Hoeveel jassen heb je nodig?
Je hebt je droomjas gezien, maar je hebt al drie warme winterjassen thuis hangen... wat doe je? De meeste mensen besluiten om alsnog voor die jas te gaan, ook al hebben ze een aantal jassen in huis hangen. Dat betekent dat we over het algemeen vaak meer jassen in ons bezit hebben dan we kunnen dragen.
Maar: hoeveel jassen heeft een mens gemiddeld? En hoe zit dat met andere kleding? Hoeveel kledingstukken heeft één persoon ongeveer? En hoeveel jassen heeft een kind nodig? Zoveel vragen! In dit artikel vertellen we je meer over het aantal kledingstukken dat een mens heeft en hoeveel daarvan ongeveer jassen zijn. Wij waren daar namelijk wel benieuwd naar en we denken jij ook! Lees je mee?
Zoveel kledingstukken heeft de mens gemiddeld
Hoeveel kledingstuk heeft een mens gemiddeld? Uit een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam en het MVO Nederland blijkt dat Nederlanders dol zijn op het shoppen van kleding. Gemiddeld kopen we 46 nieuwe kledingstukken per jaar - een behoorlijk aantal! Dat betekent niet dat we dat aantal ook in de kast hebben liggen. Nee, dat aantal ligt zelfs nog een stukje hoger: uit datzelfde onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlandse garderobe uit maar liefst 173 kledingstukken bestaat. Ongeveer 50 items daarvan dragen we nooit en we gooien ongeveer 40 items per jaar weg. Interessante cijfers wel. Komt het een beetje overeen met hoe jij je kleding draagt? Of heb je meer of misschien minder kleding in de kast hangen?
Wat misschien ook leuk is om te weten, is dat de gemiddelde Nederlander steeds bewuster wordt als het om kleding gaat. Zo is het shoppen van tweedehands kleding vandaag de dag populair en dat zien we terug in de kledingkast: gemiddeld hebben we 7 tweedehands stuks in de kast hangen. Sommige mensen kopen zelfs niets anders dan tweedehands of vintage! Toch zijn de Nederlanders niet het meest shopverslaafd van alle mensen in Europa. Duitsers en Engelsen kopen bijvoorbeeld nog veel meer kleding - daar koopt men zowel nieuwe kleding als tweedehands jassen. Toch leuk om dit soort feitjes te weten - misschien ga je er wel bewuster van winkelen.
Hoeveel stukken kleding heb je nodig?
Betekent het hebben van gemiddeld 173 kledingstukken in je kast ook dat je al die items nodig hebt? Nee, totaal niet. 173 is een hoog aantal wanneer het om kleding gaat. Je hebt echt veel minder kleding nodig om normaal te kunnen leven zonder dat je iedere dag kleren hoeft te wassen. Er zijn bijvoorbeeld mensen die vinden dat je aan 10 kledingstukken genoeg hebt. Zolang je ervoor zorgt dat je 10 hele verschillende items hebt die toch allemaal bij elkaar passen, kun je altijd een unieke look maken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de volgende items:
- 1 broek of 2 broeken (ook een korte) als je geen jurk draagt
- 1 jurk
- 1 rok
- 1 legging
- 1 trui
- 1 shirt
- 1 hemd
- 1 vest
- 1 jas
- 1 bodywarmer.
Hier is natuurlijk enige feedback bij te geven, want als je iedere dag een schoon shirt aan zou willen dan kom je niet helemaal goed uit. Ook is het voor de meeste mensen wel een prettig idee om een beetje te kunnen wisselen van shirts of jassen. Daarom ligt het gemiddelde iets hoger: volgens de zogeheten capsule garderobe zou je aan 30 stuks genoeg moeten hebben om daarmee tot wel 80 outfits te kunnen combineren. Dat is alsnog niet heel veel wat betreft aantal, maar je kunt er wel heel veel mee! Het scheelt om te weten dat ondergoed, sokken, pyjama's en sportkleding hierbij niet mee tellen. Wil je je kledingkast dus uitdunnen dan weet je nu hoeveel kleding je nodig hebt om alsnog leuke combinaties te kunnen maken. Maar... hoe zit dat met jassen?
Hoeveel jassen heeft een mens nodig?
Want de vraag van dit artikel is natuurlijk: hoeveel jassen heeft een mens nodig? Wanneer je voor het minimale wilt gaan, zoals we hierboven beschreven met 10 stuks kleding, dan zou één goede jas en één hippe bodywarmer eigenlijk genoeg zijn. Een bodywarmer is sowieso een goed idee in je garderobe, omdat je dit item echt op diverse looks kunt dragen. Bodywarmers houden je lichaam heerlijk warm en zijn dus geschikt voor ieder seizoen - zelfs voor een koudere zomerdag. Maar red je het met één jas en één bodywarmer? Sommige mensen zouden dit zeker prima vinden, maar over het algemeen heeft de gemiddelde Nederlander meer jassen. Kijk maar eens in je eigen kledingkast of aan je eigen kapstok: wedden dat daar meer dan één jas hangt?
