Hip in 2020: duurzame jassen van gerecycled plastic
Steeds meer Nederlanders vinden het belangrijk om te letten op hoe duurzaam hun kleding is. Let jij wel eens op waar het materiaal van je fijne voorjaarsjas van gemaakt is of maakt je dat niet zo heel veel uit? Duurzaamheid is een hot item op de agenda voor zowel de Nederlandse overheid als bij de consument. Er is immers geen planeet B: willen we dat de wereld blijft bestaan zoals het nu doet, dan moet er iets gebeuren. Daar kun jij je steentje aan bij dragen en dat is door duurzame jassen aan te schaffen die gemaakt zijn van gerecycled materiaal. Wij leggen je precies uit waaraan je moet denken of op moet letten in dit artikel.
Wat zijn duurzame jassen van gerecycled plastic?
De kans is groot dat je het al eens voorbij hebt ziet komen: kleding en duurzame en ecovriendelijke jassen die gemaakt zijn van gerecycled plastic. Hoewel deze techniek al jaren in te zetten is, is het pas nu, op het moment dat het hip en happening is, dat er daadwerkelijk iets mee gedaan wordt. In veel landen over de hele wereld is er een groot overschot van plastic te vinden. Creatieve breinen en grote merken staken de koppen bij elkaar en kwamen tot de oplossing om daar iets mee te doen. Op die manier wordt de wereld een stukje groener en ben je zelf duurzaam bezig.
Wist je trouwens dat je waarschijnlijk al wel over kleding beschikt die van plastic gemaakt is? Polyester wordt namelijk al jaren gebruikt in de productie van jassen, shirts en meer. Wanneer je bewust shopt en bijvoorbeeld alleen maar kiest voor linnen of katoenen jassen en kleding en daarbij plastic kleding weert, hoeft dit natuurlijk niet zo te zijn. Maar heb je er nooit bewust aan gedacht dan is de kans groot dat je iets van polyester in je kledingkast hebt hangen. Het verschil met de 'nieuwe' polyester en plastic jassen is het feit dat het om gerecycled plastic gaat.
Voordelen van jassen van gerecycled polyester
Er zijn verschillende voordelen om te benoemen bij het aanschaffen van jassen en kleding van gerecycled plastic of polyester. Het is immers altijd beter om gerecycled materiaal aan te schaffen dan een jas die van nieuw plastic gemaakt is, terwijl er miljoenen plastic flessen rondzwerven. Het recyclen van polyester is een goede ontwikkeling om op die manier ervoor te zorgen dat materialen die niet afbreekbaar zijn niet in de oceaan of op de afvalberg terecht komt. Op die manier geniet jij van een meer eerlijke jas die beter is voor het milieu.
Een ander voordeel van jassen van gerecycled plastic is dat de kwaliteit van het materiaal goed te vergelijken is met de kwaliteiten van nieuw polyester. Veel mensen hebben nog twijfels bij het hergebruik van kleding of materialen. Uit onderzoek blijkt dat er bij het recyclen van polyester voor een nieuwe zomerjas niets verloren gaat aan kwaliteit. Tel daarbij op dat het maken van jassen van gerecycled polyester minder grondstoffen kost en je hebt een heel goed voordeel.
Nadelen van gerecycled plastic jassen
Net als bij andere ontwikkelingen heeft deze trend ook enkele nadelen. Zelfs gerecycled polyester is namelijk nog niet 100% goed voor de wereld. Hierbij zit het hem vooral in het wassen van zo'n jas. Bij het wassen van een jas van gerecycled plastic of andere kunststof kleding komen duizenden synthetische vezels vrij. Hiermee worden de oceanen en afvalbergen op de wereld alsnog bevuild. Met een jas van dit soort materiaal moet je dus voorzichtig zijn met het wassen ervan om op die manier een zo min mogelijke impact op de wereld te hebben.
Daarnaast zijn er maar beperkte mogelijkheden met plastic. Je ziet het nu al veel dat jassen niet alleen maar van gerecycled polyester zijn gemaakt, maar van een mix van meerdere materialen. Dat maakt zo'n jas weer lastig om uiteindelijk te recyclen, omdat de andere stoffen misschien niet gemakkelijk te recyclen zijn. In sommige gevallen zijn er uitzonderingen: polyester met katoenen jassen kunnen bijvoorbeeld wel gerecycled worden wanneer de jas wordt weggegooid. De hoop is dat er in de toekomst meer van dit soort mix jassen worden gemaakt om helemaal groen bezig te zijn.