Hoe was je een winterjas?

Vieze winterjas? Of wil je gewoon weer je winterjas klaarmaken voor de komende winter? Veel mensen zien op tegen het wassen van de winterjas en doen dit daarom te weinig. Het lijkt namelijk ingewikkeld en de kans is groot dat je het niet goed doet. Gelukkig heeft Jas.nl een stappenplan en tips om je winterjas winterklaar te maken. Tip: was je winterjas minimaal tweemaal per winter. Zo blijft die het langst mooi.

Stappenplan bij het wassen van een winterjas

Een winterjas wassen en drogen kan al in vijf stappen. Door deze stappen uit te voeren bereik je een optimaal resultaat en zul je je winterjas ook de komende winter weer kunnen gebruiken.

vlek uit winterjas verwijderen

1. Vlekken verwijderen

Een winterjas is natuurlijk een jas die je buiten gebruikt, dus loop je het risico op vlekken. Geen nood: een vlek is makkelijker te verwijderen dan je denkt dan je denkt. Het is een goed idee lauwwarm water te gebruiken om de vlek te bewerken. Dit is veiliger dan heet water en bij te koud water bestaat de kans dat de vlek niet aangepakt wordt. Laat het water goed intrekken en dep een beetje. Een vlekverwijderaar kan ook helpen, maar met beleid. Een vlekverwijderaar blijft toch een chemisch middel. Gebruik dus een klein beetje.

winterjas binnenstebuiten keren

2. De jas binnenstebuiten keren

Bij het wassen van een winterjas, is het zaak de jas eerst binnenstebuiten te keren. Doe de winterjas in de trommel met de rits en de knopen dicht. Door de jas binnenstebuiten te wassen, voorkom je niet alleen schade aan de stof, maar ook aan de wasmachine. Het kan bij donzen jassen handig zijn ook een tennisbal mee te laten draaien in de trommel. Op die manier wordt het dons weer mooi verdeeld over de binnenvoering. Gebruik zo'n 5 tennisballen.

winterjas in een netje stoppen

3. De jas in een netje stoppen

Heb je de vlekken verwijderd en de jas binnenstebuiten gekeerd? Dan stop je deze in een netje en daarna in de wasmachine. Let even extra goed op bij een jas met nepbont. Het is heel belangrijk dat er geen nepbont meer aan de jas hangt. Een netje beschermt de wasmachine tegen mogelijk vuil en helpt bij de rotatie. Om deze redenen is een netje altijd aan te raden bij het wassen van gevoellige kleding.

winterjas in wasmachine

4. De jas in de wasmachine

Als je alle stappen hebt genomen, is het veilig de jas in de wasmachine te doen. Lees van tevoren het etiket voor de wasinstructies. Je vindt op het label vaak op hoeveel graden de jas gewassen moet worden en welke tijd erbij hoort. Houd je hieraan, zodat je een optimaal resultaat krijgt en zo min mogelijk risico loopt op het toebrengen van schade aan de jas of het mogelijke aantasten van de kwaliteit van de jas.

jas laten drogen

5. De jas laten drogen

Laat de jas drogen door deze ergens op te hangen. Het mooist is om de jas in de zomermaanden te wassen en buiten te laten drogen. Is het slecht weer? Dan is de droger ook een optie. Voor de zekerheid laat je een paar tennisballen meedraaien. Dat is zeker bij donsjassen heel belangrijk. Tennisballen helpen bij het los kloppen van dons en zorgen ervoor dat het dons luchtig blijft.

Tips bij het wassen van een winterjas

Een winterjas wassen gaat beter als je de volgende tips onthoudt en uitvoert:

  • Neem de tijd: Een winterjas wassen is soms een ingewikkelde klus. Je moet het doen als je er tijd voor hebt, want anders gaat het zeker fout. Vaak heb je geïnvesteerd in een winterjas die nog een paar winters mee moet, dus houd je de jas graag mooi. Lees daarom eerst het wasetiket goed en houd je aan de omschrijving. Gebruik niet te veel waspoeder en voeg misschien wat zout aan het zeeppoeder toe.
  • Laat de jas chemisch reinigen: Sommige jassen kun je beter niet zelf reinigen. Dit zijn jassen die chemisch gereinigd moeten worden. Bij voorkeur doe je dit bij de stomerij. Thuis doe je het liever niet, omdat er giftige stoffen bij vrij kunnen komen. Niet erg goed voor de gezondheid. Je kunt ook op zoek gaan naar alternatieven om wel zelf je jas te reinigen, maar vaak is dit duurder en meer arbeidsintensief dan de jas bij de stomerij te laten reinigen.
  • Pluisjes voorkomen: Iedereen die wel eens een jas heeft gewassen, herkent dit: pluisjes. Die pluisjes zijn heel vervelend, omdat ze de jas minder mooi maken. Deze pluisjes ontstaan door wrijving. Vaak zie je ze bij de mouwen of tijdens het wassen. Was daarom je winterjas nooit met een pluizige molton. Toch last van pluisjes? Bij verschillende winkels kun je zogenaamde pilling tondeuses gebruiken. Mocht je dat te rigoureus lijken, dan kun je ook eerst proberen de pluisjes weg te halen middels een licht vochtige doek of een speciale haarborstel. Gebruik liever geen kleefroller: dan verwijder je misschien vezels die ervoor zorgen dat de jas vuil- en vochtafstotend is.
  • Impregneren: Het kan zijn dat je winterjas na het wassen niet meer helemaal waterdicht is. Geen paniek; je hoeft de jas niet weg te gooien. Impregneren is de oplossing. Dat kan via een speciale spray of door een wasmiddel te kiezen dat impregneer bevat.
  • Extra aandacht voor de donzen jas: De donzen jas verdient extra aandacht. De jas is vaak te wassen in de wasmachine, maar let op: op niet heter dan 40 graden. In de wasmachine kun je een paar tennisballen laten meedraaien, net als in de wasdroger. Daardoor voelt je donsjas weer extra luchtig aan.

