Linnen jas kopen? Misschien wel de sterkste stof voor jassen

Ben je op zoek naar een linnen jasje? Dat is vaak een goede keus. Een linnen jasje zorgt er namelijk voor dat je het met warm weer niet te warm krijgt. Dat komt doordat linnen van plantaardig materiaal wordt gemaakt. Je komt het dan ook vaak tegen in zomercollecties. Het heeft een unieke, natuurlijke textuur die bijna niet met andere stoffen valt te vergelijken. Het is sterk, slijtvast en het behoudt de pasvorm. Maar wat is linnen nu eigenlijk? Waar komt het vandaan? Is het een milieuvriendelijke keuze? En hoe houd je het mooi?

Wat is linnen precies?

Linnen is een natuurlijke stof, die voortkomt uit plantenvezels. We kennen de stof vooral van de kleding die we dragen. Voordat dit echt als stof gebruikt kan worden, gaat er een heel proces aan vooraf. Wist je dat linnen wordt gemaakt van vlasvezel, dat van de vlasplant komt? Van het geoogste vlasvezel spint men garen, waar vervolgens linnen van wordt gemaakt.

Zo’n gesponnen draad is bijzonder sterk. Daarom noemen we het ook wel eens ‘ijzergaren’. Het is een sterke geweven stof, geheel van natuurlijk materiaal.

Waar komt linnen vandaan?

De linnen die wij kennen, komen vooral uit Europa. Binnen Europa worden namelijk fijnere garen gebruikt van langvezelig vlas. Soms hebben de garen een lengte van wel 120 centimeter. Kortvezelig vlas komt vooral uit de Verenigde Staten en Oost-Europa. Naast linnengaren wordt daar ook lijnolie van gewonnen.

Waarom is linnen zo populair?

Linnen is vooral geliefd voor zomerkleding, zoals zomerjasjes. Dat komt doordat het heel luchtig en licht is. Je kunt een linnen zomerjasje perfect dragen bij wat hogere temperaturen. Je las al dat linnen heel sterk is, en ook dat spreekt in het voordeel van deze stof. Je jasje zal echt jaren mee kunnen gaan, voordat het aan vervanging toe is.

Een nadeel van linnen is wel dat het snel kreukt. Daarom zijn er fabrikanten die linnen mixen met andere stoffen, zoals bijvoorbeeld katoen. Zo profiteer je niet alleen van de positieve eigenschappen van linnen, maar voorkom je ook kreuken in je geliefde kledingstuk.

Het proces: van plant naar kleding

Nog even terug naar het proces: voordat je een linnen jasje op je rek hebt hangen, is er al een behoorlijk proces aan vooraf gegaan. Allereerst wordt de vlasplant geoogst. Dat gebeurt in verschillende fases, voordat de vezels verwerkt worden tot linnen. Allereerst oogst de boer de vlasplant met wortel en al. Daarna droogt hij de planten en worden de zaadjes uit de planten gehaald. Daarna wordt het vlas geroot.

In vlas zit de stof pectine, die de vezels bij elkaar houdt. Door het roten, en daarbij vocht te gebruiken, wordt het afgebroken. Zo komen de vezels los van elkaar. Ze zijn dan makkelijker te verwerken in bijvoorbeeld een kledingstuk. Voordat het zover is, worden de grove en de fijne vezels van elkaar gescheiden en gesponnen tot garen. Zo komen we uiteindelijk aan lappen stof, waar kleding van wordt gemaakt.

De kleding wordt in een fabriek gemaakt. Het maken van linnen jassen gebeurt soms nog met de hand, maar het meeste werk is machinaal. Het zou ook onbegonnen werk zijn om honderdduizenden jasjes met de hand te maken.

Is een linnen jas milieuvriendelijk?

Tegenwoordig vinden veel mensen het belangrijk dat we een kleine voetafdruk achterlaten op de aarde. Met andere woorden: dat we milieuvriendelijke keuzes maken. Daarom krijgen we ook veel vragen over de milieuvriendelijkheid van jassen.

Linnen jassen zijn relatief milieuvriendelijk, omdat er weinig gif of kunstmest nodig is om de plant te laten groeien. Producten die zijn gemaakt van vlas, zoals linnen, zijn volledig biologisch afbreekbaar. Het is eenvoudig te recyclen en het is ontzettend sterk. Daardoor kun je een linnen jas zien als een milieuvriendelijke keuze. Er is wel een nadeel: het verwerkingsproces is behoorlijk intensief.

