Koukleum? Check deze gewatteerde winterjassen en dons anorakken trend
Brrrr… ben je een echte koukleum en op zoek naar een goede winterjas? Dan heb je gelukkig volop keuze wanneer het gaat om écht warme winterjassen. Een dikke gewatteerde winterjas is bijvoorbeeld de ideale winterjas voor mensen die het altijd koud hebben. Dat geldt ook voor de anorak van dons, een mooie outdoorjas die perfect is voor de winter. Wat is een gewatteerde winterjas precies en hoe herken je een anorak? Lees hieronder meer over dit soort jassen en wie weet scoor je direct een warm exemplaar waarin je het niet meer koud krijgt op een frisse winterdag.
Waarom een gewatteerde winterjassen en dons anorakken winterjas altijd prettig is
Voordat we je meer vertellen over wat een gewatteerde winterjas en een anorak precies zijn, is het fijn om te weten waarom een warme winterjas sowieso een goed idee is. De Nederlandse winters zijn heel divers: de ene winter is het ijs- en ijskoud, terwijl de winter erop hartstikke mild is. Op basis daarvan zou je eigenlijk niet zomaar één winterjas kunnen kopen. Een écht warme winterjas is altijd een goed idee omdat je hiermee in laagjes kunt werken. Op een milde winterse dag lijkt zo’n jas misschien te warm, maar als je er een shirtje of dunne sweater onder doet kan dat heel goed.
Aan de andere kant kun je natuurlijk ook juist een jas kopen om er vervolgens een dikke trui onder aan te trekken, maar heel eerlijk? De kans dat je het dan kouder krijgt, is groter dan wanneer je het andersom aanpakt. Het voordeel van een echt warme winterjas is ook nog eens dat je die jas naar koude bestemmingen aan kunt trekken. Denk bijvoorbeeld alleen al aan een wintersportvakantie in Frankrijk of Oostenrijk. Daar hoef je geen extra jas voor te kopen wanneer je al over een sportief model beschikt.
Wat is een gewatteerde winterjas precies?
De naam ‘gewatteerde jas’ zegt het eigenlijk al goed: dit soort jassen beschikken over een gewatteerde laag waar meestal dons in zit. Dit soort lagen zorgen voor de warmte op je lichaam - dat wat je juist graag wil in de winter. Gewatteerde winterjassen komen in diverse vormen, maten en kleuren, waardoor er altijd voor iedere smaak en ieder budget een gewatteerd exemplaar te koop is. Koukleumen gaan het beste voor een lange gewatteerde jas; het liefst eentje die tot op de knieën of misschien zelfs erover komt.
Natuurlijk kun je ook gewoon voor een korter model gaan. Door de gewatteerde laag zul je het sowieso wel lekker warm krijgen. Kortere modellen zien er al gauw een beetje sportief uit. Dat komt omdat dit soort modellen ook vaak als outdoorjas te koop zijn. Je combineert zo’n model het beste op een goede jeans, een paar winterse sneakers en een hippe sweater. Of je gaat voor een gewatteerde jas op een nettere look - het kan allemaal.
Wat is een anorak ook alweer?
Zie je die sportieve en stoere look wel zitten? Dat snappen we helemaal. In dat geval raden we je aan om eens verder te kijken dan de gewatteerde jas. Wat dacht je van een zogeheten anorak? Een anorak komt van oorsprong van de Inuit, de eskimo’s die in Groenland en Canada wonen. Zij zochten naar de perfecte jas die ze konden dragen tijdens de ijskoude dagen in barre omstandigheden. Daarom maakten zij de ‘anoraq’, een waterdichte en winddichte jas die het lichaam beschermt tegen kou, vocht en wind. De jas werd en wordt veel gedragen bij activiteiten in het koude seizoen op plekken waar het veel waait en waar veel regen of zeewater te vinden is.
Een anorak moet je over je hoofd aantrekken - de jas beschikt vrijwel altijd over een capuchon voor extra bescherming. Van oorsprong heeft de anorak een gevoerde binnenkant van pels. Deze laag zorgt voor de extra warmte op je lijf. De anorak die we hier kennen, is iets minder warm. De moderne uitvoering is met name water- en winddicht en is meestal gemaakt van een kunststof dat ademend is. De laag van pels hebben we in Nederland over het algemeen niet nodig. Omdat die laag ontbreekt, draag je zo’n anorak meestal op een dikke trui in de winter. Daarnaast is een anorak de ideale jas voor de herfst of de lente, omdat je de jas zo over je hoofd heen aan kunt trekken.
