De meest iconische jassen door de jaren heen
Als je je bezighoudt met de laatste trends voor zomer- en winterjassen, kom je er al snel achter dat sommige jassen altijd weer terugkomen. Deze zogenaamde evergreens zijn niet voor niets altijd trendy. Het zijn namelijk iconische jassen die erg populair zijn geworden door de jaren heen. Zo zijn er diverse jassen die de afgelopen jaren het stempel ‘iconisch’ hebben verdiend. Wil je graag de show stelen met een opzienbarende iconische jas, dan hebben wij een handig lijstje gemaakt van jassen wie echt niet onder je aandacht mogen ontkomen.
Iconische jassen
De meest iconische jassen komen ieder jaar weer terug. Deze jassen behoren niet alleen tot de categorie ‘iconisch’, maar zijn vaak ook echte evergreens. Het zijn meestal jassen die je met een gerust hart kan kopen als je niet ieder jaar een nieuwe jas uit wilt zoeken. We hebben eens gekeken welke jassen het meest populair zijn en geliefd zijn onder trendwatchers. Daarbij kwamen we tot de conclusie dat vooral trenchcoats, parka’s, jackets en bomberjassen iconische jassen zijn. Maar hoe is dat zo gekomen? We hebben de geschiedenis van iedere jas uitgezocht.
-
Trenchcoat
De eerste jas die volgens velen iconisch is, is de trenchcoat. Dat komt vooral door de eigenschappen van de jas. Bij tegenwind en regensputters heb je er amper last van. Zeker als je nog geen trenchcoat in je kast hebt hangen, wordt het tijd dat je de jas eens gaat overwegen. Zeker voor de Hollandse herfst is een trenchcoat de perfecte jas bij uitstek. Want hij is warm en legendarisch.
Veel mensen denken ten onrechte dat de jas iconisch werd vanwege zijn beige kleur. Maar wist je dat toen ontwerper Thomas Burberry de jas ontworpen heeft, hij eigenlijk groen was? De trenchcoat is onmiskenbaar Brits. Burberry ontwierp de jas in 1879 en gebruikte daarbij de stof gabardine. Een vrij robuuste stof die wind tegenhoudt en ventileert. Dit is het startpunt voor trenchcoats en regenjassen. In de jaren ‘60 werd de trenchcoat niet alleen meer praktisch, maar ook trendy. Zelfs de Britse koningin Elizabeth loopt er graag mee rond.
-
De parka
De parka is uit duizenden te herkennen. Het is een jas met een capuchon die je het vaakst met bont ziet afgewerkt. De naam ‘parka’ komt uit het Amerikaans-Engels. Het woord vindt zijn oorsprong uit een taal die Ungangan heet. Deze taal werd gesproken op de Aleoeten, een eilandengroep die in Alaska ligt. De naam komt voort uit het Russisch. Dit woord, ‘parka’, betekent eigenlijk; jas van pels. Dat kwam omdat de jas er oorspronkelijk van gemaakt werd.
Toch is dit tegenwoordig al lang niet meer zo. In de jaren ‘50 werd de parka in het Westen heel populair. De jas werd toen gemaakt van nylon met een gewatteerde voering. De capuchon werd afgewerkt met (nep)bont. Destijds waren ze vooral populair in het Amerikaanse leger. Tien jaar later ontstonden er winkels waar men overtollige voorwaarden van het leger kon kopen. Dit waren de zogenaamde armydumps. Sindsdien werd de parka erg populair en al snel nagemaakt. Daarna is de parka tot een evergreen gaan behoren.
-
Jackets
De jacket is één van de meest iconische jassen. Het was van oorsprong eigenlijk een praktische leren jas voor piloten tijdens de Eerste Wereldoorlog. In die tijd waren de cockpits van gevechtsvliegtuigen nog open en was het op de hoogte waarop ze vlogen erg koud. De jassen moesten dus vooral beschermen tegen de kou.
Na de Eerste Wereldoorlog werd de jacket ook populair voor mensen die geen militair waren. Dat kwam doordat in 1928 de New Yorkse regenjassenfabrikant Irving Scott een jacket moest ontwerpen voor een bekende motorfabrikant. Het ontwerp was meer gericht op warmte en bescherming tijdens het motorrijden. De leren jas werd jaren later, in 1953 pas echt een iconische jas. De jacket was namelijk icoon voor de rebelse jeugd. Onder meer Marlon Brando deed in de film The Wild One alsof hij een rebelse ‘biker outlaw was’ en daarbij kon de jacket natuurlijk niet ontbreken.
-
Bomberjassen
De bomberjas is ieder jaar weer heel populair. De jas doet veel mensen waarschijnlijk meteen denken aan gabbers en piloten, maar ze zijn behoorlijk doorontwikkeld en daarmee een stuk modieuzer. Dit is een oversized jack die tegenwoordig ook in frisse kleuren voor vrouwen worden gemaakt.
Het bomberjack vond zijn oorsprong bij de Britse luchtmacht. De jassen waren geliefd onder piloten die bij de Royal Airforce zaten. De jassen waren nog van leer en schapenvacht. In de Tweede Wereldoorlog werd de jas vervangen door nylon. Tegenwoordig kennen we de bomberjas nog steeds op deze manier. Vooral de zwarte en olijfgroene bomberjassen zijn geliefd. De jassen hadden in de Tweede Wereldoorlog een oranje binnenkant. Dat was om een praktische reden; de oranje kleur viel dan op als de piloot een noodlanding moest maken.
In de jaren tachtig was de jas vooral iconisch voor verschillende subculturen. Engelse punkers en skinheads draagden de jassen graag, samen met een spijkerbroek waarbij de pijpen te hoog boven de benen uitkomen. In de jaren 90 was het onderdeel van de gabbercultuur. Tegenwoordig is de bomberjas hip en ook voor vrouwen zeer geschikt. Daarmee is de associatie met gabbertjes en piloten meer verdwenen.