Bamboe: echt een milieuvriendelijke stof?

Wanneer je denkt aan ‘bamboe’, komen al snel de associaties met Azië en pandaberen naar voren. Kleding is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan dacht. Toch is bamboe heel belangrijk geworden voor onze kleding. Deze stof is erg in opkomst, ook bij de productie van onze kleding. Misschien ben je nog niet bekend met kleding van deze stof. We nemen je graag mee in de wereld van bamboe.

Wat is bamboe?

Bamboe is het snelst groeiende gras op aarde. Elke dag groeit bamboe zo’n meter bij. Alleen die eigenschap maakt het al heel interessant materiaal om mee te werken voor kleding. Na het oogsten hoeft bamboe niet opnieuw aangeplant te worden, wat veel tijd scheelt. Bamboe heeft namelijk de natuurlijke eigenschap om steeds opnieuw uit de grond te schieten. Dat werkt met een soort ondergronds wortelnetwerk.

Om bamboe te laten groeien, is weinig water nodig. Het is een heel duurzaam, natuurlijk gewas. Daarom vinden kledingproducenten het nu ook interessant om eens te bekijken of dit echt een goede stof is voor onze kleding.

Bamboe en milieuvriendelijkheid

Op zich is bamboe een milieuvriendelijk materiaal. Doordat deze grassoort zo snel groeit, is het gemakkelijk er genoeg van te houden. Het heeft ook geen extra water of pesticiden nodig. Het groeit perfect in zonlicht - en dat is het enige ingrediënt dat ervoor nodig is. Na het kappen maakt een bamboe moederstam weer nieuwe kleinere stammetjes aan. Zo vult een bamboebos zich weer snel en kan er voortdurend worden geoogst.

Bamboe houdt CO2 vast en produceert veel zuurstof. Het is ook nog eens 100% biologisch afbreekbaar. Dat, samen met de manier van groeien is wat bamboe zo milieuvriendelijk maakt. Kies je voor producten die van natuurlijke bamboevezels zijn gemaakt, dan maak je een duurzame keuze. Het vervaardigen van textiel van bamboe is alleen nog niet zo eenvoudig. Daar zijn methodes voor nodig die niet altijd als milieuvriendelijk zijn te bestempelen.

De productie van bamboe

We weten nu wat bamboe is, maar van bamboe zelf maak je nog geen kleding. Om kleding tot textiel om te vormen, moet het materiaal worden gesmolten. Bij het smeltproces komt cellulose vrij. Deze cellulose zit in de bamboe en is een van de belangrijkste bestanddelen van katoenvezels. We komen dit materiaal ook vaak tegen in papier en watten.

De cellulose komt eruit in een pulp-achtige vorm. Deze pulp wordt gesponnen tot draden. Uiteindelijk worden die op verschillende manieren samengeweven tot een bruikbare stof. Van dit textiel worden daarna kledingstukken, waaronder jassen gemaakt. Dit is de mechanische methode. Kostbaar en zeer arbeidsintensief.

De chemische methode is minder kostbaar en minder arbeidsintensief, maar erg milieuonvriendelijk. Fabrikanten gebruiken sterke chemicaliën die schadelijk zijn voor het milieu, de mens en het dier. Met koolstofdisulfide lossen fabrikanten de bamboe helemaal op, zodat het een gel achtig goedje wordt. Daarna wordt het nog verder verdund met natriumhydroxide. Zo ontstaat viscose cellulose. Dat wordt weer gezeefd en daarna gehard met allerlei zuren. Daarna kunnen er garen van worden gesponnen. Deze manier van textiel maken komt veel voor, omdat het goedkoop en effectief is. Milieuvriendelijk is het niet. De arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar dit gebeurt, zijn vaak ook niet best.

Wat beter zou zijn, is geen viscose gebruiken, maar lyocell. Dit is ook een chemische methode om met een kunstvezel textiel van bamboe en bomen te maken. We kennen het ook wel onder de naam ‘Tencel’. Deze vezels hebben een andere samenstelling dan viscose en zijn daardoor op een milieuvriendelijke manier te maken. Een betere keuze als je kiest voor een kledingstuk van bamboe, dus.

Is bamboestof wel echt bamboe?

Eigenlijk is kortweg ‘bamboe’ een misleidende naam voor de stof. Bamboetextiel is eigenlijk in vrijwel alle gevallen bamboe rayon of bamboe viscose. Rayon is textiel gemaakt van cellulosevezels; een kunstvezel in combinatie met een natuurlijke grondstof. Dan kun je je afvragen of het terecht is om iets te benoemen als ‘bamboe’.

