Hoe berg je je winterjas veilig op tijdens de zomer?
Gelukkig is het geen 12 maanden per jaar winter. Zodra de lente aanbreekt en de temperatuur stijgt, kan de winterjas plaatsmaken voor een lente- of zomerjas. Dan is de verleiding heel groot om de winterjas snel weg te stoppen, maar dat is natuurlijk zonde. Een winterjas kan best twee jaar mee, als je er maar zorgvuldig mee omgaat. Een aantal tips om de winterjas veilig op te bergen zijn daarom handig. Wij hebben die tips voor jou! Lees dus gauw verder.
Tip 1: Eerst je winterjas schoonmaken
Het is geen leuke klus, maar het begint toch echt allemaal met schoonmaken. Reinig de winterjas grondig. Ook al lijkt je jas brandschoon, dan nog kunnen er vlekken aanwezig zijn, die je niet goed ziet. Die vlekken kunnen alsmaar donkerder worden en op een gegeven moment kan het zelfs ongedierte aantrekken. Daarom is het verstandig de jas eerst goed schoon te maken. Hoe je de jas het beste reinigt, lees je in de instructies van de fabrikant.
Tip 2: De juiste plek
Waar hang je je jas op? Je kunt de jas beter niet zomaar naar de zolder verbannen. De opslagplek is namelijk van levensbelang voor de kwaliteit van je winterjas. Kies voor een koele, donkere, droge en goed geventileerde plek. Een winterjas is immers gemaakt voor koele plekken. Probeer vochtige en stoffige ruimtes te vermijden. Je loopt anders de kans schimmels in je jas terug te vinden. Kies daarom niet voor de garage, de zolder of de kelder. Als het dan toch per se moet, kun je de jas het best luchtdicht opslaan.
Gooi je jas bovendien niet zomaar ergens neer, maar hang deze op. Het is doodzonde om bij de volgende winter een volledig gekreukte winterjas terug te vinden. Manteljassen en andere jassen die van fijn textiel zijn gemaakt, moet je ophangen. Anders loop je het risico dat de jas volgend jaar vormloos is. Met een jack of een parka is het overigens geen probleem om ze op te vouwen. Zo bespaar je wat extra ruimte.
Tip 3: Geen plastic kledinghoezen
Kledinghoezen en opbergdozen zijn heel goed om winterjassen op te bergen, maar dan moet je er wel op letten dat de hoezen en dozen geen plastic bevatten. Ons advies is om te kiezen voor hoezen en dozen van natuurlijke vezels. Dan kan je winterjas ‘ademen’. Plastic kledinghoezen worden vochtig. Dat kan dan weer tot schimmel leiden. Als je geen kledinghoezen voor handen hebt, kun je de winterjas ook opbergen in een kussensloop. Het is een goedkope oplossing, doe erg goed werkt.
Tip 4: Zware jas, goede kledinghanger
Kies voor een stevige kledinghanger om de winterjas aan op te hangen. Eerlijk is eerlijk: een winterjas is vaak best aan de zware kant. Het moet je immers warm houden. Door te kiezen voor stevige - bij voorkeur houten - hangers, behoudt je jas de juiste vorm. Plastic hangers zijn veel minder geschikt, want ze zakken in de loop van tijd door. Je jas verliest dan zijn hele vorm en uiteindelijk ziet de jas er dan niet meer goed uit.
Tip 5: Waar is mijn jas?!
Klinkt het als een bekend probleem? Het regelmatig kwijt zijn van je jas? Dan is het een goed idee om de jas te labelen. Want in welke hoes, of tas zat ook al weer die ene fijne winterjas waar je zo gek op bent? Bespaar een hoop tijd (en frustratie) en label je kleding. Dan weet je precies waar alles ligt.
Tip 6: Bescherm je jas en laat hem lekker ruiken
Niemand houdt van vieze beestjes en insecten bij geliefde kleding. Door gebruik te maken van kleine zakjes lavendel of cederhout, houd je je jas netjes. Insecten kunnen namelijk niet goed tegen de geur van lavendel. Mensen daarentegen wel; lavendel geeft je jas een heerlijke geur. Door cederhout te gebruiken wordt vocht opgevangen. Insecten zijn gek op vocht. Hoe minder vocht je in je jas hebt, hoe kleiner de kans is dat je ongewenst bezoekt in je jas tegenkomt.