Biologisch wol in je winterjas

Heel veel winterjassen worden gemaakt van wol. Door een wollen winterjas te kopen, ben je biologisch bezig. Voor het maken van wol zijn namelijk geen schadelijke stoffen nodig. Het enige wat je nodig hebt is een schaap die veel gras eet en goed de ruimte heeft om rond te kunnen lopen.

Het voordeel van wol is dat ze veel gewicht kunnen houden. Bovendien houdt het waterdruppels goed tegen, waardoor je dus geen nat pak haalt bij de eerste regenbui. Daarom worden zoveel winterjassen van wol gemaakt.

Voordelen

Wol heeft veel natuurlijke en goede eigenschappen. Zo laat het dus geen regen door, maar kan het ook goed tegen zonlicht en het is bovendien niet statisch. Zo krijg je dus geen schokken op je lichaam zodra je je jas aantrekt.

De minder charmante kant van het verhaal is dat schapen tegenwoordig doorgefokt worden om zoveel mogelijk huidplooien vol met wol te maken. Daardoor kunnen er allerlei ziektes optreden. Om die ziektes tegen te gaan, gebruiken foute boeren chemicaliën. Daarom is het belangrijk een winterjas te kiezen die gemaakt is van biologisch wol.

Biologisch wol

Biologisch wol wil zeggen: wol van schapen die in de lente ‘hun winterjas uitkrijgen’ door het scheren, en dus geen onnodige medicijnen krijgen. Daarnaast moeten de schapen grazen op een land zonder kunstmest of andere schadelijke stoffen.

Daarom zijn er genoeg merken van winterjassen die biologisch te werk aan. Een vaak gehoord misverstand, is dat wol altijd kriebelt. Maar als voering van winterjassen is een wol prima. Meestal zit het wol binnenin als voering bij bijvoorbeeld leren jassen. Natuurlijk bestaan er ook wollen jassen waarvan je echt kan zien dat het gemaakt is van wol.

Vraag bij de verkoper of fabrikant altijd of er wol gebruikt is dat verantwoord is. Bij onze collectie is het niet erg moeilijk erachter te komen of de winterjas natuurvriendelijk is. In een land als Australië is wol een belangrijk product. Daardoor worden schapen niet zachtzinnig behandeld. Er is nog geen keurmerk voor ‘diervriendelijk wol’, waardoor je dus niet 100 procent zeker kan weten wat je koopt.

Fout?

Wij snappen heel goed dat er mensen zijn die het zielig vinden dat schapen worden 'gebruikt' voor hun wol. ‘Wol moet je niet afscheren, maar aan de schaap laten.’ Dat is niet helemaal waar, want schapen kunnen wel degelijk last van huidaandoeningen krijgen als je het wol niet op tijd scheert. Ten tweede krijgen schapen het anders te warm. Toch regelt de natuur zelf hoe dik de vacht van het schaap moet zijn. Het is dus niet per se nodig om het schaap te scheren.

Om die reden gebruiken boeren het wol van schapen al duizenden jaren in de textielsector. Je kunt met deze soort vele kanten op, bijvoorbeeld het recyclen van je winterjas.

Vorige

Shop jij fairtrade?

28 oktober 2017

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.