In Amerika gaat men nog een stapje verder: de US Federal Trade Commission bepaalde dat producten van bamboe rayon niet meer bamboe genoemd mag worden. Daarom ontving een aantal Amerikaanse bedrijven een boete, omdat de naam misleidend is. Consumenten hebben het recht om te weten of ze bamboe dragen die is verwerkt op de natuurlijke of de chemische manier.

De voordelen van bamboe

Natuurlijk is een groot voordeel dat bamboe milieuvriendelijk kan worden gebruikt en dat het snel weer aangroeit, maar er zijn ook praktische voordelen aan het dragen van bamboe. Bamboe heeft een antibacteriële werking en valt soepel in mooie plooien. Bovendien krimpt het niet. De stof zelf is erg zacht en glad, waardoor het prettig om je lichaam zit.

Makkelijk te verven

Bamboe is geliefd bij fabrikanten om er kleding van te maken, omdat het heel gemakkelijk te verven is. Iedere kleur die je kunt bedenken, kun je aan de bamboe toevoegen. Daardoor zijn er veel kleurvarianten van bamboe kleding te koop. Zo heb je eigenlijk niet eens door dat je bamboe draagt.

Frisheid

Wanneer je een kledingstuk van bamboe lang hebt gedragen, blijft deze toch prettig ruiken. Het houdt geen muffe geuren vast. Daardoor hoeft bamboe ook minder vaak gewassen te worden. Dat voorkomt slijtage. En je gebruikt er minder stroom door, wat beter is voor het milieu en de portemonnee.

Temperatuur en zweten

We beschreven al even de frisheid van deze stof, maar het temperatuurregulerende vermogen van bamboe verdient aparte aandacht. Het materiaal lucht prettig door en kent daardoor een goede isolatie. In de zomer krijg je het er niet stikheet in en in de winter bevries je niet van de kou. Een mooie eigenschap die een bamboe jas geschikt maakt om het grootste gedeelte van het jaar te dragen. Je zult er niet overmatig in zweten. Zo voorkom je dat je drijfnat in je jas zit. Doordat de temperatuur op peil blijft, geniet je van meer draagcomfort.

Geschikt voor mensen met allergieën

Kleding kan soms vervelende problemen op de huid veroorzaken. Sommige mensen hebben een stoffenallergie en kunnen dan bijvoorbeeld niet goed tegen synthetische stoffen. Bamboekleding is hypoallergeen en bovendien van een hoge kwaliteit. Mensen met een gevoelige huid kunnen dus prima gebruik maken van bamboekleding. Dat is ook goed voor de portemonnee, want bamboe is beduidend goedkoper dan hypoallergene producten.

UV-protectie

Bamboe is goed voor de huid. 98 procent van de voor mensen schadelijke UV-straling kan worden gefilterd door bamboe vezels. Dat maakt bamboe kleding een goede natuurlijke beschermer voor de huid. Je kunt het dus prima dragen als je langdurig wordt blootgesteld aan zonlicht. Ook perfect voor in de lente of de zomer, dus.

De nadelen van bamboe

De ontwikkeling van bamboe is heel groen en duurzaam, maar er zit wel een nadeel aan. Om bamboe om te toveren tot bruikbare stof wordt vaak het goedkope viscose proces ingezet. Dat proces houdt in dat de harde bamboe wordt afgebroken met behulp van een bad van chemicaliën. Die zijn heel milieuonvriendelijk. We zullen je de technische uitleg besparen, maar in het kort komt het erop neer dat er allerlei zuren en schadelijke stoffen worden gebruikt. Sterker: het kan zelfs slecht zijn voor de gezondheid als er mee gewerkt moet worden. Het gebeurt vaak in landen waar de lonen laag liggen.

Gelukkig bestaan er ook milieuvriendelijke manieren om bamboe geschikt te maken als textiel. Die manieren vergen alleen wat meer tijd en hebben daardoor niet de voorkeur van fabrikanten. Je kunt hierop letten door te kijken of kleding is gemaakt met ‘viscose’. Staat dit op het kledinglabel bij een bamboe kledingstuk? Dan mag je ervan uitgaan dat het kledingstuk is vervaardigd op de milieuonvriendelijke manier.

Bamboe wassen

Bamboe kun je gewoon in de wasmachine wassen. Voordat je het kledingstuk in de wasmachine stopt, keer je het binnenste buiten. Combineer de was met dezelfde kleuren en was het op 30 tot 40 graden. Een bamboe jas kan ook ritsen en knopen hebben. In dat geval is het verstandig een waszak te gebruiken.

