Jassen van katoen: lees hier alles over de geschiedenis van katoen

Wanneer je een kijkje in je kledingkast of garderobe neemt, is de kans groot dat je al gauw een kledingstuk tegenkomt dat gemaakt is van katoen. Katoen is een hele kwalitatieve en stevige stof die voor veel toepassingen wordt gebruikt. Die heerlijke zachte katoenen shirts, jassen en vesten worden - natuurlijk - gemaakt van katoen. Waar komt katoen eigenlijk vandaan en hoe is het materiaal precies gemaakt? In dit artikel lees je meer over de geschiedenis van katoen zodat je precies weet waar jouw kledingstuk of jas van is gemaakt.

Oorsprong van katoen

De geschiedenis van katoen neemt ons jaren mee terug de tijd in. De kans is zelfs groot dat het materiaal al veel eerder bestond dan er nu bekend is. Zo zijn er verhalen dat het materiaal in 12000 voor Christus al in Egypte werd geproduceerd en vervaardigd. In 5800 voor Christus werd katoen sowieso al in Midden-Amerika gebruikt; in China en India was dat rond 3000 voor Christus. Het duurde nog wel even voordat het materiaal naar Europa kwam. Het waren namelijk pas de Arabische kooplieden die in 800 na Christus katoen meenamen naar het vasteland van Europa.

Het materiaal bleef nog even eigendom van de handelaren; pas in 1400 werd het eerste katoen vervaardigd in Duitsland. In het zuiden van dat land werden de plaatsen Ulm en Augsburg belangrijke plekken voor het verwerken van katoen voor heel Europa. Later kwamen daar ook plaatsen in België en Engeland bij. Waar katoen in eerste instantie met de hand werd gesponnen, gebeurde dat vanaf de 17e eeuw machinaal. Daardoor kwam de katoenproductie flink op gang en hoefde het niet meer uit Azië worden gehaald. In hele arme landen zien we het tegenwoordig nog steeds dat katoen met de hand wordt verwerkt.

Cotton gin als belangrijke uitvinding in de geschiedenis

Nadat katoen met de machine kon worden gesponnen, kwamen er constant andere belangrijke uitvindingen en ontwikkelingen om de katoenproductie te stimuleren. In 1793 werd de zogeheten cotton gin uitgevonden - een ontkorrelmachine. Deze machine, geproduceerd door Eli Whitney, was de eerste machinale machine die katoenvezels van de zaden kon scheiden. De vezels werden vervolgens gebruikt in de productie van kleding, zoals winterjassen, handdoeken en andere zachte kleding, terwijl de zaden handig waren (en zijn!) om meer katoen te telen.

Voor veel mensen was de uitvinding van de cotton gin meer dan welkom te noemen. Er was in de katoenproductie namelijk veel slavernij te vinden. De cotton gin kon veel zwaar werk verlichten - hoewel het apparaat redelijk gevaarlijk was in gebruik. Vandaag de dag wordt katoen overal ter wereld geproduceerd. Omdat er tegenwoordig meer kennis is van de katoen als plant worden er speciale soorten katoen geplant die meer vezels opbrengen, wat weer handig is voor de productie van kleding en andere materialen.

Wat is katoen precies?

Nu je meer weet over de geschiedenis van katoen is het wellicht interessant om nog wat meer te weten over de plant zelf. Katoen wordt namelijk gehaald uit de katoenplant; in deze plant vind je zaden met een opperhuid waarin zachte vezels te vinden zijn. Die vezels worden uit de plant gehaald en gesponnen tot draden waarmee uiteindelijk textiel kan worden gemaakt. Hoewel katoen over de hele wereld wordt verbouwd, is het katoen uit Centraal-Amerika goed voor 90% van de wereldproductie. 