Een vieze winterjas weer schoon maken

Een winterjas wil je zo lang mogelijk kunnen gebruiken. Het is zonde om je winterjas al na één winter weg te doen. Draag bij aan een betere wereld en geniet langer van je winterjas door de winterjas te wassen volgens een stappenplan. Zo wordt de jas niet alleen mooi schoon, maar kom je ook af van geurtjes of mufheid.

Om vieze geurtjes en mufheid te verhelpen, kun je ook een handwas doen met lauw water en milde zeep. Denk bijvoorbeeld aan babyshampoo of andere babyzeep. Het is belangrijk dat er zo min mogelijk parfum aan de zeep is toegevoegd. Soms kan het ook helpen om een spray te gebruiken, zeker als het om een waterafstotende winterjas gaat.

Nu het winterse seizoen weer voor de deur staat en je je winterjas weer uit de kast moet trekken, moet je aan een aantal dingen denken wil je lang genieten van je winterjas. Het is immers zonde om een dure winterjas aan te schaffen die je na één winter alweer weg kunt doen. Om je steentje bij te dragen aan een betere wereld én om zelf langer te kunnen genieten van een kledingstuk vertellen we je in dit artikel meer over het wassen van winterjassen. Eerder schreven we al meer over het wassen van een waterdichte jas; in dit artikel behandelen we het wassen van diverse soorten zodat je ook volgend jaar weer een heerlijke winterjas hebt.

Wollige winterjassen wassen

Grote kans dat je over een wollige of fluffy winterjas beschikt. Dergelijke jassen zijn namelijk helemaal hip en zien we massaal in de (web)winkels hangen. Hartstikke leuk en trendy zo'n wollige jas, maar hoe was je een wollige winterjas nou eigenlijk? Een echte wollen winterjas is kwetsbaar: het materiaal is dik en fluffy en het liefst wil je dat dat zo blijft. Check daarom altijd goed het labeltje dat aan de jas hangt zodat je 100% geen fouten maakt. Neem uitgebreide de tijd voor het wassen van zo'n jas en volg de volgende stappen.

Het is bijvoorbeeld aan te raden om een wollen jas in lauwwarm water te wassen: ga nooit voor een te hete was, omdat wol het kenmerk heeft dat het snel kan krimpen. Op de meeste wasmachines heb je speciale wasprogramma's voor wollen kleding; dit soort programma's zijn perfect voor een wollen of fluffy jas. Natuurlijk kun je de jas ook zelf wassen als handwas, dan weet je het zeker dat je het niet te heet wast. Let hierbij extra goed op dat er geen zeepresten tussen het wol blijven hangen. Extra tip: hang een wollen jas na het wassen nooit op, maar leg de jas neer. Zo blijft je wollen winterjas voor dames of heren het mooist.

Wassen van donzen winterjassen

Wanneer je niet over een wollen fluffy winterjas beschikt, is de kans groot dat je een donzen winterjas hebt. Winterjassen met dons herken je vooral aan het opgevulde karakter. Het zijn een soort jassen met flinke volume, omdat het dons zich aan de binnenkant bevindt. Dons zorgt in laagjes voor dat je heerlijk warm blijft, waardoor het de perfecte winterjas is. Het is dus niet zo gek dat je ook van een donzen winterjas lang wilt genieten. Een donzen winterjas wassen is eenvoudig, mits je de juiste stappen volgt.

Was een donsjas bijvoorbeeld nooit heter dan 40 graden en kijk ook hier weer naar de gegevens op het labeltje aan de binnenkant van je jas. Voor donzen jassen zijn speciale wasmiddelen verkrijgbaar die je jas net wat mooier houden dan wanneer je met 'gewoon' wasmiddel wast. Dit soort wasmiddelen scoor je gemakkelijk bij een winkel die gespecialiseerd is in outdoor producten. Extra tip: gooi een paar tennisballen in de wasmachine wanneer je een donzen jas wast. Die ballen zorgen ervoor dat het dons geklopt wordt tijdens het wassen en dus 'levendig' blijft. Zo blijft je lange jas met volume precies zoals 'ie hoort te zijn.

Leren jassen wassen

Tot slot vertellen we je nog wat over het wassen van leren jassen. Leren jassen zien we namelijk ook iedere winter gewoon weer terug. Ook dat is niet zo vreemd: leer is een heel stevig materiaal dat zorgt voor comfort en warmte, twee eigenschappen die je nodig hebt in het koude seizoen. Het wassen van een leren jas behoeft ook wat kennis. Het is namelijk niet echt aan te raden om je leren jas in de wasmachine te gooien. Ook kunstleer kun je beter buiten de wasmachine laten. Vlekken in een leren jas kun je vaak weghalen met een vochtige doek of een babydoekje.

Voor overige viezigheid zoals geurtjes of mufheid kun je een handwas doen met lauwwater en milde zeep. Hierbij kun je bijvoorbeeld gebruik maken van babyshampoo of andere babyzeep waar zo min mogelijk parfum en dergelijke ingrediënten aan zijn toegevoegd. Daarnaast zijn er diverse producten verkrijgbaar waarmee je je leren jas weer een flinke boost geeft, zoals waterafstotende spray. Behandel je leren jas in ieder geval zo goed mogelijk zodat je nog jaren kunt genieten van een warme leren winterjas.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.