Kiezen voor biologisch linnen

Biologisch linnen wordt verbouwd zonder het gebruik van pesticiden. Bij reguliere linnen worden deze middelen wel vaak gebruikt. Pesticiden zijn bestrijdingsmiddelen om beestjes rondom de planten aan te pakken. Wanneer je kiest voor biologische linnen, weet je dat er weinig aanpassingen zijn gedaan.

In de winkel herken je een biologisch jasje aan bijvoorbeeld het GOTS-keurmerk in het waslabel. Online staat vaak ook vermeld of een linnen jas is gemaakt van biologische stof.

Zo houd je je linnen jas mooi

Om zoveel mogelijk plezier te hebben van je aankoop en er langer van te kunnen genieten, kun je het best een aantal stappen volgen. Je kunt je linnen kledingstukken in principe op 95 graden wassen. Heb je te maken met geverfd linnen? Kies dan voor een lagere temperatuur. Het is altijd een goed idee eerst op het waslabel van de jas te kijken. Daarop zie je op welke temperatuur je de jas het best kunt wassen, en hoe lang.

Je kunt het best gebruik maken van een bontwasmiddel, zodat de kleuren langer mooi blijven. Ga je de jas strijken, maak deze dan eerst goed vochtig. Linnen kleding moet altijd eerst droog opgevouwen worden om schimmelvorming te voorkomen.

Let goed op, want linnen reageert sterk op wrijving. Daarom is het een goed idee om te wassen op een fijnwasprogramma met een korte centrifugeertijd. Linnen kun je aan de lucht laten drogen, maar voorkom blootstelling aan direct zonlicht. Anders kan de stof verbleken.

Veelgestelde vragen over linnen jassen

๐Ÿงผ Hoe was je linnen?

Je kunt linnen prima in de wasmachine wassen. Dit doe je het best op een temperatuur van 30 graden. Als je het liever met de hand wast, kan dat ook. Kijk altijd eerst op het waslabel voor de precieze instructies. Het is een goed idee te wassen in een halflege trommel; zo beperk je kreuken. Na het wassen haal je het kledingstuk direct uit de machine. Stop het niet in de droger, maar hang het uit op een waslijn of rek. Voordat je het uithangt, is het een goed idee om het voorzichtig recht te trekken.

๐Ÿง‘‍๐ŸŒพ Hoe ontstaat linnen?

Linnen komt voort uit de vezels van de vlasplant. Dat is een sterke plant, dat niet veel water en bestrijdingsmiddelen nodig heeft. De producten die van vlas worden gemaakt, zijn vaak biologisch afbreekbaar en recyclebaar. Om stof te kunnen maken voor een jas, worden de grove en fijne vezels van elkaar gescheiden en worden er garen gesponnen.

๐ŸŒŽ Is een linnen jas duurzaam?

Een linnen jas is relatief duurzaam. Er zijn geen verre reizen nodig om het binnen te krijgen; het wordt vaak verbouwd binnen Europa. Daarnaast is er weinig gif of kunstmest nodig om de vlasplant ervan te laten groeien. Biologisch linnen is een nog betere keus, omdat daar ook geen pesticiden aan te pas komen. Je herkent een duurzame jas aan bijvoorbeeld een keurmerk. Deze staat op het label, maar als je online zoekt, vaak ook op de website.

๐Ÿ‘ Hoe zorg je ervoor dat linnen minder kreukt?

Als je linnen draagt, kun je er zeker van zijn dat het kreukt. De een vindt het een authentieke uitstraling geven, de ander vindt het lelijk. Wanneer je linnen kreukvrij wilt dragen, is het een goed idee om het linnen jasje te strijken terwijl het nog vochtig is. Doe dit zonder stoom en aan de binnenkant van de stof.

๐Ÿงฅ Hoe draag je linnen?

Linnen is heel geschikt om wat contrast aan te brengen aan je outfit. Je kunt het gemakkelijk combineren met verschillende stijlen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Combineer een linnen jasje bijvoorbeeld eens met denim, leer of satijn. Je zult dan direct zijn dat je een natuurlijke en zachte uitstraling krijgt.

Volgende

Een katoenen jas: van land tot winkel

14 oktober 2020

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.