Allergisch voor de winterjas?
Sommige mensen hebben last van allergieën, die alleen in de winter terugkomen. Dan is het een lange zoektocht om uit te vinden waarom iedere winter eczeem terugkomt. Waarom is de huid toch zo rood, pijnlijk en dik? Vaak is het zelfs voor een dermatoloog niet te verklaren. Maar misschien zit het probleem in de winterjas. Maar liefst één op de vijftig Nederlanders heeft last van een allergie die wordt veroorzaakt door een kledingstuk. Daarom is het goed om te bedenken wat voor stoffen jij draagt.
Oorzaken van allergie
Wie last heeft van een allergie, heeft eigenlijk last van allergenen. Niet iedereen kan even goed tegen bepaalde materialen. Alle stoffen bevatten bepaalde allergenen. Denk bijvoorbeeld aan de natuurlijke dierlijke vezels van wol en zijde. De plantaardige vezels van katoen en linnen zorgen veel minder vaak voor allergische reacties. Consumenten met een droge huid kunnen beter geen wol dragen, want dat zorgt niet zelden voor een allergische reactie.
Nylon kan ook voor problemen zorgen. De stof neemt het zweet niet goed op. Daardoor ontstaan jeukende bultjes. Die ontstaan doordat de zweetklierafvoergangetjes in de huid verstopt zitten. Maar zelden maken consumenten melding van allergie nadat ze in contact zijn geweest met nylon. Het is bij huidartsen onduidelijk of dat komt doordat nylon bij aanraking zelden een allergische reactie veroorzaakt, of dat dragers van de kleding de allergie niet melden.
Het materiaal
Winterjassen en handschoenen bestaan vaak uit elastiek, latex, leer en acryl. Wie daar overgevoelig voor is, zal na een week met de winterjas al merken dat de huid jeukt en in sommige gevallen zelfs pijn doet. Het is bekend dat veel mensen last krijgen van het acryl in winterjassen. Acryl is namelijk een stof dat vrij snel zweet. De huid staat in de winter verder open voor het oppikken van stoffen.
Je kunt uitvinden of je allergisch bent voor een bepaalde stof door een paar keer over te stappen op een andere winterjas. Wie ieder jaar hetzelfde merk en model kiest, kan jarenlang iedere winter last hebben van nare plekjes. De huisarts kan huidirritatie en eczeem opsporen. Als je veel klachten hebt, is het goed de huisarts eens te raadplegen en te vragen of het door een allergie kan komen.
Vermijden van de allergie
Bij de huisarts kun je een allergietest laten doen. Zodra blijkt dat je ergens allergisch voor bent, is het grote vermijden begonnen. Kijk kritisch bij iedere winterjas of de jas niet is gemaakt van een stof waar je allergisch voor bent. De klachten zijn dan ook snel te bestrijden.
Wol en polyester zijn bijvoorbeeld veel voorkomende stoffen in winterjassen. Helaas zijn er ook genoeg gevallen bekend van overgevoeligheid voor die stoffen. Mensen met astma kunnen bijvoorbeeld moeite krijgen met de ademhaling zodra zij in contact zijn geweest met polyester.
Allergievrij
Hoe kies je voor een winterjas waar je zeker geen last van krijgt? Natuurlijk door rekening te houden met het materiaal, maar het is ook goed je te verdiepen in kleurstoffen. De kleurstoffen ‘Direct Black 38’ en ‘Direct Orange 34’ zijn goed voor mensen met een allergie. Die kleurstoffen zijn namelijk water oplosbaar, waardoor de kleurstoffen makkelijker worden weggewassen. Wie veel zweet, spoelt zelf de kleurstoffen al weg. Het contact met de huid is dan korter.
Een tip: Disperse kleurstoffen zitten nooit in 100% natuurlijke vezels. Vaak hebben mensen met allergie kleding van synthetisch materiaal. Denk bijvoorbeeld aan nylonkousen. Dat veroorzaakt wrijving met de huid, waardoor de vezels eenvoudig vrijkomen. Een droge huid kan dan al voor flink wat nare kwaaltjes zorgen.
De beste oplossing is te kiezen voor milieuvriendelijke en huidvriendelijke kleding. Zorg er voor dat de jas niet gemaakt is van formaldehyde, kunststoffen, lycra en zware metalen. Ecologische mode is erg goed voor mensen met een allergie.
Te laat?
Is het te laat en zit je met de jeuk? Dan is het goed om een andere jas te kiezen en je bij de huisarts te melden. Die weet namelijk precies hoe je contactallergie moet behandelen. Vaak gebeurt dat op dezelfde manier als bij andere vormen van eczeem en dermatitis.