Er is een groot aantal redenen op te noemen waarom men zo graag kleding en andere textiel van katoen wil hebben. Inmiddels bestaat de basis van ongeveer 40% van alle textiel uit katoen. Dat komt omdat katoen veel voordelen kent. Een van de voordelen van katoen is bijvoorbeeld dat het een hele fijne, zachte stof is. Andere voordelen zijn onder andere:

  • Katoen is luchtdoorlatend met een isolerend karakter. Het zorgt er dus voor dat je lekker warm blijft in de winter én lekker koel blijft in de zomer.
  • Katoen is een duurzaam materiaal, waardoor je er jaren van kunt genieten.
  • Katoen is vochtregulerend - het materiaal neemt vocht op.
  • Katoen heeft een hele zachte structuur waardoor de stof heel fijn aanvoelt op je huid.
  • In vergelijking met andere stoffen is katoen goed te betalen.
  • Je kunt textiel van katoen heel gemakkelijk verven.

Jassen van katoen: ja of nee?

Door de vele voordelen van katoen is een jas van dit materiaal geschikt voor ieder seizoen. Katoen zorgt in iedere temperatuur namelijk voor een goede lichaamstemperatuur. In de zomer heeft katoen een verkoelend karakter, terwijl het in de winter zorgt voor een lekker warm geheel. Een katoenen jas is dus zeker aan te raden wanneer je op zoek bent naar een tijdloze jas. Het enige waar je op moet letten, is dat je niet te veel moet zweten in een jas van katoen. Dat komt omdat dit materiaal vocht opneemt; wanneer je erg veel zweet kan het vocht op een gegeven moment niet meer worden afgevoerd. In zo'n geval kan een katoenen jas zwaar aanvoelen.

Naast de vele voordelen van katoen zijn er wel wat nadelen te vinden. Dit zijn voornamelijk punten waar je rekening mee moet houden wanneer je een kledingstuk of jas van 100% katoen scoort. Katoen is bijvoorbeeld niet geheel kreukvrij, dus het is handig om een strijkbout te hebben. Daarnaast is het materiaal best stug. Je zult zien dat er wat betreft elasticiteit niet zoveel te vinden is in katoen. Ben je op zoek naar een jas met meer bewegingsvrijheid dan is een jas gemaakt van een mix van katoen en bijvoorbeeld elastaan een aanrader.

FAQ geschiedenis van katoen

Heb je een vraag of katoen als materiaal of over katoenen jassen? Hieronder lees je enkele vragen die veel gesteld worden omtrent dit onderwerp - inclusief de antwoorden. Mocht je vraag er niet tussen zitten, schroom dan niet om contact op te nemen met de redactie van Jas.nl.

πŸ‡³πŸ‡± Wordt er ook katoen in Nederland gemaakt?

Katoen is een plant die in een warm klimaat geplant moet worden om optimaal te kunnen groeien en bloeien. Nederland kent te veel wisselende seizoenen: omdat de katoenplant niet van vorst houdt, zal de plant de winter niet overleven. Daarom is katoenproductie in Nederland niet ideaal.

πŸƒ Wat is biologisch katoen?

Er bestaat biologisch katoen; dat is katoen dat wordt gemaakt zonder het gebruik van pesticiden. Bij het planten van 'gewoon' katoen worden dergelijke stoffen ingezet om beestjes te doden. Bij biologisch katoen wordt er gebruik gemaakt van andere insecten die die beestjes opeten.

🌑️ Kun je katoenen jassen en kleding in de wasmachine wassen?

Ja, dat kan. Katoenen kleding kun je het beste wassen op 40 graden zodat het niet krimpt of vervormt. Hogere temperaturen kunnen zeker, maar omdat katoen heel gevoelig is voor vervorming wordt dit niet aangeraden voor kleding.

🌞 Kan katoenen kleding in de droger?

Ja, dat kan. Katoen kan goed tegen goed tegen hoge temperaturen. De plant groeit immers ook het beste in een warm klimaat.

😌  Wat is katoen-satijn?

Katoen-satijn is een luxe vorm van katoen; het is een zeer fijn geweven versie van gewoon katoen. Katoen-satijn is veel duurzamer en fijner dan synthetische satijn.

 

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.