Hoe onderscheid je bont van imitatiebont?

Wanneer je op zoek bent naar een écht warme winterjas kom je al gauw op winterjassen die gemaakt zijn van een dierenvacht. Bontjassen zien we weliswaar in Nederland steeds minder, maar ze worden nog steeds verkocht. Mocht je dus een echte bontjas willen kopen dan kun je nog steeds bij diverse shops terecht. Wil je juist liever een warme jas die niet gemaakt is van een dierenvacht dan kun je kiezen van een jas gemaakt van imitatiebont. Niet iedereen weet wat precies het verschil is tussen nepbont en echt bont. Daarom hebben we in dit artikel de belangrijkste en meest opvallende verschillen voor je op een rij gezet, zodat je altijd weet wat je koopt.

Doe de voeltest bij bont

Sommige mensen zien direct wat een echte bontjas is en welke jas gemaakt is van imitatiebont. Heb je dit talent echter niet dan zijn er enkele andere stappen die je kunt ondernemen om alsnog te checken of je met een echte of een neppe te maken hebt. In Nederland heb je de stichting Bont voor Dieren die zich inzet voor het terugdringen van het gebruik van bont. Zij hebben een zogeheten Bonttest in het leven geroepen waarmee je kunt controleren of het echt bont of nep bont is. Het eerste punt in deze test is de voeltest: met behulp van je vinger kun je checken of die ene trendy parka een echte bonten kraag of of dat het een neppe is.

Met de voeltest moet je het materiaal tussen je duim en je wijsvinger wrijven. Wanneer je met een echte bontjas te maken hebt, voelt de stof glad en zacht aan. Imitatiebont is een stuk stroever en voelt in sommige gevallen zelfs een beetje plakkerig aan. De voeltest wordt vandaag de dag steeds iets lastiger, omdat fabrikanten steeds beter écht bont na weten te maken met ander materiaal. Vaak voel je het verschil wel, omdat echt bont een stuk puurder is en van betere kwaliteit is. Imitatiebont voelt wat dat betreft toch vaak net iets 'nepper' aan.

Echte of neppe bontjas: kijktest en priktest

Ook kun je met behulp van de zogeheten kijktest checken of je dameswinterjas gemaakt is van echt of nep bont. In deze test blaas je zachtjes op de haartjes, zodat de onderlaag tevoorschijn komt. Is het een bontjas dan zie je veel verschillende soorten haren: van korte haren tot lange haren en van donshaartjes tot dikkere lagen. Ook is het materiaal van de onderste laag leer, omdat het dierenhuid is. Bij een imitatie bontjas zul je zien dat de haren allemaal even lang en even dik zijn. Daarbij zit er geen huid onder de haren, maar een soort zachte stof.

Met de priktest kun je tevens checken of de jas echt is. Onze tip is wel om dit niet in de winkel te doen; geen enkele winkelier zal er echt blij mee zijn wanneer je in een jas zit te prikken. Voor deze test heb je namelijk een naald nodig waarmee je in de stof kunt prikken. Omdat jassen van echt bont een leren onderlaag hebben, kun je daar met een naald minder goed doorheen prikken dan wanneer je nep bontjas hebt. Een naald gaat immers veel gemakkelijker door een stoffen onderlaag dan door een stevige leren onderlaag.

Tot slot: vuurproef bij een bontjas

De laatste test klinkt misschien een beetje heftig, maar is dat helemaal niet. Weet je na bovenstaande testjes nog steeds niet of de jas een echte of een neppe bontjas is? Trek dan een paar haartjes uit de jas en pak een aansteker of een aangestoken kaars. Op het moment dat de echte haren in contact komen met een vlam zul je zien dat de haren verschroeien en ruiken alsof je je eigen haar verbrandt. Echt haar verschroeit binnen no time, in tegenstelling tot nephaar. Nephaar is gemaakt van synthetische stoffen, waardoor je een plastic lucht kunt ruiken bij verbranding.

Ook blijft er een hard bolletje over wanneer een deel van het 'haar' verbrand is. Bij een echte bontjas is dat niet het geval. Met deze testen is het onmogelijk om er niet achter te komen of je een echte of een neppe bontjas hebt. Vandaag de dag kun je hele mooie en warme winterjassen scoren die niet gemaakt zijn van dierenvachten. Houd hierbij rekening dat des te goedkoper de jas is, des te minder de kwaliteit van fake fur is. Lijkt een jas daarnaast op echt bont, maar is de jas door bovenstaande testen gekomen als een neppe bontjas dan betaal je daar vaak ook wat meer voor. Geloof ons: dat is het meer dan waard! Het is beter voor de natuur en je voelt je er ook misschien wel beter in dan in een echte bontjas.

 

 

Volgende

Lange winterjassen voor kinderen

19 november 2019

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.