Het is in ieder geval aan te raden om één goede winterjas te hebben die winddicht en het liefst waterdicht is. Die jas is je beste vriend in de herfst en de winter. Die bodywarmer is dus ook zeker een aanrader wat het aantal al op twee maakt. Het liefst heb je nog een extra regenjas voor de echt harde regenbuien, dus dat is drie. Wat draag je echter in de tussenseizoenen, zoals in de lente of op een warme herfstdag? Een tussenjas of een zomerjas, zoals een spijkerjack, een sportjasje of een mooi bomberjack! Omdat de meeste mensen graag keuze willen hebben, is één tussenjas vaak niet voldoende. Kies voor twee tussenjasjes naast je winterjas en bodywarmer en ga hierbij het liefst voor één nette variant en voor één casual jasje. Op die manier heb je altijd een jas voor ieder moment. Wij denken dus dat je aan één goede winterjas, een regenjas, twee tussenjassen en een bodywarmer voldoende hebt en dat je zelfs nog één tussenjas weg kunt laten. Dat maakt het totaal dus op drie of vier jassen met één bodywarmer.
Vragen omtrent hoeveel jassen je nodig hebt
Heb je nog een vraag over dit aantal? Of wil je meer weten over een bepaalde jas? Hieronder hebben we een aantal vragen met antwoorden voor je verzameld. Schroom niet om contact met ons op te nemen wanneer jouw vraag er niet tussen staat. Onze fashion experts geven graag antwoord op al jouw vragen omtrent jassen.
1. Wat is de ideale tussenjas voor koukleumen?
Ga het liefst voor een jas die wat warmer is dan een gemiddelde tussenjas. Kijk bijvoorbeeld eens tussen de herfstcollecties waar meestal jassen hangen die jou al een beetje voorbereiden op het koude seizoen. Een dunne teddy coat of een trendy gewatteerd spijkerjack is bijvoorbeeld ideaal als tussenjas voor koukleumen. Mocht je het toch nog te koud hebben dan kun je er een trui onder of een sjaal bij dragen.
2. Waar laat ik kleding die ik niet meer draag?
Gemiddeld gooien we met z'n allen veel te veel goede kleding weg. Dat is hartstikke zonde! Uit het bovenstaande onderzoek blijkt dat we 40 items per jaar weg doen waarvan we slechts 16 items hergebruiken. Dat is echt veel! Met oog op het milieu is het beter om die kleding een tweede leven te geven. Misschien is er wel iemand in de buurt die jouw kleding goed kan gebruiken of wellicht kun je je winterjas verkopen via een verkoopsite.
3. Is één winterjas wel genoeg?
Over het algemeen wel. Het ligt er heel erg aan waarvoor je allemaal een winterjas nodig hebt. Wil je voornamelijk een warme winterjas hebben voor de gewone dag dan heb je aan één winterjas genoeg. Ben je echter heel actief en ga je er bijvoorbeeld regelmatig op uit op de fiets of misschien met de benenwagen? Dan is een extra winterjas met outdoorkenmerken wel zo prettig - daar kun je dan lekker in zweten.
4. Hoeveel jassen hebben kinderen nodig?
Daar zijn de meningen over verdeeld: de één vindt dat één winterjas per kind voldoende is, terwijl de ander toch liever meer keuze heeft. Een kind is bijvoorbeeld al gauw vies of nat, waardoor het wel een fijn idee is dat je nog een andere jas aan kunt trekken. Daarom houden we een gemiddelde van twee jassen aan. Wanneer je het fijner vindt om voor meer (of juist voor minder) jassen per kind te gaan is dat natuurlijk helemaal goed. Dat is heel persoonlijk qua smaak, normen en waarden en natuurlijk qua budget. Wij kunnen niet in je portemonnee kijken en op basis daarvan zeggen hoeveel jassen je zou moeten kopen.
5. Hoe bespaar ik geld op mijn nieuwe jas?
Er is een aantal manieren om geld te besparen op je nieuwe jas. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je gaat shoppen in de sale. Of zoek een kortingscode of een aanbieding waarmee je geld kunt besparen op je nieuwe jas. Soms bieden mensen ook compleet nieuwe jassen aan via een tweedehands website. Je kunt tegenwoordig ook gewoon via social media zoals Facebook of Instagram je kleding kopen en verkopen. Steeds meer mensen, met name vrouwen, doen dat.