Een duurdere winterjas: de moeite waard?
Winterjassen zijn er in alle soorten en maten. De prijs van de jas is afhankelijk van het gebruikte materiaal en uiteraard ook van de ontwerper zelf. Als een dure ontwerper de jas heeft ontworpen, is de jas doorgaans ook duurder. Bovendien is de kwaliteit van de winterjas belangrijk bij de aanschaf. Je wilt immers het liefst een winterjas die een paar jaar meegaat. Toch is het niet meteen nodig ‘s werelds duurste winterjas te kopen. In dit artikel gaan we dieper in op de gebruikte materialen en of het echt loont een duurdere winterjas aan te schaffen.
Ontwerp van een duurdere winterjas
Ten eerste kijken we naar het ontwerp. Bij de goedkopere confectiezaken vindt men doorgaans de ‘typische winterjas’. Hij valt nauwelijks op en wordt gemaakt voor de massaproductie. De winterjas is doorgaans niet ontworpen om bijvoorbeeld meer accent op bepaalde onderdelen van het lichaam te leggen. Dat terwijl sommige ontwerpers juist bepaalde onderdelen van het lichaam accentueren.
Je betaalt dus (deels) voor het ontwerp, maar de kans is wel groter dat je daardoor een winterjas ziet die perfect zit! Het ontwerp is dus niet alleen iets wat je aan de buitenkant ziet, maar zegt ook iets over de manier waarop de jas aansluit op het lichaam. Bewegingsvrijheid is uiteraard een goede reden om een nieuwe winterjas te kopen. Tegelijkertijd wil je een jas die je zelf mooi vindt en bovendien goed afkleedt. Daarnaast moet de winterjas doen waar hij voor gemaakt is; je warm houden tijdens de winter. Dat heeft vooral te maken met de gebruikte materialen waar we zometeen dieper op ingaan. Op onze website vind je een flink aantal winterjassen die met liefde ontworpen zijn, zonder een flink deel van je budget op te slokken.
Materiaal bij een dure jas
Een goedkopere winterjas wordt doorgaans gemaakt van goedkopere materialen. Dit betekent dat ‘de gemiddelde’ winterjas bestaat uit ongeveer 40 procent wol. De rest van de winterjas wordt opgevuld met materialen zoals acryl. De echte warmte is dus te vinden in de wol. Hoe meer de winterjas is opgevuld met wol, hoe warmer de winterjas. Echter zijn wollen winterjassen zijn doorgaans ook een stuk duurder.
Wil je een echte warme winterjas, dan heb je dus een duurdere winterjas nodig en kan het lonen meer geld aan een jas uit te geven. De vraag is of dat echt nodig is, want de Nederlandse winters verlopen doorgaans niet erg koud, maar wel erg regenachtig. Daardoor heb je kans dat je uiteindelijk veel zweet in een echte wollen jas. Wellicht is een winterjas met een regenwerende buitenkant dan een betere keus. Het ligt aan je persoonlijke wensen of je een echte warme winterjas nodig hebt. Bijvoorbeeld als je de jas op de proef gaat stellen in de Oostenrijkse sneeuw kun je beter een winterjas nemen die je ook goed warm houdt, maar toch luchtig.
Duurzame winterjas
Je kunt ook kiezen voor een duurzame winterjas. Het goede nieuws is dat een duurzame jas niet veel duurder is dan een goedkope winterjas. Een duurzaam exemplaar haal je al in huis vanaf 80 euro. Een duurzame winterjas is gemaakt met aandacht voor het milieu. Bovendien krijgen naaisters een eerlijker loon. Dit soort jassen gaan doorgaans veel langer mee, waardoor je niet ieder jaar een nieuwe jas hoeft te kopen. Het geld dat je daarmee bespaart, kun je vervolgens weer uitgeven aan een duurdere jas.
Een duurzame winterjas voldoet bovendien net als andere jassen aan de laatste modetrends. Met een trenchcoat of parka zit je altijd goed. Winterjassen horen bij Nederland en hebben de afgelopen twintig jaar het straatbeeld compleet gemaakt. Dat zal de komende vijf jaar niet veranderen. Een duurdere winterjas kan dus zeker lonen, afhankelijk van je budget en je persoonlijke wensen.