Geen jas bij je? Zo blijf je lekker warm

Nu het voorjaar voor de deur staat, kan het zomaar eens voorkomen dat je zonder jas de deur uitgaat. Even een wandelingetje in je eigen wijk of een koffie scoren in de stad - daar laat je met een fijn voorjaarszonnetje je jas gerust voor in huis. Toch kan het weer in Nederland gauw omslaan. Het is met name het voorjaar waarin het het ene moment lekker warm kan zijn, maar wanneer de zon verdwijnt het al gauw hartstikke fris is. Oeps, sta je dan met je goede gedrag, maar zonder jas. Gelukkig is er een aantal tips om je alsnog even op te warmen. We geven je er een paar.

Ga (toch) goed voorbereid op pad

De eerste tip komt misschien een beetje te laat wanneer je al op pad bent. Het is in ieder seizoen in Nederland aan te raden om goed voorbereid op pad te gaan. Natuurlijk kan het een keer voorkomen dat je je niet goed gekleed hebt op de weersomstandigheden; dat is helemaal niet erg. Weet je echter van jezelf dat je een echte koukleum bent? Dan is het aan te raden om altijd goed voorbereid op pad te gaan. Dit betekent overigens niet dat je je jas hoeft aan te trekken of mee te nemen. Nee hoor: een paar laagjes helpen ook al heel goed. Zoals je misschien wel weet, zijn laagjes namelijk hét antwoord op de vraag hoe je lekker warm blijft.

Echte outdoormensen, zoals wandelaars en kampeerders, zweren er al jaren bij in combinatie met hun handige outdoorjas. Het laagjessysteem is speciaal ontwikkeld voor iedereen die het niet te koud of te warm wil krijgen. Het voordeel van dit systeem is dat je altijd een laagje aan kunt doen of uit kunt trekken om je lichaam op de gewenste temperatuur te krijgen. Je hoeft hierbij geen jas mee te nemen, maar je kunt altijd een dun regenjack of softshell jasje in je tas meenemen. Liever geen jas mee? Draag dan een vest boven je laagjes, zodat je dat vest altijd nog uit kunt doen of juist weer aan kunt doen. Zo ben je in ieder geval goed voorbereid op eventuele wisselingen in temperatuur.

Let goed op wat het weer doet

Waar je 's middags nog zonder jas de deur uit kon gaan, omdat het zonnetje bijvoorbeeld lekker scheen, kan het in de avond flink koud aanvoelen. Het weer kan ook ineens omslaan: het kan flink gaan regenen of beginnen met waaien. Mocht er een stevige wind opkomen dan is het aan te raden om zoveel mogelijk in de luwte te blijven. Kijk waar de wind vandaan komt en zorg ervoor dat je niet tegen de wind in gaat lopen of in de wind gaat staan. In de luwte kan het qua gevoel al veel warmer aanvoelen en dat is op zo'n moment dat je het koud hebt en steeds kouder krijgt veel fijner. De gevoelstemperatuur in de wind is vaak veel kouder en dat ga je zeker merken.

Let ook op of het eventueel gaat regenen. Wanneer je bijvoorbeeld nog een lange tocht naar huis moet maken, is natte kleding een goede bron van kou. Check even op je telefoon wat Buienradar zegt en ga op basis daarvan pas naar buiten of naar huis lopen. In een regenbui lopen is heus niet altijd even erg, maar wanneer je nog een aardig stuk moet lopen zul je merken dat je het sneller koud krijgt. Daarom is het zeker aan te raden om je kleding droog te houden zodat je daar in ieder geval geen warmte verliest. Natte kleding isoleert namelijk bijna niet. Brrr...

Zorg dat deze lichaamsdelen warm blijven

Wist je dat er een paar lichaamsdelen zijn waar je snel warmte verliest? Via je hoofd gaat bijvoorbeeld veel warmte verloren wanneer je het koud(er) krijgt. Het is niet voor niets het geval dat de meeste mensen in de winter een lekkere warme muts dragen! We snappen helemaal dat je op een mooie voorjaarsdag geen muts met je mee gaat dragen. Toch is het wel prettig om iets bij je te hebben wat je om je hoofd kan binden of op je hoofd kan zetten. Wat dacht je van een lekkere warme haarband? Of ga je liever voor een hippe hoeden? Tegenwoordig zijn wollen hoeden hartstikke trendy - ze zien er leuk uit én ze houden je heerlijk warm. De perfecte combinatie dus.

Naast je hoofd is het belangrijk om je voeten, handen en je hals lekker warm te houden. In het voorjaar is het over het algemeen niet nodig om al deze onderdelen constant op te warmen voor een goede temperatuur. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om goede warme sokken aan te doen, om een sjaal mee te nemen of om handschoenen te dragen. Ben je onderweg en heb je niets van dit alles mee? Misschien heb je een vest dat je om je hals kunt slaan of kun je je handen lekker warm houden in de zakken van je broek of trui. Zorg er tot slot voor dat je in beweging blijft. Op die manier koelen je spieren niet af en is de kans op warm blijven het grootst.

Hoe blijf je warm zonder een jas?

Heb je nog een vraag over hoe je het beste warm kunt blijven zonder jas? Dat snappen we. Hieronder hebben we de meest gestelde vragen met antwoorden uitgeschreven. Misschien staat jouw vraag er wel tussen!

🌡️ Bij welke temperaturen kan ik mijn jas thuis laten?

Het verschilt per persoon wat je een fijne temperatuur vindt om je jas niet aan te trekken. Zo zijn er mensen die bij 16 graden al zonder jas naar buiten gaan. Gemiddeld is tussen de 18 en 20 graden een fijne temperatuur om je jas thuis te laten.

🍜 Zorgt warm eten ervoor dat ik het warm krijg?

Wanneer je onderweg bent en je merk dat het toch iets te koud is zonder jas kan het zeker helpen om even lekker iets warms te eten of te drinken te halen. Let op: deze warmte is wel maar tijdelijk. Het kan er in ieder geval even voor zorgen dat je opgewarmd bent; dat scheelt al.

🧥 Welke jassen kan ik gemakkelijk meenemen in mijn tas?

Durf je het toch niet aan om zonder jas op pad te gaan? Dan kun je altijd nog een jas meenemen in je rugzak of schoudertas. Kies het liefst voor een dun jasje, zoals een sportjasje of een dun bomberjack. Outdoorjassen zoals softshelljasjes zijn ook altijd een goed idee. Deze zijn namelijk ook nog eens licht van gewicht en voel je dus helemaal niet tijdens het dragen.

⛅ Is een bodywarmer een goed idee tijdens het voorjaar?

Jazeker! Bodywarmers heten niet voor niets bodywarmers ;-) Ze zijn bedoeld om je lichaam lekker warm te houden en dat is ideaal in het voorjaar. Dit soort halve jassen zijn namelijk niet te warm, maar ook zeker niet te koud. Je kunt ze eenvoudig uit laten en meenemen maar ook lekker dragen als je het wat kouder krijgt.

🤒 Word je ziek als je zonder jas naar buiten gaat?

Nee, ziek worden doe je over het algemeen niet van een koude temperatuur. Je wordt ziek van een virus, zoals een griepvirus. In de winter ben je vatbaarder voor dergelijke virussen, waardoor men het automatisch linkt aan kou. Dat is verkeerd gedacht: je wordt in de winter sneller ziek omdat je weerstand wat lager is dan in de zomer. Daarnaast leven virussen langer in koude periodes. Lees meer hierover in onze blog omtrent ziekte in de winter voorkomen.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.