je denken wanneer je een linnen jas zou willen kopen? Denk bijvoorbeeld aan lange linnen colberts die je kunt combineren in een casual én zakelijke look. Of ga voor een linnen trenchcoat of misschien een standaard lang model. Linnen jassen kun je goed combineren in verschillende soorten outfits. Het maakt niet uit of je op zoek bent naar een romantische jas of juist naar een meer classy jas: met een linnen jas zit je vrijwel altijd wel goed.
FAQ Linnen jassen kopen
Heb je een vraag over het kopen van een linnen jas? Of wil je meer weten over linnen als materiaal? Hieronder hebben we enkele meestgestelde vragen met antwoorden voor je verzameld.
🌿 Waar wordt linnen precies van gemaakt?
Linnen is een textiel dat gemaakt wordt van de vezels van de zogeheten vlasplant. Interessant weetje: de olie die uit dezelfde plant gemaakt kan worden is lijnzaadolie.
🎨 Kun je ook gekleurd linnen kopen?
Jazeker! Hoewel linnen vaak voorkomt in natuurlijke kleuren kan linnen ook geverfd worden.
✨ Linnen is een natuurlijke stof. Is de stof 'goed' voor je?
Linnen kan zeker worden gezien als een 'goede' stof. Linnen is namelijk anti-allergisch en werkt anti-bacterieel.
🥶 Kun je linnen ook in de winter dragen?
Dat kan zeker. Draag linnen dan als laagje voor extra warmte.
😀 Voelt linnen hard of zacht aan?
Linnen is an sich best een stugge stof. Voor deze stof geldt echter: des te langer je het draagt des te zachter het materiaal wordt. Omdat linnen duurzaam is kun je er echt jarenlang van genieten.