Dons anorak voor de winter: voordelen
Wil je echter voor een écht warm exemplaar gaan? Kies dan voor een anorak van dons - hetzelfde model maar dan een stukje warmer dan het standaard model. Het grote voordeel van een anorak van dons is dat je het door de extra donslaag gegarandeerd niet koud krijgt. Met een gewone anorak kan dat op een koude winterdag zeker wel het geval zijn. Een anorak met dons werkt eigenlijk hetzelfde als een gewatteerde jas. Het grootste verschil is dat een anorak er vaak sportief uitziet, terwijl een gewatteerde jas dat niet hoeft te zijn. Je hebt bijvoorbeeld ook hele nette gewatteerde winterjassen.
Een ander voordeel van een anorak van dons is dat je er comfortabel in kunt bewegen. Je ziet dit soort jassen bijvoorbeeld vaak terug in de categorie wintersportjassen. Een anorak is ideaal als snowboardjas, omdat de jas zo lekker zit. Ga in dat geval wel altijd voor een langer model, zodat de anorak net over je billen valt. Omdat een anorak een hoge kraag en dito sluiting heeft, krijg je het nooit bij je hals koud. Uiteraard kun je ervoor kiezen om nog een extra sjaal te dragen op de anorak, maar qua kou hoeft dat eigenlijk niet. Er zit al een ingebouwde nekwarmer in de jas, dus dat is ideaal!
Vragen omtrent gewatteerde jassen en anorak met dons
Zit je nog te twijfelen voor welke winterjas je gaat? Of heb je nog een vraag over gewatteerde jassen of donsjassen? Misschien staat je vraag met antwoord hieronder, waar we de meest gestelde vragen hebben verzameld. Zo niet - schroom dan niet om contact op te nemen met de redactie van Jas.nl.
1. Welke jas is warmer: een anorak van dons of een gewatteerde winterjas?
In principe zou dat op dit vlak niet veel van elkaar verschillen. Beide jassen beschikken immers over een heerlijk warme laag van dons. Je kunt je hierbij eerder afvragen voor wat voor een model winterjas je wilt gaan: ga je voor een anorak die je over je hoofd aan moet trekken of toch liever voor een gewatteerde winterjas die je op de normale manier aan kunt trekken? Het is heel persoonlijk wat je zelf het prettigst vindt.
2. Zijn er jassen die warmer zijn dan gewatteerde jassen of een anorak?
Er zijn zeker jassen die warmer of net zo warm zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van een echt leren jack? Of van een leren jas met een wollen binnenkant? Dat soort jassen zijn echt enorm warm. Ook lammy coats, gemaakt van schapensuède, zijn ontzettend warm. Voor de Nederlandse winters zijn dit soort jassen meestal te warm.
3. Ik ben geen koukleum, maar wil wel een anorak. Kan dat?
Jazeker. Ga in dat geval liever voor het standaard model anorak en niet voor de anorak met dons. Onder een standaard model kun je zelf nog een trui of een sweater aantrekken - het is maar net wat je zelf het lekkerst vindt.
4. Is een anorak ook geschikt voor kindjes?
Er zijn zeker ook anoraks beschikbaar voor kinderen. Je moet even goed kijken wat je kind prettig vindt wat betreft het aan- en uittrekken van een jas. De meeste kinderen zullen het geen probleem vinden om een jas over het hoofd aan te moeten trekken. Voor kids is zo’n model vaak zelfs wel ideaal - ze kunnen er namelijk lekker in rondrennen en spelen zonder dat de jas uit kan gaan.
5. Is een sjaal of muts te warm bij een anorak of gewatteerde jas?
Het ligt eraan hoe koud het buiten is. Wanneer je op een winterbestemming bent, zoals Oostenrijk, zul je zien dat het vaak heel fijn is dat je nog een extra muts of sjaal hebt die op je winterjas matcht. In Nederland hoeft dat lang niet altijd; dat kan per dag al verschillen.