Dagen met de meeste sneeuw in de wereld
In Nederland is een winter met veel sneeuw vrij zeldzaam geworden. Soms kent Nederland maar 2 tot 4 dagen sneeuw. In de winter van 1989 lag er zelfs maar één dag sneeuw.
Maar gelukkig voor sneeuwliefhebbers kent ons land toch nog wel een paar winters waarin flink wat sneeuw viel. Maar als je echt een flink aantal dagen in de sneeuw wilt zitten, zul je toch echt naar het buitenland moeten. Daar heb je veel meer sneeuw dan in Nederland valt gemiddeld.
Nederland
De winters van 2010 en 2011 waren voor sneeuwliefhebbers memorabele winters: Nederland had toen 43 dagen met een sneeuwdek. In 2011 waren het er 28. Dat is veel, want landelijk valt er soms maar 30 dagen per jaar sneeuw. De sneeuwduinen van 1975 zullen ook bij veel lezers nog herinneringen oproepen. Echter, die sneeuwduinen waren niet veroorzaakt door een grote hoeveelheid sneeuw, maar door sneeuwval in combinatie met een straffe wind.
Over het algemeen valt in Nederland de meeste sneeuw in december, januari en februari. Soms doet de lente al bijna haar intrede als er nog sneeuw valt. In februari 2010 kopten de kranten bijvoorbeeld nog dat Nederland zich moest opmaken voor de hevigste sneeuwval in 30 jaar. Ons land is sowieso erg onvoorspelbaar. Het jaar 1816 was bijvoorbeeld het jaar zonder zomer. Zelfs in de zomer sneeuwde het nog. Die extreme weersomstandigheden werden waarschijnlijk veroorzaakt door een vulkaanuitbarsting in Tambora, Indonesië.
De kans op sneeuw
De kans op sneeuw is in Nederland ongeveer 75%. Dat betekent niet dat het hele land is bedekt onder een wit laagje. De provincies Drenthe en Limburg hebben de grootste kans op sneeuw, met 25 dagen per jaar. Als je je in oktober en november in die provincies bevindt, kun je de slee alvast klaar zetten. Rond die tijd komt er meestal een depressie uit Noorwegen, die rond Midden-Europa stil komt te liggen. Eerst krijgen we dan met regen te maken, maar dat kan later overgaan in sneeuwval.
Amerika
Wie op zoek gaat naar echt veel sneeuw, komt uit in Mount Baker, Washington. In één jaar tijd viel daar eens bijna 33 meter sneeuw. Dat is twee keer de normale hoeveelheid. Officieel is dat niet de meeste sneeuwval ooit, want Mount Baker heeft geen officieel weerstation. Het record bleef dus staan op Mount Paradise, waar op 18 februari 1972 ruim 31,1 meter sneeuw viel.
De meeste sneeuwval op één dag is ook een record voor de Amerikanen. Op 14 en 15 april 1921 viel in 24 uur tijd bijna twee meter sneeuw. Om precies te zijn: 193 centimeter.
Noorwegen
Op zoek naar een gebied waar het een groot gedeelte van het jaar sneeuwt? Dan moet je in het Noorse Tromsø zijn. Daar sneeuwt het gemiddeld 124 dagen per jaar. De eerste sneeuw blijft liggen in september en verdwijnt pas weer in juni. De meeste sneeuw valt in februari en maart. Noord-Noorwegen staat bekend om de hoge sneeuwdekken. Op die 124 dagen per jaar is het dek vaak dikker dan 50 centimeter.
Niet zo gek dat de sneeuw daar lang blijft liggen, want de zon schijnt niet zo veel in Noorwegen. Vaak gaat de zon schuil achter flinke stapels wolken. De zon schijnt in Karasjok ongeveer 1090 uur per jaar en in Oslo 1632 uur. Met zo weinig uren zon kan de sneeuw een flinke tijd blijven liggen.
Benieuwd naar meer kou in de wereld? Bekijk de onderstaande blogs: