19x tips om 's avonds veilig buiten te sporten

Hoe heerlijk is het om na een lange dag werken de werkdag er even uit te kunnen sporten? Veel mensen gaan er 's avonds nog even uit om te fietsen, te skeeleren of hard te lopen. Het is hierbij belangrijk om goed zichtbaar te zijn - vooral in de koudere maanden wanneer het vroeg donker wordt. Het maakt niet uit of er wel of geen lataarnpalen staan langs de weg, voor een bestuurder ben je beide keren niet goed te zien als je met alleen normale sportkleding gaat sporten Gelukkig zijn er een aantal handige tips waarmee je veilig buiten kunt sporten, óók in het donker. In dit artikel geven we je enkele tips waarmee je 's avonds (beter) zichtbaar bent in het donker. 

  1. Draag reflecterende kleding

    Lekker sporten in het donker is nog fijner met een felgekleurd sportjasje of sportkleding met reflecterende accessoires. Op veel sportkleding vind je reflectors die een soort licht geven wanneer er met een autolamp of fietslamp op wordt geschenen. Wanneer je sportkleding hier niet over beschikt, kun je zelf losse reflecterende stickers aanschaffen die je op je kleding, schoenen of ledematen kunt plakken. Ook kun je kiezen voor een reflecterend hesje. Dergelijke hesjes zie je weleens in de bouw of tijdens een verkeersongeval. Reflecterende banden zijn ook de perfecte aanvulling op een veilige sportoutfit.

    Onderaan het artikel geven we GRATIS REFLECTERENDE BANDEN weg! Kies ook voor veilig sporten, volg de rest van de tips en ding mee naar een reflecterende sportband.

  2. Kies voor lampjes op borst en rug

    Omdat dit soort hesjes heel goed opvallen, is het ook het ideale item voor je sportieve look. Op die manier ben je veel beter zichtbaar dan wanneer je sportkleding draagt zonder reflectie. Voor dit soort reflecterende accessoires moet je echter wel tegenlicht hebben. Pas dan val je ermee op. Voor ultieme veiligheid wordt daarom aangeraden om voor een lampje op je borst en op je rug te gaan. Er zijn speciale lampstrips voor sporters beschikbaar, maar een fietslampje of iets dergelijks helpt natuurlijk ook gewoon.

  3. Sport in felle kleuren

    Net als reflecterende accessoires vallen felle kleuren op. Een donkere kleur zoals bruin, grijs of zwart is veel minder zichtbaar dan een felle kleur zoals oranje, neongeel of heel fel lichtgroen. Wanneer je in het donker aan het hardlopen of wandelen bent, zal een automobilist, een motorrijder of fietser je sneller zien wanneer je gekleed bent in felgekleurde kleding. Gelukkig zijn er ontzettend veel sportjasjes, comfortabele outdoorjassen en windbreakers te koop die een felle kleur hebben. Hierbij is de kleur niet zozeer het belangrijkst, maar wel de retroflectie. De volgende kleuren reflecteren goed in het donker en zijn dus aan te raden om te dragen tijdens het sporten in het donker:

    - Wit
    - Fel geel
    - Fel groen
    - Fel roze
    - Zilver
    - Fel oranje

    Hierbij ga je het liefst voor een combinatie tussen twee felle kleuren. Zo is zwart of zilver op wit juist een hele goede match en zie je een combinatie van felgeel of feloranje met zilver of wit ook heel goed. In combinatie met een reflector en een lampje op je hoofd en/of op je buik en rug ben je op deze manier goed zichtbaar.

  4. Sportschoenen met reflectoren voor zichtbaarheid

    Het is overigens niet alleen de sportkleding die van groot belang is in je zichtbaarheid. Kijk bijvoorbeeld ook zeker naar wat voor een soort sportschoenen je draagt. Er is een groot aantal hardloopschoenen die zelf al over reflectoren beschikt. Wanneer je nieuwe hardloopschoenen scoort en vooraf al weet dat je veel 's avonds gaat rennen, is dit een belangrijk punt waar je dan al op kunt letten. Het is namelijk nog veel veiliger wanneer een ander in het verkeer jou van top tot teen kan zien.

  5. Kies voor felgekleurde sportschoenen en sokken

    Kan je geen passende sportschoenen vinden met reflectoren, maar zijn er wel mooie sportschoenen te koop in felle kleuren? Ga dan voor een paar felroze, felgroene of misschien zelfs gele hardloopschoenen. Veiligheid is veel belangrijker dan hoe je er uiteindelijk uitziet wanneer het om sporten in het donker gaat. Een felgekleurde schoen zal, helemaal in combinatie met witte of gele sokken, écht beter opvallen in het donker dan wanneer je een donkere sportschoen draagt.

  6. Sport altijd met meer mensen 's avonds 

    Natuurlijk zijn er nog wat punten waar je zelf op kunt letten wanneer je in de avond buiten gaat sporten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je 's avonds met meerdere mensen gaat sporten. Dat is niet alleen sowieso veiliger, mocht er wat gebeuren, het zorgt er ook nog eens voor dat jullie als geheel beter zichtbaar zijn op straat. In het geval van een val of een blessure ben je nooit alleen. Ook ben je op deze manier minder kwetsbaar voor mensen met vervelende bedoelingen.

  7. Luister niet naar (harde) muziek tijdens avondsporten

    Om de veiligheid tijdens het sporten te bevorderen, wordt het afgeraden om in het donker naar (harde) muziek te luisteren. Je hebt al je zicht en concentratie nodig om op de weg en het verkeer te letten; extra afleiding van (harde) muziek kan je in het donker niet gebruiken. Omdat je minder ziet als het donker is, heb je met muziek op niet door wanneer er bijvoorbeeld iemand van achteren nadert, wanneer je langs een erf met een waakse hond komt of wanneer er een auto van links of rechts komt.

  8. Laat iemand weten dat je gaat sporten

    Heeft je sportbuddy afgezegd, maar wil jij wel even sporten in de buitenlucht? Laat dit dan altijd iemand weten. Al is dat met een appje naar een vriendin, een collega of een van je ouders. Misschien zelfs met een eventuele route of waar je van plan bent langs te gaan. Het is niet alleen voor jezelf een fijn idee dat mensen op de hoogte zijn van waar je bent; voor vrienden en familie geldt dit net zo goed. Mocht er iets gebeuren, dan weten ze waar je zou moeten zijn.

  9. Neem je telefoon mee met sporten

    Misschien vind je het niet heel handig, maar het kan wel zorgen dat je uit een benaderde situatie wordt gered: neem je telefoon mee tijdens het sporten in de avond. Mocht er iets gebeuren dan kun je altijd iemand bereiken. Wat ook mooi meegenomen is, is het feit dat je op je telefoon een route kunt uitstippelen en volgen. Er zijn vandaag de dag handige accessoires te koop waar je je telefoon tijdens het sporten in weg kunt stoppen. Koop bijvoorbeeld een sportarmband die je om je bovenarm kunt vastmaken. Hierin kun je je telefoon veilig wegstoppen.

  10. Laat dure sieraden en accessoires thuis

    De kans is klein, maar er lopen vooral zodra het donker wordt altijd mensen met verkeerde bedoelingen op straat. Daarom is het aan te raden om dure sieraden en accessoires vooral thuis te laten. Je telefoon is een musthave om tijdens het hardlopen mee te hebben, maar die zilveren ketting, dure ring of gouden armband kun je beter thuis laten. De meeste sieraden zijn ook niet heel comfortabel tijdens het hardlopen of fietsen, dus om 100% fijn te kunnen sporten doe je dit soort sieraden af.

  11. Wees op de hoogte van actuele verkeersregels

    Het is goed om te weten dat je als hardloper, wandelaar of op skeelers of rolschaatsen onder de regels voor voetgangers valt. Dat betekent dat je die regels als zo'n sporter op moet volgen. Voor fietsers gelden weer andere regels, omdat je in dat geval een voertuig bestuurt. Als hardloper moet je volgens de regels altijd op de stoep lopen - tenzij dit niet mogelijk is, dan mag je op de rijbaan. Let altijd extra goed op wanneer je op de rijbaan moet hardlopen. Fietsers moeten op het fietspad fietsen. Zoek altijd de meest actuele regels op om eventuele boetes en ongelukken te voorkomen.

  12. Heb je een hond? Neem de hond mee tijdens sporten

    Veel mensen hebben een hond. Hoe gezellig én veilig is het om samen met je hond te gaan sporten? Met name grote honden kunnen ervoor zorgen dat je je veilig(er) op straat voelt. Zorg er hierbij wel voor dat je hond ook goed zichtbaar is. Bevestig daarom fietslampjes, reflecterende sportstrips of andere lampjes of reflectoren aan de halsband of de riem van je hond zodat jullie beiden zichtbaar zijn voor ander verkeer.

  13. Sport in een bekend gebied

    Sport nooit op een hele drukke weg. De kans op ongelukken is groter op hele drukke wegen. Sport daarom het liefst in een rustiger gebied, zoals een woonwijk of het gebied waar je zelf woont. Hierbij helpt het alleen maar wanneer je je route kent, zodat je precies weet waar je naar toe moet gaan mocht er iets gebeuren. Tip: sport 's avonds het liefst niet in een afgelegen gebied waar niemand is of waar je het niet kent.

  14. Let op de richting op de weg

    Hoewel de meningen verdeeld zijn over welke richting je het beste aan kunt houden tijdens het fietsen of hardlopen, is het over het algemeen het meest veilig om tegen het verkeer in te gaan. Dat betekent dus dat je de linkerkant van de weg aan moet houden. Je gaat hierbij weliswaar tegen de stroom van auto's en ander verkeer in, maar op die manier zie je in ieder geval wel dat er verkeer aankomt en kun je daarop anticiperen.

  15. Zorg voor identificatie

    Mocht je onverhoopt toch eens alleen gaan hardlopen of fietsen zorg er dan in ieder geval voor dat je naast je mobiele telefoon identificatie bij je hebt. Op die manier weten mensen altijd wie je bent, mocht er iets gebeuren op de weg. Natuurlijk ga je er nooit vanuit dat er een ongeluk plaats zal vinden, maar net als bij de andere tips kun je maar beter goed voorbereid zijn.

  16. Ken je grenzen bij sporten

    Ook niet onbelangrijk bij veilig buiten sporten: ken je grenzen. Het is altijd belangrijk om naar je lichaam te luisteren; helemaal in het geval van duursport. Merk je dat je heel vermoeid raakt dan is het niet verantwoord om door te sporten. Vermoeidheid heeft invloed op je bewegingsvrijheid, maar ook op je zicht en concentratie. Besluit je toch om door te sporten dan is de kans op een blessure groter dan wanneer je op zo'n moment besluit te stoppen.

  17. Varieer in sportroutes

    Hoewel het wel aan te raden is om in een gebied te sporten dat je kent, is het óók een aanrader om van loop- of fietsroutes te wisselen. Op die manier is er geen patroon te ontdekken in je sportschema, wat het sporten voor jezelf veiliger maakt. Daarnaast is verandering van omgeving ook voor jezelf prettig.

  18. Kies voor een goed verlichte route

    Wanneer je wisselt in routes is het wel goed om te weten dat je altijd moet kiezen voor een weg die goed verlicht is. Je kunt zelf nog zo goed voorbereid zijn met lampjes en reflecterende kleding; het biedt extra veiligheid wanneer je sowieso al op een verlichte weg sport. Zo zorg je voor dubbele zichtbaarheid en veiligheid.

  19. Sporten op geasfalteerde wegen

    Wat de veiligheid van 's avonds sporten - en ook overdag - sowieso bevordert is door te gaan sporten op geasfalteerde paden. Natuurlijk heeft het wel iets om zo nu en dan offroad te rennen of te fietsen. Omdat je in de avond echter iets minder zicht hebt wanneer het donker is, is het wel zo fijn om op een stabiele ondergrond te sporten. Zo voorkom je eventuele ongelukken.

Scoor een GRATIS reflecterende band om avondsport veiliger te maken

De redactie van Jas.nl vindt het ontzettend belangrijk dat je veilig op pad gaat. Een goed begin is het halve werk - met bovenstaande tips kun je écht heel veel vervelende dingen voorkomen. Houd je ogen en oren goed open en zorg ervoor dat je zichtbaar bent en je kunt zorgeloos in de avond buiten sporten. Om jou veilig op weg te helpen, hebben we een aantal GRATIS reflecterende band beschikbaar. Wil jij veiliger sporten 's avonds? Stuur dan een mail naar info@jas.nl voor meer informatie. Wil je een reflectere band ontvangen? Stuur dan je adres mee.

Vorige

Een wollen jas wassen

16 mei 2020

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.