Was het kledingstuk nooit met wasverzachter. Bamboe is namelijk een holle vezel. Door het gebruik van wasverzachter raken de vezels verstopt. De goede eigenschappen van bamboe worden dan bijna tenietgedaan. Droog bamboe ook niet in een droogtrommel, maar gewoon lekker buiten. Je kunt het wel gewoon strijken.

Heb je een wasmachine met een katoenprogramma? Dan is wassen nog eenvoudiger. Je hoeft dan alleen maar de jas in de wasmachine te doen en deze in te stellen op het katoenprogramma. Je kunt bamboe namelijk net zo wassen als katoen, maar dan zonder eventuele wasverzachters.

Veelgestelde vragen bamboe stof

Bamboe is een relatief nieuwe stof voor kleding. Daarom ontvangen we er nog wel eens wat vragen over. Dit zijn de meest gestelde vragen:

🎍 Waar komt bamboe vandaan?

Bamboe groeit vooral in de tropische en subtropische gebieden van Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Hoewel veel mensen denken dat bamboe uitsluitend uit Azië komt, groeit het juist ook erg goed in het zuiden van Noord-Amerika. Uiteraard staat op de tweede plaats Centraal China. Het kan ook zijn dat het bamboe voor jouw kledingstuk uit het noorden van Australië komt.

🏞️ Is bamboe echt milieuvriendelijk?

Ja, bamboe is in de regel echt milieuvriendelijk. Het gaat er wel om dat je kiest voor natuurlijke bamboe. Bamboe Rayon en bamboe viscose zijn niet milieuvriendelijk, omdat ze zijn vervaardigd met chemicaliën. Deze stoffen kun je beter mijden als je een milieuvriendelijke keuze wilt maken.

🤔 Hoe weet ik of ik een milieuvriendelijke keuze maak?

Let bij aanschaf van een kledingstuk op of het gemaakt is van natuurlijke bamboevezels, of van viscose. Viscose is niet milieuvriendelijk, omdat er allerlei chemicaliën aan te pas komen. Bamboe zelf is milieuvriendelijk; er groeit genoeg van in de natuur en het groeit snel weer aan. Kies voor kleding die is vervaardigd op de mechanische manier; niet de chemische manier.

🧼 Hoe was ik een bamboe kledingstuk?

Bamboe kan gewoon in de wasmachine. Het is erg goed in het opnemen en afvoeren van vocht. Gebruik geen wasverzachters, want die verstoppen de poriën van de bamboe. Daardoor wordt de stof minder goed in het verwerken van vocht. Was het ook niet te heet, want dan kan het krimpen. Wie een wasmachine heeft met een katoenprogramma, kan deze gebruiken om bamboe mee te wassen. Droog het aan de waslijn en niet in de droogtrommel. Strijken kan wel gewoon.

👌 Is bamboe wel van goede kwaliteit?

Bamboe is van uitstekende kwaliteit voor kleding. Door de samenstelling van bamboevezels ontstaat er een unieke, zachte stof, die ademt en je beschermt tegen UV-stralen. Daarnaast is het antibacterieel en schimmelwerend. Het is hypoallergeen en daarmee ook geschikt voor mensen met een gevoelige huid.

✅ Zijn er keurmerken voor bamboekleding?

Ja, het OEKO-TEX keurmerk is een goed voorbeeld van een keurmerk dat wordt gegeven voor bamboekleding. Het geeft garanties ten aanzien van de gezondheid. OEKO-TEX test de kleding namelijk op schadelijke stoffen. Wanneer een kledingstuk het keurmerk krijgt, bevat het geen schadelijke stoffen. Dat is beter voor de huid en beter voor de gezondheid.

🧥 Zit bamboe wel prettig?

Veel mensen hebben bij bamboe het idee van de hardheid van bamboestokken. Vergeet dat beeld: bamboe kleding wordt niet van aan elkaar genaaide stroken van bamboe gemaakt. De stof voelt juist heel zacht aan en kan vocht en ventilatie beter reguleren. Het ademt nog beter dan katoen. Dat is ook fijn voor mensen met een gevoelige huid.

🐼 Draag ik nu het eten van panda’s? Wat moeten die dan eten?

Panda’s eten inderdaad bamboe, maar er zijn heel wat verschillende soorten bamboe. Bij de vervaardiging van kleding wordt veelal gekozen voor bamboesoorten die niet door panda’s worden gegeten. Het verschilt per bamboe-kleding-producent hoe er met de ecologische voetafdruk van de productie zit.

Volgende

Moet ik een jas aan?

3 maart 2021

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.