Een wollen jas wassen

Een wasje draaien, dat kan iedereen toch? Misschien wel bij gewone kledingstukken, maar bij het uitwassen van een winterjas is dat toch even anders. Zeker als het gaat om een wollen jas. Een wollen jas heeft namelijk extra aandacht nodig. Je kunt de jas op twee manieren wassen: handmatig, in een badje, of machinaal in een wasmachine.

Stappenplan voor het wassen van een wollen jas in een wasmachine

Om een wollen jas in een wasmachine te wassen, volg je de volgende stappen.

wasvoorschriften lezen

1. De wasvoorschriften lezen

Voordat je begint met het wassen van de jas, kun je het best eerst de voorschriften lezen. Deze vind je vaak op het etiket van de jas. Hierop staat vermeld op welke temperatuur de jas gewassen moet worden en of de jas wel machinaal gewassen kan worden. Soms wordt handwas aangeraden, het is belangrijk om deze instructie op te volgen. Als je naar beneden scrollt, zie je hoe je een wollen jas handmatig kan wassen.

jas in de wasmachine

2. De jas in de wasmachine stoppen

Voordat je de jas in de wasmachine kunt wassen, stop je deze in een waszak. Belangrijk: dit werkt alleen in een wasmachine met een trommel die naar boven wijst. Een wasmachine met een trommel naar voren kan namelijk niet open. Voordat je de wollen jas gaat wassen, draai je deze binnenstebuiten. De waszak beschermt de jas tegen wrijven. Zeker bij een wollen jas is dat erg belangrijk. Heb je geen waszak? Dan kun je ook een kussensloop gebruiken. Leg de jas erin en knoop de kussensloop losjes vast. Het kan zijn dat de jas te groot is voor een kussensloop. Wikkel deze dan in een laken en bind het laken goed vast.

water en wasmiddel

3. Water en wasmiddel toevoegen

Stel de wasmachine in op het juiste programma. Kies het juiste toerental en de juiste temperatuur. Wat de juiste temperatuur is, heb je gelezen op het etiket. De trommel moet met lauw water gevuld worden. Terwijl het water loopt, voeg je 30 milliliter van een fijnwasmiddel voor wol toe. Laat daarna de trommel vullen met zeepwater.Het is belangrijk de wollen jas eerst te weken. Misschien heb je een voorlader en kun je de jas niet laten weken. Was deze dan eerst met de hand of week deze eerst in de badkuip.

jas laten zitten

4. De jas laten zitten

Laat de jas zitten. Plaats de jas in het zeepsop in de trommel van de wasmachine. Dompel de jas onder in het water. De vezels raken dan doordrenkt en de jas zal zinken. Laat het deksel open en laat de jas in het zeepsop weken. Dit is een belangrijk proces, omdat je er zo voor zorgt dat de jas in zijn geheel goed schoon gemaakt gaat worden. We adviseren je de jas een half uur te laten zitten om het in te laten weken.

de jas wassen

5. De jas wassen

Was de jas door het wasmachinedeksel te sluiten. Stel de wasmachine in op een handwas- of wolprogramma. Daarna laat je de machine het werk doen. Het is voor een wollen jas belangrijk dat je een programma voor wol of fijne jas gebruikt. Dat zorgt voor minder beweging en wrijving. De temperatuur moet op ‘lauw’ ingesteld zijn. Anders kan de jas krimpen. Als het programma is voltooid, haal je de jas uit de wasmachine en uit de waszak. Dan draai je deze met de goede kant naar buiten om.

Het handmatig wassen van een wollen jas

Om een wollen jas handmatig te wassen, is het raadzaam om de volgende zaken mee te nemen:

  • Lees de wasvoorschriften: Voordat je een wollen jas wast, is het belangrijk de wasvoorschriften te lezen. Daarop staat precies hoe de jas gewas moet worden. Zo staat er bijvoorbeeld op of de jas in de wasmachine kan, of dat het met de hand moet worden gewassen. Ook zie je welke wasmiddelen er gebruikt moeten worden. Soms zijn er ook speciale aanwijzingen. In sommige gevallen kun je de jas alleen chemisch laten reinigen. Ook dat staat op het etiket.
  • Borstel de jas: Met een kledingborstel kun je voorzichtig wat vuil van de jas afborstelen. Stof, voedsel, modder en andere delen die zich hebben verzameld op de jas zijn met een borstel eenvoudig te verwijderen. Borstel in de lengte vanaf de kraag naar de onderkant. Zo voorkom je dat de wol donzig wordt. Geen kledingborstel bij de hand? Dan voldoet een vochtige doek vaak ook.
  • Maak alleen de vlekken schoon: Kijk goed of er vuil op de wollen jas zit. Probeer alleen de vlekken schoon te maken met een kleine hoeveelheid schoonmaakmiddel. Woolite is een goed middel om te proberen. Wrijf het reinigingsmiddel voorzichtig met je vinger in de jas, tot het vuil loskomt. De kraag, de manchetten en de oksels van de jas mogen niet worden overgeslagen, ook niet als er geen zichtbaar vuil op zit. De rest van de jas maak je nog niet schoon, als er geen vlekken aanwezig zijn.
  • De jas met de hand wassen: Als je thuis een badkuip hebt, kun je de jas heel eenvoudig met de hand wassen. Reinig daarvoor eerst de badkuip met een beetje zeepwater en een spons. Spoel alle zeep uit met schoon water en voorkomt dat het vuil uit de badkuip wordt overgebracht op de wollen jas. Geen badkuip thuis? Dan kun je ook een grote gootsteen of een wastafel gebruiken.
  • Het bad vullen met water: Vul het bad met water en wasmiddel. Lauwwarm water is aangeraden. Voeg een achtste kopje (ongeveer 30 milliliter) mild vloeibaar wasmiddel toe. Babyshampoo is ook prima. Het is belangrijk lauw water te gebruiken. Bij gebruik van heet water kan de jas namelijk krimpen.
  • Aan de slag met de wollen jas: Dompel de jas nu onder in het zeepwater. Duw het omlaag, zodat de jas het water goed kan opnemen. Laat de jas daarna 30 minuten weken. Kneed de jas helemaal met je handen, zodat het water tot alle vezels van de jas doordringt.
  • Beweeg de jas: Beweeg de wollen jas om het vuil te verwijderen. Na ongeveer twee uur weken kun je met je vingers over de vuile plekken wrijven. Zo kun je aanslag verwijderen. Het bewegen van de jas zorgt ervoor dat vuil en andere deeltjes loslaten. Wrijf de wollen jas nooit tegen zichzelf aan. Dan kun je last krijgen van vilten.
  • De jas spoelen: Heb je het vuil van de jas laten lopen? Laat dan het water uit de badkuip lopen. Pak een grote emmer en spoel de jas uit. Dat doe je uiteraard met schoon, lauw water. Laat daarna weer wat water in de badkuip lopen, zodat je de jas kunt rond bewegen om overtollig vuil en zeepresten te verwijderen. Eventueel kun je het spoelproces herhalen, als er nog zeep uit de jas komt.

