Hoe werkt een ademende winterjas?
Een ademende winterjas zit meestal een stuk comfortabeler en helpt bij het afstoten van regen en zweet. Soms zit je in de winter in een iets warmere omgeving, waardoor je gaat zweten. Om irritatie te voorkomen, kun je dan een ademende winterjas nemen. In dit artikel leggen we uit waarom je een ademende winterjas nodig hebt en hoe het werkt. Het belangrijkste aan de ademende winterjas is dat de jas alleen van binnen naar buiten vocht mag doorlaten. Als een jas ook vocht naar binnen laat, zul je ongemakken van de Nederlandse regenachtige winter behoorlijk merken. Dat is iets wat we proberen te voorkomen.
Ademende stoffen van de winterjas
In principe werken winterjas fabrikanten met ademende stoffen. Er zijn twee manieren om een ademende winterjas te maken. Je kunt kiezen voor de microporeuze of de hydrofiele winterjas. Bij de microporeuze jas zitten er minuscule gaatjes in de stof. Die gaatjes zijn de klein om echte regendruppels door te laten, maar groot genoeg om het lichaamszweet af te voeren. Op die manier kan het vocht wel naar buiten, maar dus niet naar binnen.
Een winterjas met een hydrofiele laag heeft geen gaatjes. De laag laat vloeibaar water niet door, maar wel moleculen. De moleculen bewegen vervolgens door de laag heen. Deze moleculen gaan altijd naar de kant waar de vochtigheidsgraad en de temperatuur het laagst zijn. Omdat de binnenkant van de jas wordt warm gehouden door het lichaam, is de buitenkant van de stof meestal een stuk minder laag in temperatuur. Daardoor gaat het zweet dus wel naar buiten, maar kunnen regendruppels niet naar binnen.
Droog blijven in een ademende winterjas
Een ademende winterjas kopen betekent niet automatisch dat je ook droog blijft. Als je heel actief bezig bent (bijvoorbeeld houthakken voor de kachel), is de kans groot dat je toch bezweet raakt. Door de grote hoeveelheid zweet kan het waterdichte materiaal niet al het vocht in een keer afvoeren. Daardoor zul je waarschijnlijk toch nat worden.
Als het buiten vochtig is, neemt het zogenaamde 'ademend vermogen' ook af. Dat komt doordat de buitenstof van de jas vochtig raakt. Dit gebeurt automatisch door condensvorming: de warmte binnen is warmer dan buiten en de vochtigheid in de lucht is al hoog. Daardoor wordt de jas ook nat.
Tips voor het kopen van een ademende jas
Als je een ademende winterjas wilt kopen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Uiteraard spreekt het voor zich dat je de juiste pasvorm nodig hebt. Daarnaast moet je ook letten op de overslag over de rits. Deze moet dubbelgevouwen zijn. Als deze enkel is gevouwen, kun je er klittenband op bevestigen. Jassen met drukknopen zijn doorgaans slecht isolerende jassen.
Let ook op de ventilatiegaten. Kijkt er er voldoende ventilatie in de jas zit. Bij goed ventilerende winterjassen kunnen je extra ventilatiekanalen onder de oksels openritsen.
De kraag en capuchon mogen bovendien niet te wijd zijn. Door een te wijde kraag kan veel lichaamswarmte ontsnappen en stroomt het vocht buiten naar binnen. Daardoor heb je uiteindelijk een koude, natte jas. Een goede capuchon heeft bovendien een flinke klep die verstevigd is. Dit voorkomt dat de capuchon steeds voor je ogen zakt. Door gebruik te maken van klittenbank en elastiek kun je bovendien de winterjas goed op je lichaam aan laten sluiten. Op die manier houd je de kou, wind en regen buiten. Een goed ademende winterjas kost tussen de 180 en 500 euro, afhankelijk van het aantal lagen en het materiaal.