De kenmerken van een goede wintersportjas
De jas is zo ongeveer het belangrijkste item van alle wintermode. Zeker als je op wintersport gaat. Maar een wintersportjas moet aan hele andere eisen voldoen dan een gewone winterjas. Je kunt immers niet in een houwtje-touwtje jas de piste af, hoe stijlvol die jassen ook zijn. Maar hoe herken je een goede winterjas voor op wintersport? Dat leggen we hieronder graag aan je uit.
Kenmerk #1: Een ademende jas
Een jas voor op wintersport moet ademen. Anders word je koud van je eigen zweet. Vergeet niet; je spant je stevig in. Al dat vocht dat je verbruikt, moet ergens heen. Een hele dikke winterjas kan dan wel warm zijn, maar te warm is geen goed idee. Op wintersport zal het ook regelmatig sneeuwen, dus is een water- en winddichte jas een goed idee.
Zo’n wintersportjas wordt ook wel eens een ‘shell’ genoemd: die term is handig om te onthouden. Een shell houdt overigens niet al het vocht tegen, maar voert dit simpelweg sneller af.
Kenmerk #2: Het uiterlijk van de wintersportjas
Vaak kun je aan het uiterlijk al zien of een wintersportjas goed is. Een paar zaken waar je op kunt letten zie je hieronder. Een felle kleur is altijd een pluspunt van het uiterlijk. Zo ben je duidelijk herkenbaar. Niet alleen handig wanneer je familie/groep je kwijt is, maar ook voor de mede wintersporter.
Kenmerk #3: De overslag van de rits
Kijk even goed naar de rits, dat voorkomt teleurstellingen. Is de overslag van de rits dubbel gevouwen, dan is de kans groot dat je een goede jas voor op wintersport hebt gevonden. Is de overslag enkel gevouwen, dan doe je er goed aan om de jas zo aan te passen, dat deze over de volle lengte met klittenband kan worden gefixeerd.
Kenmerk #4: Ventilatiegaten
Een kenmerk van een ademende jas: ventilatengaten. Zijn er genoeg ventilatiemogelijkheden? Vaak zie je vooral onder de oksels ritsen die je kunt openen. Deze ritsen worden vaak ‘pitzips’ genoemd.
Kenmerk #5: Capuchon
Ga je wandelen? Dan is een goede capuchon van belang. Een goede capuchon heeft een flinke klep die verstevigd is om vorm te houden. Natuurlijk moet je de capuchon in grootte kunnen verstellen, zodat je er niet tegen aan kijkt. Daarnaast moet de capuchon goed met je hoofd meedraaien.
Kenmerk #6: De zoom
Klittenband en zoomelastiek zorgen ervoor dat je winterjas goed op je lichaam aansluit. Zo kunnen wind en regen niet bij je lichaam komen. Een lichaam dat droog blijft, wordt meestal niet ziek.
Kenmerk #7: Praktische zaken
Een wintersportjas biedt vaak een paar extra oplossingen voor praktische zaken. Denk bijvoorbeeld aan een zakje waar je je liftpas in kunt stoppen, een sneeuwvanger om sneeuw buiten te houden en een zakje voor de skibril.
Daarnaast is het rugpand van een goede winterjas langer en zijn de ellebogen ruimer ingezet. Zo kun je er goed mee bewegen. Om te ventileren zit op sommige plekken wat minder isolatie.
Kenmerk #8: Werken met het lagensysteem
De meeste wintersporters dragen een klassiek gevoerde jas. Dat is eigenlijk geen goed idee. Je kunt het beste met het lagensysteem werken. Dat is handig, omdat je het zweten zo kunt tegengaan. Krijg je het warm, doe je een laagje uit. Heb je het koud, doe je er een extra laagje bij.
Dat begint bij het ondergoed, gevolg door een broek en shirt (niet van katoen!) en, uiteindelijk de winterjas. Ben je een echte koukleum dan kun je over het shirt ook nog iets warmers dragen. De kans is dan wel groter dat je sneller gaat zweten.