De wollen jas laten drogen: zo doe je dat

Om een wollen jas op de juiste manier te laten drogen, volg je de volgende stappen.

  • Overtollig water uit de jas knijpen: Knijp het overtollige water uit de jas. Dit kun je het best doen boven een gootsteen of een badkuip. Werk altijd vanaf de bovenkant van de jas naar de onderkant. Wring of draai de wol niet; dit kan de jas laten vervormen en uitrekken. Ben je onderaan de jas aangekomen? Ga dan terug naar de bovenkant en knijp de jas nog een keer van boven naar beneden.
  • De jas in een handdoek rollen: Leg een grote handdoek op tafel en leg de jas hier plat op. Rol de jas en de handdoek op, zoals je dat met deeg zou doen. Zodra de jas in de handdoek is opgerold, knijp je in de handdoek om het vocht uit de jas te laten absorberen. Draai of wring de jas niet als deze in de handdoek is gerold. Na een tijdje rol je de handdoek uit en verwijder je de jas.
  • De jas plat laten drogen: Pak een schone, droge handdoek en spreid de jas uit op de handdoek. Laat de wollen jas plat drogen. Draai de jas na de eerste dag om, om de andere kant te laten drogen. Het drogen zelf kan twee tot drie dagen duren. Natte wol kan niet buiten drogen of opgehangen worden. Anders rekt de jas misschien uit of kan de jas vervormen. Droog een wollen jas ook niet in de droger. Anders kan de jas krimpen.

Veelgestelde vragen

Deze vragen komen vaak binnen bij Jas.nl, als het gaat om het wassen van een wollen (winter)jas. Bekijk ook eens de tips voor het onderhouden van een wollen jas.

Is wassen of luchten beter voor een wollen jas?

Als er geen grote vlekken in je wollen jas zitten, kun je deze beter laten luchten. Wol is een natuurproduct en is zo goed als zelfreinigend. Daarom is het een goed idee je wollen jas even goed uit te schudden en deze te laten luchten. Zo krijg je een fris gevoel wanneer de jas weer aantrekt. Wie een wasruimte heeft, kan daar de wollen jas ophangen. De vochtige lucht uit de wasruimte werkt goed tegen nare geurtjes en vouwen. Het is daarnaast ook nog eens beter voor het milieu als je de wollen jas laat luchten.

Hoe voorkom ik pluisjes?

Wol is een pluizige stof. Toch wil je deze bij het wassen voorkomen. Door wrijving ontstaan pluisjes bij bijvoorbeeld de ellebogen. Deze pluisjes kun je verwijderen door gebruik te maken van een pluizentondeuse of een pluizenkam. Trek de wolknoopjes niet los; dat beschadigt de structuur van de wol.

Kan ik een koud programma gebruiken voor een wollen jas?

Het is beter geen koud programma te gebruiken. Te koud leidingwater in de winter doet de vezels schrikken. Daardoor gaat je wollen jas krimpen. Temperaturen van 30 graden zijn geschikt voor kasjmier, lamswol en angora. 40 graden wordt aangeraden voor alle andere wolsoorten. Met deze temperaturen wordt je wollen jas prima gereinigd.

Kan ik de jas samen met andere was combineren?

We raden je aan de jas apart uit te wisselen. Wol heeft namelijk veel ruimte nodig om in de trommel rond te draaien. Daarom kun je beter niet te veel wol in een wasmachine stoppen. Eén tot twee kilogram is echt het maximum.

Welk toerental moet ik gebruiken?

Voor een wollen jas is het aangeraden een toerental van 1200 tpm te gebruiken. Dat is best snel, maar wol slurpt veel water op. Het is belangrijk om wol in de machine zo droog mogelijk te laten centrifugeren. Als er te veel water in een wollen jas achterblijft, kan de jas zijn vorm verliezen.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.